Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Κομισιόν: Επένδυση ύψους άνω των 200εκατ. ευρώ για την κυβερνοασφάλεια και τις ψηφιακές ικανότητες
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε τις αιτήσεις για πάνω από 210 εκατ. ευρώ (227.3 εκατ. δολάρια) για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και των ψηφιακών ικανοτήτων στην Ε.Ε.
Πως θα διατεθούν τα χρήματα της επένδυσης
Για την κυβερνοασφάλεια
Σχετικά με την κυβερνοασφάλεια 35 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε έργα προστασίας μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων και υποδομών ζωτικής σημασίας.
Ένα ποσό των 35 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών και εργαλείων κυβερνοασφάλειας.
Ακόμη 12,8 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη, στήριξη και επέκταση των εθνικών και διασυνοριακών κέντρων επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας. Αυτός ο τομέας σχετίζεται με τον νόμο της ΕΕ για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο, ο οποίος στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για τη βελτίωση του εντοπισμού, της ανάλυσης και της απάντησης σε απειλές σε εκείνο.
Αυτό το σύστημα θα αποτελείται από διασυνοριακά SOC, τα οποία θα χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις απειλές με τις αρχές σε όλη την ΕΕ.
Επιπλέον 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στα κράτη μέλη βοηθώντας τα να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις εθνικές στρατηγικές κυβερνοασφάλειας.
Αυτές περιλαμβάνουν την ενημερωμένη Οδηγία NIS2, η οποία στοχεύει να ενισχύσει τη θέση της κυβερνοασφάλειας σε κρίσιμες βιομηχανίες, πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία έως τον Οκτώβριο του 2024.
Ένα άλλο σημαντικό νομοσχέδιο είναι ο νόμος για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (CRA), ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί επίσημα σε νόμο το 2024, με τους επηρεαζόμενους οργανισμούς να έχουν προθεσμία 36 μηνών για να συμμορφωθούν.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για όλες τις χρηματοδοτήσεις που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια λήγει στις 21 Νοεμβρίου 2024.
Για τις ψηφιακές δεξιότητες και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης
Σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες πρόκειται να επενδυθούν 55 εκατ. ευρώ σε προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε καίριους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών.
Επιπλέον, 8 εκατομμύρια ευρώ (8,6 εκατομμύρια δολάρια) θα επενδυθούν στα Ευρωπαϊκά Παρατηρητήρια Ψηφιακών Μέσων (EDMO) για τη χρηματοδότηση του έργου ανεξάρτητων περιφερειακών κόμβων για την ανάλυση και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στα ψηφιακά μέσα.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για όλη τη χρηματοδότηση που σχετίζεται με τις ψηφιακές δεξιότητες είναι η 21η Νοεμβρίου 2024.
Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» ιδρύθηκε το 2021, με επίκεντρο τη συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας της ΕΕ. Το πρόγραμμα έχει προγραμματισμένο συνολικό προϋπολογισμό 7,5 δις ευρώ για επτά χρόνια.
Θα παρέχει χρηματοδότηση για ζωτικούς στρατηγικούς τομείς για τη διευκόλυνση αυτού του οράματος, συμπεριλαμβανομένων των υπερυπολογιστών, της τεχνητής νοημοσύνης, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και των προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων.
Η Κομισιόν πρόσθεσε ότι περαιτέρω προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση θα δημοσιευθούν το επόμενο έτος μετά την έγκριση του προγράμματος εργασίας Ψηφιακή Ευρώπη 2025-2027.
Η Ευρώπη αναζητά σχόλια για την οδηγία NIS2
Στις 27 Ιουνίου, η Επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε ότι συλλέγει σχόλια σχετικά με το σχέδιο εκτελεστικής πράξης για την οδηγία NIS2. Αυτή η εκτελεστική πράξη θα καθορίζει τις τεχνικές και μεθοδολογικές απαιτήσεις των μέτρων διαχείρισης κινδύνων στον κυβερνοχώρο για ορισμένες οντότητες στις ψηφιακές υποδομές, τους ψηφιακούς παρόχους και τους τομείς διαχείρισης υπηρεσιών ΤΠΕ.