Skip to main content
Hermes Banner 1
DIABASTE DWREAN SEC CYP 14
DIGITALTV 197
ilka aggelia
12 Δεκεμβρίου 2024 13:37

NIS2: Οι αλλαγές που φέρνει για τις επιχειρήσεις και το περιβάλλον εποπτείας για αυτές

nis2 forscope 2702a24e

Με την εφαρμογή της νέας οδηγίας NIS2 (Network and Information Systems Directive 2) έρχονται αρκετές σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πολλών επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε αυτά.

Η νέα οδηγία που αντικαθιστά την NIS (2016) στοχεύει στη συγκρότηση ενός ενισχυμένου νομικού πλαισίου  κυβερνοασφάλειας στην Ε.Ε. προσβλέποντας στην υιοθέτηση μίας εναρμονισμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής. 

Για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, η NIS2 μεταφράζεται σε υποχρέωση για μεγαλύτερες και περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Πλέον, οι εταιρείες δεν πρέπει μόνο να εφαρμόζουν διαδικασίες διαχείρισης για προστασία ενάντια στις απειλές του Διαδικτύου, αλλά να αξιολογούν συγκεκριμένους κινδύνους και να προτείνουν οικονομικά αποδοτικές μεθόδους για τη μείωση ή την εξάλειψή τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν συνολικά την ασφάλεια των υποδομών IT που διαθέτουν, αλλά και να δυσκολέψουν τις προσπάθειες των δυνητικά επιτιθέμενων.

Τι αλλάζει με την Οδηγία NIS 2

Η οδηγία NIS2 επεκτείνει την εφαρμογή αυστηρών κανόνων για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριακών συστημάτων σε δημόσιους φορείς αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην υγεία, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, το νερό, τα τρόφιμα, τις ψηφιακές υποδομές, τις κατασκευές, τα λύματα και πολλούς ακόμα τομείς. Ο αριθμός των υπόχρεων οντοτήτων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. αυξάνεται κατά μία τάξη μεγέθους.

Όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στη νέα οδηγία, οφείλουν να προσαρμόσουν τις πολιτικές και τις διαδικασίες τους για καλύτερη ανάλυση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών. Παράλληλα, θα πρέπει να αναφέρουν περιστατικά διαδικτυακών επιθέσεων μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αλλά και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των συστημάτων και των δικτύων που χρησιμοποιούν. Μεταξύ άλλων, η οδηγία NIS2 δίνει έμφαση στην ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του ενδιαφέροντος για το αν ένας προμηθευτής συμμορφώνεται με το πρότυπο ISO 27001.

Αυστηρότερη εποπτεία και «τσουχτερά» πρόστιμα

Η NIS2 αλλάζει επίσης το περιβάλλον εποπτείας, καθώς οι Εθνικές Αρχές Ασφαλείας αποκτούν καθοριστικό ρόλο.  Μάλιστα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αναλαμβάνουν καταρτίσουν καταλόγους διαχωρίζοντας τις «βασικές» και «σημαντικές» οντότητες που υπόκεινται στη ρύθμιση της οδηγίας, ανάλογα με το μέγεθος, τον τομέα και την κρισιμότητά τους.

Για όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της νέας οδηγίας, προβλέπονται αυστηρές ποινές που μπορεί να κυμανθούν από «τσουχτερά» χρηματικά πρόστιμα μέχρι περιορισμούς στην παροχή των υπηρεσιών τους ή ακόμα και απαγορεύσεις σε φυσικά πρόσωπα να κατέχουν σημαντικές διοικητικές θέσεις (όπως για παράδειγμα εκείνη του CEO). Γίνεται επομένως σαφές, ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ρισκάρουν να μην προσαρμοστούν στο νέο κανονιστικό πλαίσιο και πρέπει άμεσα να αναζητήσουν νέα εργαλεία για τη λειτουργία τους.

nis2 etaireies

Η «παγίδα» του λογισμικού και οι λύσεις στην αγορά

Στην προσπάθειά τους να οχυρωθούν απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πάρουν μέτρα για εξελιγμένες μεθόδους επιθέσεων όπως το phishing, το Ransomware ή οι επιθέσεις ATP. Την ίδια στιγμή όμως, οφείλουν να γνωρίζουν ότι ακόμα και το λογισμικό που χρησιμοποιούν, μπορεί να αποτελέσει στόχο των κυβερνοεγκληματιών.

