Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITALTV 197
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
20 Μαρτίου 2018 12:47

Παράνομα δεδομένα μέσω Facebook

f8ac3f5a3ec4bec995e71a9b3e995174 XL 07870e4f

Σημαντική υποχώρηση κατέγραφε χθες το μεσημέρι η μετοχή του Facebook, ύστερα από τις αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica, η οποία είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τραμπ, απέκτησε παράνομα πρόσβαση στα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών της δημοφιλούς ιστοσελίδας.

Σημαντική υποχώρηση κατέγραφε χθες το μεσημέρι η μετοχή του Facebook, ύστερα από τις αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica, η οποία είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τραμπ, απέκτησε παράνομα πρόσβαση στα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών της δημοφιλούς ιστοσελίδας.

Αναλυτές της Γουόλ Στριτ εκτιμούσαν χθες ότι οι αποκαλύψεις υπογραμμίζουν τα «θεμελιώδη προβλήματα» του εταιρικού προτύπου του Facebook, ανοίγοντας τον δρόμο για αυστηρότερη ρύθμιση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για τη διαρροή εμπιστευτικών δεδομένων, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη παραβίαση. Αντίστοιχη έρευνα στις ΗΠΑ ζήτησαν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κένεντι και η Δημοκρατική Εϊμι Τζιν Κλόμπουτσαρ.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες New York Times και Observer, εμπιστευτικά δεδομένα περισσοτέρων από 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook περιήλθαν παράνομα στην κατοχή της Cambridge Analytica και τα δεδομένα αυτά δεν αφαιρέθηκαν, παρά το σχετικό αίτημα του Facebook από το 2015.

Την υπόθεση αποκάλυψε ο Κρίστοφερ Ουάιλι, Καναδός πρώην εργαζόμενος της Cambridge Analytica, ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου Ρόμπερτ Μέρσερ, καθώς και του πρώην πολιτικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον. «Εκμεταλλευθήκαμε το Facebook για να “αντλήσουμε” εκατομμύρια προφίλ χρηστών και να δημιουργήσουμε μοντέλα διαδικτυακής συμπεριφοράς», λέει ο Ουάιλι.

Κεντρικός παίκτης της Cambridge Analytica και δημιουργός λογισμικού παρακολούθησης χρηστών ήταν ο Ρώσος ειδικός Αλεξάντρ Κόγκαν, που επινόησε ένα φαινομενικά «αθώο» τεστ προσωπικότητας για χρήστες του Facebook. Μέσω του τεστ αυτού, ο Κόγκαν συνέλεξε όχι μόνο τα προσωπικά δεδομένα όσων απήντησαν στο τεστ, αλλά και στοιχεία «φίλων» τους στο Facebook, χάρη σε λογισμικό παρακολούθησης που δημιούργησε ο Ρώσος προγραμματιστής.

Η αποκάλυψη δημιουργεί νέα σημαντικά και επείγοντα ερωτήματα για τη συμμετοχή του Facebook στη στοχοποίηση Αμερικανών ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2016, με σκοπό την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η εκλογική επιτροπή της Βρετανίας έχει εγκαινιάσει έρευνα για τον ρόλο που ενδέχεται να διαδραμάτισε η Cambridge Analytica στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 για το Brexit.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Φεβρουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Φεβρουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
Security TOP 50
Η προστασία εταιρειών, επιχειρήσεων και φυσικά, της ανθρώπινης ζωής είναι κρίσιμης σημασίας γι’ αυτό και οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη, παραγωγή και προσφορά φυσικών, τεχνολογικών κ...
Εμπιστευτείτε την TexDesigns ως τον κατάλληλο συνεργάτη σας
Με τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας συνεχώς να αλλάζουν, η επιλογή μιας έμπειρης και τεχνολογικά καταρτισμένης εταιρείας παροχής συστημάτων ασφαλείας, είναι ζωτικής σημασίας για...
Πάνω από 62.000 κάμερες ασφαλείας τοποθετήθηκαν στην Μπανγκόκ το 2022-2023
Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της 6Wresearch, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης σχεδιάζει να εγκαταστήσει ακόμα περισσότερες κάμερες παρακολούθησης βίντεο προκειμένου να μειώσει το ποσοστό εγκληματικότ...