Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Κυβερνοεπιθέσεις: Βρετανικοί κατάσκοποι θα αντιμετωπίσουν τη Ρωσία με εργαστήριο AI
Με ένα νέο εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης θα προσπαθήσουν οι Βρετανικοί κατάσκοποι να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός για την εθνική ασφάλεια. Αυτό γίνεται ώστε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα καταφέρει να αποτρέψει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Ο καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ Πατ Μακ Φάντεν είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ «παρακολουθούν» τη Μόσχα και καταπολεμούν τις επιθέσεις της τόσο δημόσια όσο και «παρασκηνιακά», στην ομιλία που έκανε.
Σε μια προφανή αναφορά στην προετοιμασία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προειδοποίησε ότι η Βρετανία «έμαθε εδώ και πολύ καιρό» να μην κατευνάζει τους δικτάτορες και ότι ο Πούτιν «δεν θα επιτύχει» στην προσπάθειά του να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Ο Μακ Φάντεν, στην αρμοδιότητα του οποίου περιλαμβάνεται η εθνική ασφάλεια, ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός νέου Εργαστηρίου Έρευνας για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (LAISR) με στόχο να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μπροστά στη «νέα κούρσα εξοπλισμών της Τεχνητής Νοημοσύνης»
Στο εν λόγω κέντρο θα συμμετέχουν η GCHQ, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Εθνικό Κέντρο κυβερνοασφάλειας, το Ινστιτούτο Άλαν Τιούρινγκ και αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες και θα υποστηριχτεί αρχικά με κρατική χρηματοδότηση ύψους 8,22 λιρών (10,3 εκατομμυρίων δολαρίων).
Κυβερνοεπιθέσεις και ΝΑΤΟ
Μιλώντας στο συνέδριο του ΝΑΤΟ για την κυβερνοασφάλεια που έγινε στον Οίκο Λάνκαστερ, ο Μακ Φάντεν είπε: « Μην αμφιβάλλετε: το Ηνωμένο Βασίλειο και οι παρευρισκόμενοι σ ‘αυτή την αίθουσα παρακολουθούν τη Ρωσία. Ξέρουμε τις ακριβώς κάνουν και αντιμετωπίζουμε τις επιθέσεις τους τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά»
«Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι το με το να κατευνάζεις τους δικτάτορες που επιτίθενται εναντίον των γειτόνων τους, τους ενθαρρύνεις. Οι Βρετανοί έχουν διδαχθεί εδώ και πολύ καιρό τη σημασία του στέκεσαι δυναμικά απέναντι σε τέτοιες ενέργειες.
«Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζουμε την Ουκρανία στη μάχη που δίνει για να αποφασίσει για το πεπρωμένο της. Ο Πούτιν είναι ένας άνθρωπός που θέλει την καταστροφή, όχι την ειρήνη. Προσπαθεί να αποτρέψει την υποστήριξη μας προς την Ουκρανία με τις απειλές του. Δεν θα το καταφέρει ».
Ο Μάκ Φάντεν προειδοποίησε επίσης ότι η κυβερνοπαρεμβολή επιτρέπει στη Ρωσία να «σβήνει τα φώτα σε εκατομμύρια ανθρώπους», διακόπτοντας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και αντιπροσωπεύει τον «κρυφό πόλεμο» που διεξάγει εναντίον του Κιέβου.
Όμως, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη, είπε, μπορεί να ενισχύσει τις υπάρχουσες απειλές στον κυβερνοχώρο, μπορεί επίσης να δημιουργήσει καλύτερα αμυντικά εργαλεία για τις υπηρεσίες ασφαλείας που μπορούν να χρησιμοποιούν για να συλλέγουν, να αναλύουν και να παράγουν πιο χρήσιμες πληροφορίες.
«Ο κυβερνοπόλεμος είναι πλέον μια καθημερινή πραγματικότητα», είπε ο Μακ Φάντεν απευθυνόμενος στους συμμάχους.
«Είμαστε μια χώρα όπου οι άμυνες μας δοκιμάζονται συνεχώς. Η έκταση της απειλής πρέπει να συμβαδίζει με τη δύναμη της αποφασιστικότητάς μας να την καταπολεμήσουμε και να προστατεύσουμε τους πολίτες και τα συστήματά μας».
«Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει ήδη επανάσταση σε πολλούς τομείς της ζωής – συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ασφάλειας. Αλλά καθώς αναπτύσσουμε αυτή την τεχνολογία, υπάρχει ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως όπλο εναντίον μας. Διότι οι αντίπαλοί μας εξετάζουν επίσης πώς να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ σε φυσικό πεδίο μάχης και στο πεδίο του κυβερνοχώρου».
Πηγή: ot.gr