Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Οι θέσεις εργασίας στην κυβερνοασφάλεια πρέπει να αυξηθούν κατά 145%
Μία από τις πλέον περιζήτητες ειδικότητες, παγκοσμίως, έχει γίνει πλέον αυτή της κυβερνοασφάλειας, με τον κλάδο να προσφέρει ευκαιρίες σε όσους αναζητούν εργασία. Για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση, ο αριθμός των εργαζομένων, που θα εξειδικευτεί στην κυβερνοασφάλεια, θα πρέπει να αυξηθεί κατά 145%Μία από τις πλέον περιζήτητες ειδικότητες, παγκοσμίως, έχει γίνει πλέον αυτή της κυβερνοασφάλειας, με τον κλάδο να προσφέρει ευκαιρίες σε όσους αναζητούν εργασία. Για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση, ο αριθμός των εργαζομένων, που θα εξειδικευτεί στην κυβερνοασφάλεια, θα πρέπει να αυξηθεί κατά 145%.
Οι κενές θέσεις εργασίας για επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας, σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπέρασαν το 2019 τα 4 εκατομμύρια. Τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 2,9 εκατομμύρια το 2018 και 1,8 εκατομμύρια το 2017.
Σύμφωνα με τη μελέτη Cybersecurity Workforce Study 2019, που διενήργησε ο οργανισμός πιστοποίησης ασφάλειας (ISC)², μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το έλλειμμα εργατικού δυναμικού στον συγκεκριμένο χώρο ανήλθε το 2019 σχεδόν στις 500.000 θέσεις.
Από την ίδια έρευνα, στοιχεία της οποίας κοινοποίησε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, ορισμένες ήπειροι σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με άλλες. Το 2019, το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείμματος του εργατικού δυναμικού παρατηρήθηκε στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού (64%). Ακολουθεί η Λατινική Αμερική (15%), η Βόρεια Αμερική (14%) και τέλος, η Ευρώπη (7%).
Η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών στην κυβερνοασφάλεια, ήδη, ασκεί σημαντική πίεση στις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Δύο στους τρεις οργανισμούς δήλωσαν ότι έχουν έλλειψη εργατικού δυναμικού κυβερνοασφάλειας. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα χαρακτήρισαν αυτήν την έλλειψη ως βασικό μέλημα τους.
Υψηλός κίνδυνος
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι μισοί από αυτούς παραδέχτηκαν ότι ο οργανισμός, στον οποίο δουλεύουν, διατρέχει “μέτριο ή εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο, λόγω της έλλειψης προσωπικού κυβερνοασφάλειας”. Με το δεδομένο ότι η πανδημία του COVID-19 έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι ανάγκες για προσωπικό κυβερνοασφάλειας αυξάνονται ακόμη περισσότερο.
Ήδη, οι ψηφιακές επιθέσεις αυξάνονται σε αριθμό και σοβαρότητα, η πίεση στους σημερινούς εργαζόμενους, που απασχολούνται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, έχει αυξηθεί, όπως έχει αυξηθεί και η ζήτηση για λύσεις και υπηρεσίες ασφαλείας. “Σε αυτό το πλαίσιο, το έλλειμμα εργατικού δυναμικού δεν πρόκειται να συρρικνωθεί. Αντίθετα, η ζήτηση θα συνεχίσει να ξεπερνά την προσφορά”, αναφέρει η ESET.
Πτυχίο κυβερνοασφάλειας;
Σύμφωνα με το (ISC)², οι επαγγελματίες ασφαλείας έχουν συνήθως πτυχίο ή ανώτερο δίπλωμα και μεγάλο μέρος αυτών έχουν σπουδές στις επιστήμες υπολογιστών ή της πληροφορικής. Από την άλλη, ένα ποσοστό 12% προσλήφθηκε στον τομέα της ασφάλειας των υπολογιστών “μόνο” με δίπλωμα γυμνασίου.
Ενώ όλο και περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα, παγκοσμίως, προσφέρουν προγράμματα σπουδών στην ασφάλεια των υπολογιστών, εξακολουθεί να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τέτοια προγράμματα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί εμπειρογνώμονες του τομέα είναι αυτοδίδακτοι και/ή προετοιμασμένοι για τη σταδιοδρομία τους μέσω μη ακαδημαϊκών μαθημάτων και πιστοποιήσεων.
Η κατοχή πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας καθίσταται όλο και πιο χρήσιμη και οι επαγγελματίες ασφαλείας έχουν κατά μέσο όρο τέσσερεις τέτοιες “διακρίσεις” για να αποδείξουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους. Αυτός είναι επίσης και ο λόγος, που λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς ($71.000 κατά μέσο όρο ετησίως) από τους συναδέλφους τους, που δε διαθέτουν τέτοια πιστοποίηση ($55.000). Το χάσμα είναι ακόμη πιο μεγάλο στις ΗΠΑ και την Ασία – Ειρηνικό.