DIABASTE DWREAN SEC 134
techmail
DIGITAL TV 173
securityreport e mag odhgos 2021
3 Ιουνίου 2021 12:18

Rom‑con: Οι «ρομαντικές απάτες» βάζουν στο στόχαστρο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

5+1 συμβουλές για το πώς να τις αποφύγετε

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F034b00141e9ff3c98e665df57e838ca9 XL

Η συχνότερη απάτη με θύματα ανθρώπους άνω των 60 είναι οι απάτες σε διαδικτυακές υπηρεσίες γνωριμιών, γνωστές και ως ρομαντικές απάτες (romance scams).  Στη 2η και 3η θέση, αντίστοιχα, βρίσκονται οι απάτες με τηλεφωνήματα από επιτηδείους που προσποιούνται ότι καλούν από διάφορες υπηρεσίες και οι απάτες με κληρώσεις βραβείων. Σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτή η ηλικιακή ομάδα ανέφερε ότι έχασε σχεδόν 84 εκατομμύρια δολάρια από διαδικτυακές απάτες γνωριμιών το 2019.

Η συχνότερη απάτη με θύματα ανθρώπους άνω των 60 είναι οι απάτες σε διαδικτυακές υπηρεσίες γνωριμιών, γνωστές και ως ρομαντικές απάτες (romance scams).  Στη 2η και 3η θέση, αντίστοιχα, βρίσκονται οι απάτες με τηλεφωνήματα από επιτηδείους που προσποιούνται ότι καλούν από διάφορες υπηρεσίες και οι απάτες με κληρώσεις βραβείων. Σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτή η ηλικιακή ομάδα ανέφερε ότι έχασε σχεδόν 84 εκατομμύρια δολάρια από διαδικτυακές απάτες γνωριμιών το 2019.

Ο Amer Owaida, μέλος της κοινότητας της διεθνούς εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET, εξηγεί με ποιους τρόπους οι επιτήδειοι ξεγελούν το θύμα τους σε διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών, τι μπορείτε να κάνετε για να τους αποφύγετε, αλλά και πώς οι νεότεροι μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους συγγενείς να τις εντοπίσουν. Και βεβαίως, ακόμα και οι νεότερες γενιές έχουν να μάθουν πολλά από αυτές τις συμβουλές.

Ο Owaida εξηγεί ότι οι απατεώνες θα ακολουθήσουν μια σειρά από δοκιμασμένα κόλπα για να εξαπατήσουν το υποψήφιο θύμα. Συνήθως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι πιο εύπιστοι και μπορεί να μη γνωρίζουν τις παγίδες που κρύβουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών και η τεχνολογία.

Σύμφωνα με τον ειδικό της κοινότητας της ESET, αυτά είναι μερικά από τα κοινά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ρομαντικές απάτες.

 1. Πολύ όμορφοι για να είναι αληθινοί

Στις διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών οι φωτογραφίες παίζουν σημαντικό ρόλο, πράγμα που σημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που αναζητά ένας χρήστης είναι η φωτογραφία ενός πιθανού συντρόφου. Για να ξεγελάσουν τους ηλικιωμένους που αναζητούν ένα νέο σύντροφο, οι απατεώνες χρησιμοποιούν συνήθως δελεαστικές φωτογραφίες από μοντέλα ή κλέβουν φωτογραφίες από προφίλ άλλων ατόμων.

Ευτυχώς, εάν κάτι σας φανεί ύποπτο, υπάρχει τρόπος για να ελέγξετε εάν οι φωτογραφίες είναι αυθεντικές, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Google Images για να κάνετε αντίστροφη αναζήτηση της φωτογραφίας και να δείτε εάν η φωτογραφία είναι πλαστή ή κλεμμένη.

 1. Μήπως να τα πούμε κάπου πιο ιδιωτικά;

Οι αξιόπιστες πλατφόρμες γνωριμιών έχουν συστήματα που θα σας βοηθήσουν να ξεσκεπάσετε τους απατεώνες. Όμως, για να αποφύγουν την ενεργοποίηση των μέτρων ασφαλείας, οι απατεώνες θα προσπαθήσουν από πολύ νωρίς να απομακρύνουν το θύμα τους από την πλατφόρμα γνωριμιών. Παραδείγματος χάρη, θα προσπαθήσουν να πείσουν το θύμα να τους δώσει τον αριθμό του κινητού του, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή το λογαριασμό των social media, για να επικοινωνούν μαζί του με έναν πιο προσωπικό τρόπο.

Ενώ μερικές φορές η μετάβαση σε άλλη υπηρεσία μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική, κάτι τέτοιο στην αρχή της επικοινωνίας θα πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις. Εκτός αυτού, το να δώσετε τις προσωπικές πληροφορίες σας σε έναν ξένο δεν είναι και το πιο έξυπνο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε.

