DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
17 Δεκεμβρίου 2018 12:37

Οι ΗΠΑ χάνουν τον πόλεμο της τεχνολογίας με την Κίνα

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F35ca7a6bc8056ac21c3ab97b1733febd XL

Μπορεί ΗΠΑ και Κίνα να βρίσκονται σε εμπορικό ανταγωνισμό, όμως η πραγματική μάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο δεν θα δοθεί τα επόμενα χρόνια για τις εξαγωγές σόγιας και αυτοκινήτωνΜπορεί ΗΠΑ και Κίνα να βρίσκονται σε εμπορικό ανταγωνισμό, όμως η πραγματική μάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο δεν θα δοθεί τα επόμενα χρόνια για τις εξαγωγές σόγιας και αυτοκινήτων. Για πρώτη φορά στην ιστορία το διακύβευμα που θα καθορίσει την επόμενη υπερδύναμη δεν έχει να κάνει με τη διαχείριση πρώτων υλών και φυσικών προϊόντων, αλλά με τη διαχείριση άυλων μεγεθών, δηλαδή των δεδομένων και την επεξεργασία τους.

Ο λόγος φυσικά για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τομέα στον οποίο η Κίνα φαίνεται να έχει ένα πολύ πιο ξεκάθαρο σχέδιο, απ’ ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για μάχη επικράτησης που περιορίζεται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά για μάχη επικράτησης στο σύνολο της Τεχνολογίας, αφού η τεχνολογία των επόμενων δεκαετιών θα είναι ταυτόσημη με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Έτσι, η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών εκτιμά ότι η χώρα που θα κόψει πρώτη το νήμα σε αυτή την κούρσα θα καταστεί αυτόματα και υπερδύναμη του 21ου αιώνα αφού θα εξασφαλίσει μαζικά οικονομικά οφέλη αλλά και σαφές στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με μελέτη της PwC, το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 14% λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης ενώ η υιοθέτησή της μέσα στην επόμενη δεκαετία θα προσθέσει 15,7 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Από αυτά η Κίνα θα καρπωθεί τα 7 τρισεκατομμύρια, η Βόρεια Αμερική 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια και η Ευρώπη μόλις 2,5 τρισεκατομμύρια.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία που έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη για τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της, η Κίνα εμφανίζεται ως η μόνη χώρα που έχει καταρτίσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο με τρία σημεία αναφοράς: Να συμβαδίζει με τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης μέχρι το 2020, να σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο έως το 2025 και τελικά να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην Τεχνητή Νοημοσύνη έως το 2030.

Η σημασία που δίνει στο Πεκίνο στο συγκεκριμένο τομέα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κατά το 2017, κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια τοποθέτησαν ένα ποσό ρεκόρ σε επιχειρήσεις με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ειδικότερα, οι κινεζικές νεοσύστατες εταιρείες στον εν λόγω τομέα έλαβαν χρηματοδότηση 4,9 δισ. δολαρίων, προερχόμενη μάλιστα από μόλις 19 επενδυτικά κεφάλαια, ενώ οι αντίστοιχες αμερικανικές εταιρείες 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια από 155 επενδυτικά κεφάλαια.

Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες το Πεντάγωνο προειδοποίησε την αρμόδια υποεπιτροπή του Λευκού Οίκου ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ χάνουν σταδιακά το τεχνολογικό τους προβάδισμα καθώς η Κίνα αλλά και η Ρωσία αναπτύσσουν προηγμένες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ωστόσο η μέχρι τώρα οι ΗΠΑ χαρακτηρίζεται περισσότερο από αμηχανία παρά από την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον διατηρεί έναν κατάλογο ευαίσθητων τεχνολογιών, μεταξύ των οποίων και εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και Βαθιάς Μάθησης, για τα οποία απαιτείται ειδική άδεια προκειμένου να εξαχθούν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσπάθεια διατήρησης κεκτημένων, η οποία είναι καταδικασμένη να αποτύχει αφού είναι θέμα χρόνου η γνώση αυτή να φτάσει στην Πεκίνο ή να παραχθεί σε κινεζικά πανεπιστήμια.

Οι περισσότεροι ειδικοί αλλά και καθηγητές από κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης εξελίσσεται πλέον ένας ακήρυκτος αλλά απολύτως πραγματικός πόλεμος, η κρισιμότητα του οποίου δεν έχει γίνει κατανοητή από τις ΗΠΑ. Και προειδοποιούν ότι αν δεν αναληφθούν σύντομα στρατηγικές πρωτοβουλίες από την αμερικανική ηγεσία οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες σε μια ιστορική απώλεια της πρωτοκαθεδρίας τους στον στρατιωτικό και οικονομικό τομέα.

liberal.gr
του Γιάννη Παλιούρη

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design