Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ποιες είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά διαδικτυακής απάτης – Που βρίσκεται η Ελλάδα
Η αύξηση στις διαδικτυακές απάτες είναι μαζική με αρκετούς από διάφορες χώρες να πέφτουν θύματα καθημερινά. Αυτό φαίνεται στην ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα όπου έχει καταφέρει να έχει μία ισχυρή θέση στην κατάταξη με χώρες που πέφτουν θύματα σε αυτές τις απάτες.
H BrookerChooser διεξήγαγε νέα έρευνα στην οποία επισημαίνει αυτή την εκπληκτική αύξηση στις διαδικτυακές απάτες επενδύσεων που στοχεύουν πολίτες της ΕΕ, αποκαλύπτοντας τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο.
Η έρευνα βασίζεται σε ένα παγκόσμιο σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες.
Από αυτές τις 30.000 οντότητες, οι 67 δημιούργησαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο αναζητήσεις στην ΕΕ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Αυτό το βασικό εύρημα εφοδιάζει τις ρυθμιστικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς με συγκεκριμένες πληροφορίες για το πού πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους και τα προληπτικά μέτρα.
Εξετάζοντας τους όγκους αναζήτησης ανά χώρα, η μελέτη εντοπίζει πού οι πολίτες αναζητούν πιο συχνά πληροφορίες σχετικά με απατηλές οντότητες επενδύσεων. Πέντε χώρες – Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία και Ολλανδία – αντιπροσώπευαν μαζί το 86,4% του συνολικού όγκου αναζήτησης στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Αυτή η συγκέντρωση υποδηλώνει ότι αυτές οι περιοχές είτε δέχονται δυσανάλογα στόχευση είτε έχουν υψηλότερα επίπεδα δημόσιας ευαισθητοποίησης σχετικά με τις απάτες.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 14η θέση, υποδεικνύοντας σημαντικό ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών για πληροφορίες σχετικά με απάτες επενδύσεων, καθιστώντας την χώρα ευάλωτη σε τέτοιου είδους απάτες.
Η Κύπρος, καταταγμένη στην 23η θέση, δείχνει επίσης σημαντικό όγκο αναζητήσεων για απάτες επενδύσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυξημένη προσοχή και προστασία των Κυπρίων επενδυτών.
«Αυτή η πρωτοφανής ανάλυση αποτελεί σήμα αφύπνισης για ρυθμιστικές αρχές, πλατφόρμες και επενδυτές», δήλωσε ο Tibor Bedő, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BrokerChooser. «Η πολυπλοκότητα αυτών των απατηλών επιχειρήσεων απαιτεί μια εξίσου περίπλοκη απάντηση από τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών».
Οι απάτες δεν αυξάνονται μόνο σε αριθμό αλλά και σε πολυπλοκότητα. Πολλές απατηλές οντότητες ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) και άλλες προηγμένες τεχνολογίες, δημιουργώντας μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας για τους επενδυτές. Τα κρυπτονομισματικά παραμένουν το πιο διαφημιζόμενο περιουσιακό στοιχείο, με έξι από τις δέκα πιο συχνές απάτες να περιλαμβάνουν εξέχοντα τα κρυπτονομίσματα. Άλλα περιουσιακά στοιχεία που προωθούν οι απατεώνες περιλαμβάνουν το forex, τις συμβάσεις επί διαφοράς (CFDs), τα ακίνητα και τα πολύτιμα μέταλλα.
Η έκθεση επίσης διερευνά και κατονομάζει τις οντότητες που αναζητούνται πιο συχνά από τους Ευρωπαίους επενδυτές.
Οι 3 πιο αναζητημένες απατηλές οργανώσεις είναι:
- Immediate Edge
- Pocket Option
- Quantum Ai Trading
- Οι συντάκτες της έκθεσης πραγματοποίησαν έναν λεπτομερή νομικό και επιχειρησιακό έλεγχο αυτών των φορέων. Αποκαλύπτοντας πώς λειτουργούν αυτές οι απάτες, η BrokerChooser μετατρέπει την έννοια των “απατών επενδύσεων” σε χρήσιμες γνώσεις.
Οι στρατηγικές συστάσεις της BrokerChooser για την καταπολέμηση των απάτων επενδύσεων είναι:
- Εκστρατείες Ενημέρωσης του Κοινού: Η επέκταση των ρυθμιστικών λιστών με στοχευμένες εκστρατείες για την ενημέρωση του κοινού θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητά τους, δημιουργώντας ένα πιο προσεκτικό επενδυτικό περιβάλλον.
- Ενσωμάτωση Προειδοποιήσεων των Ρυθμιστικών Αρχών: Οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να εμφανίζουν σαφείς ενδείξεις προειδοποίησης για οντότητες που βρίσκονται σε καταλόγους παρακολούθησης των ρυθμιστικών αρχών, επιτρέποντας στους χρήστες να αναγνωρίζουν τους κινδύνους με την πρώτη ματιά.
- Ενισχυμένος Έλεγχος Ψηφιακών Διαφημίσεων: Η προηγμένη ανάλυση δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση των χρηματοοικονωμικών ροών πίσω από διαφημίσεις απάτης, παρέχοντας πληροφορίες για πιο αποτελεσματικό εντοπισμό και δίωξη απατεώνων.
- Συνεργασία με Παρόχους Φιλοξενίας: Η άμεση αναστολή των URL που συνδέονται με επιβεβαιωμένες απάτες θα μπορούσε να διαταράξει τις λειτουργίες τους και να αποτρέψει περαιτέρω θυματοποίηση.