 1. Δε θα μπορέσω, θα είμαι σε ταξίδι για… συνέδριο

Συνήθως, η επιθυμητή έκβαση του διαδικτυακού φλερτ είναι μια προσωπική συνάντηση. Ωστόσο, στην περίπτωση των απατεώνων που συνήθως προσποιούνται ότι είναι κάποιος άλλος, μια συνάντηση θα μπορούσε να τους εκθέσει και να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες επιτυχίας.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι απατεώνες προσποιούνται ότι, λόγω της επαγγελματικής τους καριέρας, ταξιδεύουν διαρκώς για δουλειά. Συχνά, προσποιούνται ότι είναι στρατιωτικοί, διπλωμάτες ή πωλητές, διότι οι δικαιολογίες του τύπου «πήρα μετάθεση σε άλλη πόλη» ή «πρέπει να ταξιδέψω σε ένα συνέδριο» ακούγονται απόλυτα φυσιολογικές.

Εάν μια διαδικτυακή γνωριμία αποφεύγει να σας συναντήσει, αυτό θα πρέπει να σας κινήσει υποψίες.

 1. Είσαι η αδελφή ψυχή μου!

Κάτι άλλο που θα πρέπει αμέσως να σας βάλει σε υποψίες είναι όταν μια νέα διαδικτυακή γνωριμία σας εκφράσει τα βαθιά συναισθήματά του από πολύ νωρίς. Αν πχ μέσα στις πρώτες μέρες της διαδικτυακής γνωριμίας σας πει «σ ‘αγαπώ» ή κάτι σαν «είσαι η αδελφή ψυχή μου», αυτό δε θα πρέπει να σας ευχαριστήσει. Αντίθετα, θα πρέπει να σας προκαλέσει ανατριχίλα.

Ο λόγος για τον οποίο οι απατεώνες κινούνται τόσο γρήγορα είναι γιατί θέλουν να παγιδεύουν το θύμα τους, κάνοντάς το να νιώθει επιθυμητό. Μόλις οι απατεώνες «μαλακώσουν» το θύμα τους με γλυκόλογα και υποσχέσεις, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στον τελικό στόχο τους: τα πορτοφόλια και τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

 1. Αχ, ξέμεινα, μήπως μπορείς να μου δανείσεις;

Μόλις ο απατεώνας θεωρήσει ότι έχει μιλήσει στο θύμα του για αρκετό καιρό και έχει αναπτύξει μια αρκετά ισχυρή σχέση, θα ζητήσει χρήματα ή διάφορες χάρες. Στην αρχή θα σας ζητήσουν κάτι σχετικά ασήμαντο, όπως πχ να πληρώσετε τον κτηνίατρο για το άρρωστο κατοικίδιό τους ή να αγοράσετε φάρμακα. Σε περίπτωση που το καταφέρουν, θα αρχίσουν να ανεβάζουν τον πήχη ζητώντας μεγαλύτερα ποσά που θα χρειαστούν για να βγουν από μια δύσκολη θέση ή για να βοηθήσουν κάποιον συγγενή τους που βρίσκεται σε ανάγκη.

Μερικές τελευταίες συμβουλές  

Η πανδημία του COVID-19 ενίσχυσε αυτού του είδους τις απάτες, γιατί περιόρισε τη δυνατότητα των ανθρώπων να αναζητήσουν γνωριμίες και συντροφιά, οδηγώντας πολλούς να στραφούν σε διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά ενέχει ορισμένους κινδύνους. Επομένως, είναι καλό να πλησιάζουμε τις πιθανές γνωριμίες με μια υγιή δόση αμφιβολίας και επαγρύπνησης.

Εάν ένα μεγαλύτερο μέλος της οικογένειάς σας έχει ξεκινήσει μια διαδικτυακή ρομαντική σχέση και υποψιάζεστε ότι μπορεί στην πραγματικότητα να έχει πέσει θύμα απάτης, υπάρχουν πολλά σημάδια που μπορούν να σας το φανερώσουν. Πολύ συχνά ο συγγενείς σας:

 • Αρνείται να μιλήσει για το «αγαπημένο» άτομο που γνώρισε στο διαδίκτυο και βρίσκει δικαιολογίες για ποιο λόγο δεν έχουν συναντηθεί ακόμα ή δεν έχουν κάνει βιντεοκλήση.
 • Φαίνεται να έχει εμμονή με κάποιο άτομο που γνώρισε στο διαδίκτυο πρόσφατα.
 • Φαίνεται ευερέθιστός/η ή και ταράζεται όποτε κάνετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ρομαντικό σύντροφό του/της, ενώ συχνά, δεν ξέρει και τι να σας απαντήσει.
 • Αναφέρει ότι έχει στείλει χρήματα ηλεκτρονικά σε κάποιο πρόσωπο το οποίο δεν έχει γνωρίσει από κοντά.

