Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα «οπλίζουν» για πόλεμο άστρων
Γνωστό κυρίως μέσα από σενάρια επιστημονικής φαντασίας, το ενδεχόμενο ενός «πολέμου των άστρων» βγαίνει σταδιακά από τη σφαίρα του φανταστικού και μπαίνει σε τροχιά… πραγματοποίησης, καθώς οι μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις της υφηλίου αναπτύσσουν τεχνολογίες που στόχο έχουν..Γνωστό κυρίως μέσα από σενάρια επιστημονικής φαντασίας, το ενδεχόμενο ενός «πολέμου των άστρων» βγαίνει σταδιακά από τη σφαίρα του φανταστικού και μπαίνει σε τροχιά… πραγματοποίησης, καθώς οι μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις της υφηλίου αναπτύσσουν τεχνολογίες που στόχο έχουν… την κατάρριψη των δορυφόρων του αντιπάλου.
Κίνα, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Διάστημα, όπως σημειώνει σε μακροσκελές δημοσίευμά του το περιοδικό «Scientific American»
Μπορεί επισήμως να το αρνούνται ή να το υποβαθμίζουν, αλλά η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Διάστημα, όπως σημειώνει σε μακροσκελές δημοσίευμά του το περιοδικό «Scientific American».
Η κυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ έχει προϋπολογίσει δαπάνες τουλάχιστον 5 δισ. δολ. τα επόμενα πέντε χρόνια, με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων του στρατιωτικού της προγράμματος στο Διάστημα.
Όσο για τους Κινέζους, αυτοί πραγματοποιούν ήδη από το 2007 δοκιμές… αντιδορυφορικών συστημάτων. Η αρχή είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2007, όταν το Πεκίνο κατέρριψε δικό του μετεωρολογικό δορυφόρο που βρισκόταν σε χαμηλή περίγεια τροχιά, ενώ οι τελευταίες τέτοιου τύπου στρατιωτικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από την Κίνα τον Ιούλιο του 2014. Ήταν στο πλαίσιο μιας τέτοιας δοκιμής, τον Μάιο του 2013, που οι Κινέζοι κατάφεραν να στείλουν αντιδορυφορικό πύραυλο σε ύψος 30.000 χλμ., αποδεικνύοντας ότι εάν θέλουν μπορούν να φτάσουν (και ενδεχομένως να πλήξουν) τους στρατιωτικούς και τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους άλλων χωρών.
Οι Αμερικανοί, πάντως, από την πλευρά τους δείχνουν πλέον να ανησυχούν. Μιλώντας ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου το Φεβρουάριο του 2015, ο διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, υποστήριξε ότι Κίνα και Ρωσία «αναπτύσσουν δυνατότητες με στόχο την απαγόρευση-παρεμπόδιση της πρόσβασης σε εμπόλεμες ζώνες». Ο Κλάπερ προχώρησε μάλιστα ακόμη παραπέρα, κατηγορώντας ανοιχτά το Πεκίνο ότι θέλει να αναπτύξει τεχνολογίες που θα του επιτρέψουν «να προκαλεί παρεμβολές, βλάβες και καταστροφές σε αμερικανικούς δορυφόρους».
Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να πληγεί ένας δορυφόρος είναι βέβαια πολλοί. Δεν είναι απαραίτητο κανείς να τον πλήξει με πυρά από το έδαφος. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δολιοφθορές στα εξωτερικά όργανά του (κεραίες, αισθητήρες κ.λπ.), να «βομβαρδίσει» με παράσιτα τις τηλεπικοινωνίες του, ή απλώς να τον βγάλει εκτός τροχιάς.
Να σημειωθεί, δε, ότι τα συντρίμμια στην περίπτωση που καταστραφεί ή υποστεί φθορές ένας δορυφόρος μπορούν εν συνεχεία να προκαλέσουν… καραμπόλες στο Διάστημα ή παράπλευρες καταστροφές και σε άλλους δορυφόρους. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ετούτη τη στιγμή βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη περί τους 1.300 δορυφόρους.
Πηγή: ethnos.gr