Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Προσωπικότητες αντιδρούν στα «έξυπνα» όπλα
.Έκκληση για να αποφευχθεί μια νέα κούρσα εξοπλισμών και συγκεκριμένα μια κούρσα για την ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων (δηλαδή έξυπνων όπλων) έκαναν χθες 1.000 επιχειρηματίες, επιστήμονες και τεχνικοί που απασχολούνται στον χώρο της βιομηχανίας της τεχνολογίας.Έκκληση για να αποφευχθεί μια νέα κούρσα εξοπλισμών και συγκεκριμένα μια κούρσα για την ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων (δηλαδή έξυπνων όπλων) έκαναν χθες 1.000 επιχειρηματίες, επιστήμονες και τεχνικοί που απασχολούνται στον χώρο της βιομηχανίας της τεχνολογίας.
Ο Στίβεν Χόκινγκς, και ο Νόαμ Τσόμσκι είναι μεταξύ των 1.000 προσωπικοτήτων που συνυπογράφουν την επιστολή-έκκληση ενάντια στην ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων, όπως είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Μεταξύ αυτών, είναι ο Στίβεν Χόκινγκ, ο Ελον Μασκ, ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Στιβ Βόζνιακ, συνιδρυτής της Apple.
Η ανοικτή επιστολή των προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Future of Life Institute είχε αποδέκτες τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και όποιον άλλο αρμόδιο, και παρουσιάστηκε σε διεθνή συνδιάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη που έγινε στο Μπουένος Αϊρες.
Σύμφωνα με τους υπογράφοντες την επιστολή: «Η κατάληξη της σημερινής τεχνολογικής πορείας είναι προφανής. Τα αυτόνομα όπλα θα γίνουν τα Καλάσνικοφ του αύριο.
Το βασικό ερώτημα για την ανθρωπότητα σήμερα είναι εάν θα ξεκινήσει μια παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης ή αν θα εμποδίσει κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί». Σύμφωνα με τους ίδιους, η τεχνολογία έχει φτάσει σε ένα επίπεδο το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη τέτοιων όπλων μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια κι όχι τις επόμενες δεκαετίες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Η ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων έχει περιγραφεί ως η τρίτη επανάσταση στους εξοπλισμούς, μετά την πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλα. Αυτά που διακυβεύονται είναι σημαντικά».
Όπως δε υπογραμμίζουν, εάν μια χώρα αναπτύξει πρώτη επιθετικά όπλα που θα λειτουργούν με αυτονομία και δική τους πρωτοβουλία, τα οποία θα μπορούν να πλήττουν στόχους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, οι άλλες χώρες αναμένεται να απαντήσουν με την ανάπτυξη παρόμοιων συστημάτων και έτσι θα ξεκινήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών και τα όπλα αυτά θα διασπαρούν σε ολόκληρη τη Γη.
Το γεγονός ότι η πρόσβαση σε αυτά τα όπλα δεν θα είναι το ίδιο δύσκολη όπως με τα πυρηνικά, σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να ελεγχθούν και με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με συνθήκες μεταξύ κρατών για τον έλεγχο των εξοπλισμών.
Έτσι οι υπογράφοντες ζητούν να υπάρξει μια απαγόρευση με τη σφραγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη τέτοιου είδους όπλων.
Πηγή: http://www.ethnos.gr