Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Κάμερες: Στους Depeche Mode η πρώτη δοκιμή του «Μεγάλου Αδερφού» της Γαλλίας
Το Παρίσι προετοιμάζεται για την έναρξη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 και παράλληλα δοκιμάζει τα υπερσύγχρονα συστήματα βιντεοεπιτήρησης που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των αγώνων (και όχι μόνο).
Η Γαλλία έχει ήδη νομοθετήσει – και δη με την έγκριση της αρχής προστασίας δεδομένων CNIL – την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου “έξυπνων” καμερών στον δημόσιο χώρο, το οποίο θα λειτουργεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Δεν πρόκειται για τη δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου, μια λύση που έχει ρητά αποκλειστεί, αλλά για τη χρήση computer vision προκειμένου να εντοπίζονται σε ζωντανό χρόνο πάσης φύσεως «παράξενες» συμπεριφορές.
Η εγκατάσταση του συστήματος αυτού έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις για πολλούς και σημαντικούς λόγους. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ένα δίκτυο καμερών, που κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τον ακριβή αριθμό τους, θα επιτρέψει μια άνευ προηγουμένου δυνατότητα παρέμβασης στην ιδιωτικότητα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.
Το ειδικό λογισμικό που θα συνδεθεί με την εικόνα που θα συλλέγεται από τις εκατοντάδες κάμερες σε σταθμούς, μέσα μεταφοράς, δρόμους και πλατείες, θα μπορεί να εντοπίσει συγκεκριμένες συμπεριφορές τις οποίες έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει ως «μη προβλεπόμενες»: έναν άνθρωπο που στέκεται για πολλή ώρα ακίνητος ή που αρχίζει ξαφνικά να τρέχει, ένα αυτοκίνητο που παρκάρει σε σημείο που δεν δικαιολογείται η παρουσία του, ένα σακ βουαγιάζ που ξεχνιέται σε μια στάση λεωφορείου, είναι μερικές μόνο από τις καταστάσεις και συμπεριφορές που θα αναγνωρίζονται και θα τίθενται σε ζωντανό χρόνο σε γνώση της αστυνομικής αρχής.
Παράλληλα, έντονος προβληματισμός υπάρχει και ως προς τους πραγματικούς σκοπούς πίσω από την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος παρακολούθησης, καθώς παρά το γεγονός πως η εγκατάσταση αυτή έχει στηριχθεί στην ανάγκη ασφαλούς διοργάνωσης των Αγώνων, η λειτουργία του συστήματος έχει ήδη αποφασιστεί να συνεχιστεί για πολλούς μήνες μετά την εκπλήρωση του στόχου αυτού, χωρίς μάλιστα να έχει αποκλειστεί η δυνατότητα παράτασης της λειτουργίας εις το διηνεκές.
Η πρώτη μεγάλη δοκιμή για τη χρήση του συστήματος πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τη διπλή συναυλία των Depeche Mode στο Παρίσι, στις 3 και 5 Μαρτίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Figaro, έξι κάμερες σε χώρους περιμετρικά του Accor Arena στο Μπερσί θα λειτουργούσαν με τη χρήση του ειδικού λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν κάποιες σταθμίσεις και να αξιολογηθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος.
Κατά τη δοκιμαστική αυτή χρήση παρούσα ήταν και η γαλλική αρχή προστασίας δεδομένων CNIL, προκειμένου εκπρόσωποί της να μπορέσουν να ελέγξουν το πώς το σύστημα λειτουργεί. Όπως ήδη αναφέρθηκε, η CNIL έχει εγκρίνει την ανάπτυξη και λειτουργία του συστήματος, χωρίς ωστόσο να μοιάζει απολύτως βέβαιη ως προς τους στόχους, τις δυνατότητες και τις μελλοντικές χρήσεις αυτού.
Πηγή: https://www.lawspot.gr/nomika-nea/stoys-depeche-mode-i-proti-dokimi-toy-megaloy-aderfoy-tis-gallias