Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πανευρωπαϊκή συνεργασία για την ασφάλεια της Μεσογείου
Να εντείνουν τη συνεργασία τους με τις Βρυξέλλες όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κάλεσε τις χώρες της Μεσογείου η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή «εύθραυστη» και ουδόλως «συνηθισμένη»Να εντείνουν τη συνεργασία τους με τις Βρυξέλλες όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κάλεσε τις χώρες της Μεσογείου η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή «εύθραυστη» και ουδόλως «συνηθισμένη».
«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στο Παρίσι όσο και στην Τύνιδα, αλλά στην Αίγυπτο και στην πρεσβεία του Μαρόκου στη Λιβύη, δείχνουν ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» τόνισε η κ. Μογκερίνι από τη Βαρκελώνη, όπου διεξάγεται η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. και οκτώ μεσογειακών χωρών.
«Όλες οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν μια εύθραυστη κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας, που επιδεινώνεται λόγω των πολλών ένοπλων συγκρούσεων, κυρίως στη Συρία και τη Λιβύη. Παρακολουθούμε την άνοδο της ριζοσπαστικοποίησης των νέων μας καθώς ολοένα και περισσότεροι ακολουθούν το κάλεσμα των τζιχαντιστών στα βόρεια και τα νότια της Μεσογείου», συνέχισε.
«Ο καλύτερος τρόπος για να εργαστούμε μαζί για την ασφάλεια της περιοχής μας είναι να εντείνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς: φυσικά στην ασφάλεια αλλά επίσης και στην οικονομία, τον πολιτισμό, την πολιτική», τόνισε η Μογκερίνι.
Στη σύνοδο αυτή, την πρώτη σε τόσο υψηλό επίπεδο από το 2008, συμμετέχουν οι 22 από τους 28 υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ. καθώς και εκπρόσωποι από την Αλγερία, το Μαρόκο, την Τυνησία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή. Η Συρία και η Λιβύη δεν έστειλαν αντιπροσώπους τους στη Βαρκελώνη.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters