Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Μια… Εmily στην υπηρεσία της ελληνικής Ακτοφυλακής]
Μέσα στο 2015, περισσότεροι από 530.000 πρόσφυγες διακινδύνευσαν τη ζωή τους προκειμένου να διασχίσουν τη θάλασσα για να φθάσουν στην Ευρώπη και η Ελλάδα υποδέχθηκε έναν αριθμό-ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών, μία εξέλιξη που δεν φαίνεται να επιβραδύνεταιΜέσα στο 2015, περισσότεροι από 530.000 πρόσφυγες διακινδύνευσαν τη ζωή τους προκειμένου να διασχίσουν τη θάλασσα για να φθάσουν στην Ευρώπη και η Ελλάδα υποδέχθηκε έναν αριθμό-ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών, μία εξέλιξη που δεν φαίνεται να επιβραδύνεται.
Έτσι, με στόχο να σωθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές, το τμήμα “Center for Robot-Assisted Search and Rescue“ αποφάσισε να τεστάρει την Emily ενάντια στις αντίξοες συνθήκες του βορειοανατολικού Αιγαίου, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί ως “ναυαγοσώστης” στις ακτές των ΗΠΑ.
Το drone έχει μήκος 1.2 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα του 30 χλμ/ώρα, αυτονομία 20 λεπτών και στο πίσω μέρος του υπάρχει ένα σκοινί μήκους 600 μέτρων, από το οποίο θα κρατούνται οι πρόσφυγες μέχρι να καταφθάσει η διασωστική λέμβος, η οποία θα τους παραλαμβάνει με ασφάλεια.
Επικουρικά, συνδράμοντας στο έργο της Emily, θα χρησιμοποιηθούν και UAVs (εναέρια drones γνωστά και ως Fotokites), τα οποία θα περιπολούν τα νερά, δίνοντας λεπτομερή αναφορά στους χειριστές τους οι οποίοι με τη σειρά τους θα κατευθύνουν τις λέμβους με μεγαλύτερη ακρίβεια – μειώνοντας το χρόνο επέμβασης.
Ο εντοπισμός και η διάσωση αλλοδαπών προσφύγων στη Λέσβο και την Κάλυμνο δυσκολεύουν εξαιρετικά κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών και τα παγωμένα νερά του Αιγαίου μετατρέπονται γρήγορα σε υδάτινο τάφο, ο οποίος καταπίνει κάθε αγωνιώδης προσπάθεια των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων να πιαστούν από ένα σωσίβιο και να ζήσουν.
Πηγή: http://allconnected.gr