Εάν κάτι από αυτά περιγράφει κάποιο συγγενή ή φίλο, τότε πιθανότατα να χρειαστεί να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση μαζί του για το τι συμβαίνει.

Η ρομαντική απάτη είναι ένα έγκλημα που συχνά δεν καταγράφεται, καθώς πολλά θύματα ντρέπονται να το καταγγείλουν.

Παρατηρώντας ότι κάτι πάει στραβά και συζητώντας το πρόβλημα, πιθανότατα να προστατέψετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα βοηθώντας τα να γλιτώσουν πολλά χρήματα αλλά και… μια πιθανή ερωτική απογοήτευση.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Φεβρουάριος 2023

  Security Report, Φεβρουάριος 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Φεβρουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
 • Αφιέρωμα στους TOP 50 κατασκευαστές Security για το 2021-2022

  Αφιέρωμα στους TOP 50 κατασκευαστές Security για το 2021-2022

  Κάθε χρόνο, η ιστοσελίδα asmag.com δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στους σημαντικότερους κατασκευαστές και προμηθευτές συστημάτων και προϊόντων ασφαλείας, προκειμένου να καταρτίσει τ...
 • SALONICA ELECTRONIX 2023

  SALONICA ELECTRONIX 2023

  Η Salonica Electronix επιστρέφει με σημαντικές αλλαγές για τρίτη φορά στη Θεσσαλονίκη στις 10 και11 Μαρτίου 2023! Εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Athens Electronix,αλλά κ...
 • Σεμινάριο G.I. Security

  Σεμινάριο G.I. Security

  Την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, η G.I. Security διοργάνωσε τεχνικό σεμινάριο επιμόρφωσης για τις νέες προϊοντικές λύσεις της RISCO στο κέντρο εκδηλώσεων του Holiday Inn. Το σεμινάριο χαρακτηρίστηκε ...
 • Η PartnerNET γιορτάζει τα 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας της Grandstream στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου!

  Η PartnerNET γιορτάζει τα 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας της Grandstream στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου!

  Μία σπουδαία εκδήλωση έλαβε χώρα στο ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτων την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022. Η Grandstream, ένας από τους κορυφαίους οίκους στον σχεδιασμό και την παραγωγή λύσεων εταιρικής...
 • Περιήγηση στα περίπτερα της Xenia 2022

  Περιήγηση στα περίπτερα της Xenia 2022

  Το περιοδικό Security Report δεν θα μπορούσε να λείπει από μία εκ των μεγαλύτερων εκθέσεων για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Επί τρεις ημέρες η Xenia 2022 αποτέλεσε πόλο έλξης εκατοντάδων επαγγελματιών ...
 • Έξυπνες λύσεις από την Hikvision για την αυτοκινητοβιομηχανία

  Έξυπνες λύσεις από την Hikvision για την αυτοκινητοβιομηχανία

  Με την αξία των αποθεμάτων να αγγίζει χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια ευρώ, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τους βανδαλισμούς και να σταματήσ...
 • Κυβερνοασφάλεια και έλεγχος πρόσβασης

  Κυβερνοασφάλεια και έλεγχος πρόσβασης

  Με τα σπίτια μας πιο συνδεδεμένα από ποτέ, οι ευκαιρίες για να παρεισφρήσουν οι hackers στις ζωές μας και να πάρουν τον έλεγχο των συσκευών μας, αλλά και να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα είναι περισσ...
 • Τα πλεονεκτήματα των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας

  Τα πλεονεκτήματα των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας

  Η καθυστερημένη αντίδραση σε ηχητικούς συναγερμούς αποτελεί σύνηθες χαρακτηριστικό των ανθρώπων. Αντίθετα, έρευνες φανερώνουν πως οι ίδιοι άνθρωποι αντιδρούν αισθητά πιο γρήγορα σε φωνητικά σήματα...
 • PoE και εγκαταστάσεις ελέγχου πρόσβασης

  PoE και εγκαταστάσεις ελέγχου πρόσβασης

  Η ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρονικών κλειδαριών και των φυσικών συστημάτων ελέγχου πρόσβασης άλλαξαν την βιομηχανία της ασφάλειας τα τελευταία χρόνια. Από τις παραδοσιακές κλειδαριές, περάσαμε στις...
 • ZKTeco ZKBio Time ERGANI

  ZKTeco ZKBio Time ERGANI

  Το «Εργάνη» είναι το νέο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω του οποίου ο κάθε εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί πρόσληψη, τερματισμό και δήλω...
 • Hikvision KF3T

  Hikvision KF3T

  Η Hikvision παρουσίασε πρόσφατα τη νέα σειρά KF3T, η οποία περιλαμβάνει αναλογικές κάμερες HDTVI με κύριο χαρακτηριστικό την ανάλυση 3K και διάσταση κάδρου εικόνας 16:9, για αποφυγή παραμόρφωσης σ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design