Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Προειδοποίηση για κυβερνοεγκληματίες που «κρύβονται» πίσω από ψεύτικες ιστοσελίδες με γλυκά
Ένα νέου είδους απάτης έκανε την εμφάνιση του με αυτό να είναι ιστοσελίδες που υποτίθεται πουλούν την διάσημη Dubai Chocolate. Με την μαζική ζήτηση που υπάρχει γύρω από την συγκεκριμένη σοκολάτα οι κυβερνοεγκληματίες βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία να φτιάξουν νέες ιστοσελίδες για να κλέψουν στοιχεία, κωδικούς και άλλα από υποψήφια θύματα.
Συγκεκριμένα ειδικοί της Kaspersky αποκάλυψαν μια σειρά από απάτες που σχετίζονται με τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, από πλαστές απομιμήσεις γνωστών και έμπιστων brands έως τη δημιουργία ολόκληρων ψεύτικων διαδικτυακών καταστημάτων.
Απομιμήσεις επίσημων καταστημάτων
Οι ειδικοί της Kaspersky εντόπισαν μια εκστρατεία απάτη που στοχοποιεί καταναλωτές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην οποία οι κυβερνοεγκληματίες δημιούργησαν ψεύτικες ιστοσελίδες που υποδύονταν την Deliveroo, τη γνωστή υπηρεσία παράδοσης, και τη Fix Dessert Chocolatier που δημιούργησε τη διάσημη Dubai Chocolate. Μιμούμενοι την εμφάνιση επίσημων καταστημάτων και πλατφορμών, οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τη φήμη των brands για να παρασύρουν ανυποψίαστους αγοραστές ώστε να παραγγείλουν σοκολάτες οι οποίες δεν παραδίδονται ποτέ.
Ανεξάρτητα ψεύτικα καταστήματα με Dubai Chocolate
Σε άλλες περιπτώσεις, οι απατεώνες δημιούργησαν ολόκληρες ψεύτικες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, προσποιούμενοι ανεξάρτητους προμηθευτές από όλο τον κόσμο. Οι απατηλές αυτές ιστοσελίδες ισχυρίζονται ότι εμπορεύονται Dubai Chocolate, αλλά εξαφανίζονται μόλις λάβουν την πληρωμή, αφήνοντας τους καταναλωτές με άδεια χέρια. Αυτά τα παράνομα καταστήματα στοχοποιούν χρήστες σε όλο τον κόσμο.
«Οι απατεώνες συχνά εκμεταλλεύονται γρήγορα τις τάσεις, και η φρενίτιδα γύρω από τη Dubai Chocolate αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μέσω τακτικών εκμετάλλευσης του ενθουσιασμού των καταναλωτών και της εμπιστοσύνης τους σε γνωστά brands, οι κυβερνοεγκληματίες πετυχαίνουν πιο εύκολα τον στόχο τους», προειδοποιεί η Olga Svistunova, ειδικός ασφαλείας της Kaspersky. «Για να προστατευτούν και να αποφύγουν την απογοήτευση, είναι κρίσιμο οι χρήστες να δίνουν προσοχή στις λεπτομέρειες, να αφιερώνουν χρόνο στον έλεγχο της αυθεντικότητας των διαδικτυακών καταστημάτων και να είναι επιφυλακτικοί με οποιεσδήποτε προσφορές φαίνονται ασυνήθιστα γενναιόδωρες – οι οποίες μπορεί να έχουν σκοπό την εξαπάτηση».
Για την αποφυγή τέτοιων ειδών απάτης, η Kaspersky συμβουλεύει:
- Επαληθεύστε την αυθεντικότητα του ιστότοπου: Ελέγξτε τις διευθύνσεις URL, τα domain names και κριτικές πελατών πριν κάνετε αγορές online.
- Να είστε επιφυλακτικοί με απροσδόκητες προσφορές: Οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν αναδυόμενα παράθυρα, διαφημίσεις ή phishing emails ώστε να κατευθύνουν τους χρήστες σε ψευδείς ιστοσελίδες.
- Αποφύγετε την κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών: Να μοιράζεστε ευαίσθητες λεπτομέρειες μόνο σε ασφαλείς, επαληθευμένες πλατφόρμες.
- Χρησιμοποιήστε ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας: Αξιόπιστο λογισμικό κυβερνοασφάλειας, όπως το Kaspersky Premium, μπορεί να μπλοκάρει τις ιστοσελίδες phishing και να αποτρέψει τη μόλυνση με κακόβουλο λογισμικό.