Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Νέα εκτόξευση πυραύλου στη Β. Κορέα
Στο ίδιο έργο θεατές εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια (ήταν 2006 όταν η Πιονγιάνγκ προχώρησε στην πρώτη πυρηνική δοκιμή), οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της υφηλίου βρίσκονται ξανά στα «κεραμίδια» να καταδικάζουν, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο κατηγορηματικά, ακόμη μία βορειοκορεατική πρόκληση ενάντια στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλειαΣτο ίδιο έργο θεατές εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια (ήταν 2006 όταν η Πιονγιάνγκ προχώρησε στην πρώτη πυρηνική δοκιμή), οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της υφηλίου βρίσκονται ξανά στα «κεραμίδια» να καταδικάζουν, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο κατηγορηματικά, ακόμη μία βορειοκορεατική πρόκληση ενάντια στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.
Κράτος-παρίας με τάσεις ολοένα μεγαλύτερου απομονωτισμού και απρόβλεπτες διαθέσεις, η Βόρειος Κορέα προχώρησε τα ξημερώματα της Κυριακής σε μια νέα πυραυλική δοκιμή, προκαλώντας συναγερμό στη διεθνή κοινότητα, με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συνεδριάζει εκτάκτως χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στη Νέα Υόρκη.
Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να δυναμιτίσει το ήδη τεταμένο κλίμα στην Ανατολική Ασία, μόλις λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (12 με 14 Φεβρουαρίου) και ενώ δεν έχει περάσει καλά καλά ούτε ένας μήνας από την πρόσφατη, τέταρτη κατά σειρά, βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή.
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΟΗΕ, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία κ.ά.) έσπευσε να καταδικάσει χθες την «ανεύθυνη» και «απαράδεκτη» νέα βορειοκορεατική «πρόκληση», με το Πεκίνο ωστόσο να κρατάει χαμηλούς τόνους, εκφράζοντας τη «λύπη» του και προκρίνοντας τον «διάλογο» ως μόνη διέξοδο.
Η Πιονγιάνγκ βέβαια υποστηρίζει από την πλευρά της ότι το μόνο που έκανε χθες ήταν να στείλει έναν δορυφόρο παρατήρησης σε τροχιά γύρω από τη γη, στο πλαίσιο του «ειρηνικού» διαστημικού προγράμματος το οποίο προωθεί ενεργά από το 2012.
Η διεθνής κοινότητα ωστόσο από την άλλη έχει λόγους να πιστεύει ότι επρόκειτο για δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) ή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, που πραγματοποιείται κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως άλλωστε και όλες οι προηγούμενες ανάλογες δοκιμές της Πιονγιάνγκ.
Πολλοί είναι εκείνοι διεθνώς που αμφισβητούν ως «παραφουσκωμένες» τις «πυρηνικές» στρατιωτικές δυνατότητες της Βορείου Κορέας και ως «μακρινό» το σενάριο ενός Κιμ Γιονγκ Ουν ικανού να πλήξει με πυρηνικά χώρες όπως τις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, είτε δηλαδή έχει είτε δεν έχει πραγματική υπόσταση, η βορειοκορεατική απειλή συντηρεί εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια μια ισορροπία τρόμου στην Ανατολική Ασία, υπό την «κάλυψη» μάλιστα του Πεκίνου, το οποίο αποτελεί και τον σημαντικότερο σύμμαχο του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ.
Οι Κινέζοι στηρίζουν παραδοσιακά τους Βορειοκορεάτες στη διεθνή σκηνή, αξιοποιώντας το δικαίωμα βέτο που έχουν ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ.
Με δεδομένο ωστόσο ότι η κόντρα Κίνας-Ιαπωνίας έχει κλιμακωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δύο χώρες πλέον ερίζουν ανοιχτά για κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα της Νοτίου Κίνας, η απειλή της Βορείου Κορέας θα μπορούσε, εάν ξεφύγει από κάποια όρια, όντως να συμβάλει στον εκτροχιασμό των ήδη εύθραυστων ασιατικών ισορροπιών.
Αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου B-52 πέταξε πρόσφατα κοντά στα σύνορα της Βορείου Κορέας, «επιδεικνύοντας την ισχύ και τις δυνατότητες» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους (Νοτίου Κορέας, Ιαπωνίας), ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε επισήμως ότι ξεκινούν συνομιλίες για την τοποθέτηση υπερσύγχρονων αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων (τύπου THAAD) στο έδαφος της Νοτίου Κορέας, με στόχο την ενίσχυση της αεράμυνας έναντι του βόρειου γείτονα.
Μιλώντας πρόσφατα, από το βήμα συνεδρίου που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ στην Αθήνα, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Σατόσι Μοριμότο, υπογράμμισε το γεγονός ότι η βορειοκορεατική ηγεσία είναι απρόβλεπτη στις κινήσεις της, ενώ είδε σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Πιονγιάνγκ.
Ωστόσο, ακόμη κι αν όντως υπάρχουν αυτά τα σύννεφα, είναι σαφές ότι η Κίνα δεν μπορεί επί του παρόντος να «εγκαταλείψει» τη Βόρειο Κορέα, ούτε να ρισκάρει μεγάλες ανατροπές στην περιοχή.
Πηγή: http://www.ethnos.gr