Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
«Όχι» Γάλλων στις ποσοστώσεις κατανομής μεταναστών
.Όχι στην εισαγωγή ποσοστώσεων στην κατανομή των μεταναστών και των προσφύγων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέει η Γαλλία. «Θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά σαφείς ως προς το σημείο αυτό: τάσσομαι κατά της εισαγωγής ποσοστώσεων για τους μετανάστες.Όχι στην εισαγωγή ποσοστώσεων στην κατανομή των μεταναστών και των προσφύγων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέει η Γαλλία.
«Θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά σαφείς ως προς το σημείο αυτό: τάσσομαι κατά της εισαγωγής ποσοστώσεων για τους μετανάστες. Κάτι τέτοιο δεν αντιστοιχεί στις γαλλικές προτάσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή στα ιταλογαλλικά σύνορα όπου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχουν συλληφθεί περίπου 1.000 μετανάστες.
Το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο που παρουσιάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την εισαγωγή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων και, σε περίπτωση κρίσης, και για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Το άσυλο αποτελεί δικαίωμα που χορηγείται σύμφωνα με διεθνή κριτήρια που εφαρμόζονται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν επίσης ο αριθμός των ατόμων που το δικαιούνται δεν μπορεί να αποτελεί προϊόν ποσοστώσεων: ή δικαιούσαι άσυλο ή όχι», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Αυτό που λέει η Γαλλία είναι ότι οι πρόσφυγες πρέπει να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών μελών κατά δίκαιο τρόπο. Αυτό προϋποθέτει ότι θα ληφθούν υπ΄ όψιν οι προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει. Σήμερα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία υποδέχονται το 75% των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη».
«Η Γαλλία έχει ήδη κάνει πολλά: 5.000 Σύριοι και 4.500 Ιρακινοί πρόσφυγες έχουν γίνει δεκτοί στη Γαλλία από το 2012. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, φροντίζοντας οι προσπάθειες να κατανεμηθούν δίκαια» είπε ο Βαλς.