Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ποιες απειλές εγκυμονεί η τάση του BYOD
Οι απειλές που σχετίζονται με την τάση BYOD (bring-your-own-device) εξακολουθούν να παραβλέπονται συχνά από τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι το BYOD δεν αποτελεί απειλή για την επιχείρησή τους και δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να καταβάλουν προσπάθεια.Οι απειλές που σχετίζονται με την τάση BYOD (bring-your-own-device) εξακολουθούν να παραβλέπονται συχνά από τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι το BYOD δεν αποτελεί απειλή για την επιχείρησή τους και δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να καταβάλουν προσπάθεια για την ασφάλεια των φορητών συσκευών, ενώ οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η ασφάλεια αποτελεί ευθύνη αποκλειστικά της επιχείρησης.
Η έρευνα έδειξε ότι τα 2/3 (62%) των ιδιοκτητών επιχειρήσεων και των εργαζομένων παγκοσμίως χρησιμοποιούν σήμερα τις προσωπικές φορητές συσκευές τους στην εργασία τους. Συνεπώς, το BYOD δεν είναι πλέον μια αναπτυσσόμενη τάση, αλλά μια ευρέως αποδεκτή επιχειρηματική πρακτική, η οποία επηρεάζει εταιρείες κάθε μεγέθους – από πολύ μεγάλους οργανισμούς (5.000 εργαζόμενοι και άνω) έως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (με λιγότερους από 25 εργαζομένους).
Ωστόσο, οι στάσεις απέναντι στην προστασία των δεδομένων που βρίσκονται σε φορητές συσκευές απέχουν πολύ από την ιδανική προσέγγιση της ασφάλειας. Ηέρευνα της Kaspersky Lab σχετικά με τους κινδύνους ασφάλειας που διατρέχουν οι καταναλωτές, διαπίστωσε ότι έξι στους δέκα (60% των ερωτηθέντων) ανησυχούν για την απειλή της παρακολούθησης και την υποκλοπή πληροφοριών μέσω φορητών συσκευών, αλλά δεν προστατεύουν ενεργά τον εαυτό τους και στηρίζονται στους εργοδότες τους γι’ αυτό.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αποθηκεύουν συχνά εργασιακά αρχεία σε δικούς τους φορητούς υπολογιστές, tablets και smartphones. Επίσης, διατηρούν σε αυτές τις συσκευές e-mail που σχετίζονται με την εργασία τους, ενώ μερικές φορές, αποθηκεύουν ακόμη και κωδικούς για τη σύνδεση τους σε λογαριασμούς e-mail της εταιρείας και για την πρόσβαση σε εταιρικά δίκτυα ή δίκτυα VPN.
Όσον αφορά στους εργοδότες και τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, το ένα τρίτο (32%) δεν βλέπει κανέναν απολύτως κίνδυνο στη χρήση προσωπικών φορητών συσκευών στην εργασία. Ο κίνδυνος υποκλοπής δεδομένων από τη φορητή συσκευή του εργαζομένου δεν αποτελεί σημαντική ανησυχία γι’ αυτούς, με συνέπεια να μη δίνουν μεγάλη προσοχή σε αυτόν τον τομέα.