Η χρήση παρωχημένου λογισμικού που δεν λαμβάνει πλέον ενημερώσεις ασφαλείας ή η εγκατάσταση μη επικυρωμένου λογισμικού, μπορούν να εξελιχθούν σε ευάλωτα σημεία ασφαλείας. Παράλληλα, οι οργανισμοί οφείλουν να παραμένουν σε εγρήγορση για αδύναμους κωδικούς πρόσβασης και έλλειψη αντιγράφων ασφαλείας, ενώ πρέπει να επενδύσουν και στην εκπαίδευση του προσωπικού τους, προκειμένου να παραμείνουν πιστοί στο πλαίσιο που ορίζει η NIS2 αξιοποιώντας τις καλύτερες δυνατές πρακτικές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Εταιρείες όπως η Forscope μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς να προσαρμοστούν ομαλά στο περιβάλλον που δημιουργεί η νέα ευρωπαϊκή οδηγία, εξασφαλίζοντας ότι το λογισμικό τους είναι ασφαλές απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις. Η συγκεκριμένη εταιρεία βοηθά τους οργανισμούς να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους με απόλυτα νόμιμο τρόπο αποκτώντας, νεότερες εκδόσεις που υποστηρίζονται με ενημερώσεις. Μέσω αγοράς δευτερογενούς λογισμικού, οι εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν ακόμα και τις τελευταίες εκδόσεις από μία ευρεία γκάμα προϊόντων της Microsoft ή άλλων εταιρειών, και μάλιστα σε εξαιρετικές τιμές, εξασφαλίζοντας υποστήριξη από τον κατασκευαστή, συμμόρφωση με τις τρέχουσες απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας και τη διαχείριση που απαιτεί η NIS2, ενώ την ίδια στιγμή εξοικονομούν σημαντικούς πόρους.

«Η προσαρμογή στην οδηγία NIS2 δεν είναι απλώς μια νομική υποχρέωση, αλλά ένα κρίσιμο βήμα για τη διασφάλιση του ψηφιακού μέλλοντος του οργανισμού σας. Η διασφάλιση ενός επικαιροποιημένου λογισμικού, ενισχύει την άμυνά σας έναντι επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ενώ παράλληλα βελτιστοποιεί τους διαθέσιμους πόρους σας. Ωστόσο, η επιτυχημένη πλοήγηση στο περιβάλλον των νέων προκλήσεων απαιτεί την τεχνογνωσία ενός αξιόπιστου συνεργάτη στον τομέα αυτό – ενός συνεργάτη που μπορεί να παρέχει ασφαλείς, νόμιμες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εταιρείας σας», υπογραμμίζει ο Michal Baudys, Public Sector Strategy Leader για τις ευρωπαϊκές αγορές της Forscope.

Η συμμόρφωση με την οδηγία NIS2 είναι επιτακτική για τις επιχειρήσεις και τους κρατικούς φορείς, καθώς η άμεση προσαρμογή στις νέες κανονιστικές απαιτήσεις δεν είναι μόνο ζήτημα νομιμότητας, αλλά και ασφάλειας και βιωσιμότητας των οργανισμών.  Οι φορείς πρέπει να αξιολογήσουν προσεκτικά τις ανάγκες τους και να συνεργαστούν με τους καλύτερους δυνατούς παρόχους υπηρεσιών και λύσεων, ώστε να προστατεύσουν τα δεδομένα τους και να διασφαλίσουν την ομαλή προσαρμογή τους στον συνεχώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό κόσμο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Φεβρουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Φεβρουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές…
Security TOP 50
Η προστασία εταιρειών, επιχειρήσεων και φυσικά, της ανθρώπινης ζωής είναι κρίσιμης σημασίας γι’ αυτό και οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη, παραγωγή και προσφορά φυσικών, τεχνολογικών και…
Εμπιστευτείτε την TexDesigns ως τον κατάλληλο συνεργάτη σας
Με τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας συνεχώς να αλλάζουν, η επιλογή μιας έμπειρης και τεχνολογικά καταρτισμένης εταιρείας παροχής συστημάτων ασφαλείας, είναι ζωτικής σημασίας για κ…
Πάνω από 62.000 κάμερες ασφαλείας τοποθετήθηκαν στην Μπανγκόκ το 2022-2023
Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της 6Wresearch, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης σχεδιάζει να εγκαταστήσει ακόμα περισσότερες κάμερες παρακολούθησης βίντεο προκειμένου να μειώσει το ποσοστό εγκληματικότητ…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report Cyprus, τεύχος 15
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος 15 του Security Report Cyprus θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε…
Optex Redscan LiDAR Series
Το Redscan είναι το βραβευμένο σύστημα ασφαλείας της εταιρείας Optex, βασισμένο στην τεχνολογία LiDAR (Light Detection and Ranging), το οποίο προσδιορίζει με ακρίβεια το μέγεθος και την απόσταση των…
Security TOP 50
Η προστασία εταιρειών, επιχειρήσεων και φυσικά, της ανθρώπινης ζωής είναι κρίσιμης σημασίας γι’ αυτό και οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη, παραγωγή και προσφορά φυσικών, τεχνολογικών και…
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα προϊ…
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα Κ…