Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Σκότωσαν… κατά λάθος Μεξικανούς τουρίστες στην Αίγυπτο!
Η αστυνομία και ο στρατός της Αιγύπτου σκότωσαν χθες 12 ανθρώπους, μεξικανούς τουρίστες και Αιγυπτίους, στοχεύοντας κατά λάθος εναντίον των οχημάτων στα οποία επέβαιναν κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής εφόδου εναντίον τζιχαντιστών στη περιοχή Ουάχατ της Δυτικής Ερήμου..Η αστυνομία και ο στρατός της Αιγύπτου σκότωσαν χθες 12 ανθρώπους, μεξικανούς τουρίστες και Αιγυπτίους, στοχεύοντας κατά λάθος εναντίον των οχημάτων στα οποία επέβαιναν κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής εφόδου εναντίον τζιχαντιστών στη περιοχή Ουάχατ της Δυτικής Ερήμου, στη δυτική χώρα.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού αρχίζει τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των μεξικανών τουριστών. “Τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν από τους τουρίστες δεν είχαν τουριστικές άδειες, η εταιρεία που τα διαχειριζόταν δεν είχε άδεια για ξεναγήσεις”, δήλωσε η εκπρόσωπος.
Η δυτική έρημος, δημοφιλής τουριστικός προορισμός, είναι επίσης γνωστή ως ένα από τα κρησφύγετα τζιχαντιστικών οργανώσεων, μεταξύ τους το παρακλάδι στην Αίγυπτο του Ισλαμικού Κράτους, που διαπράττει πολλές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας σε όλη τη χώρα.
“Οι κοινές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, οι οποίες καταδίωκαν τρομοκράτες στην Ουάχατ, μέσα στη δυτική έρημο, άνοιξαν πυρ κατά λάθος εναντίον τεσσάρων ημιφορτηγών που μετέφεραν μεξικανούς τουρίστες. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους οι μεξικανοί τουρίστες και Αιγύπτιοι” ξεναγοί που τους συνόδευαν, αναφέρει σε ανακοίνωση το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο τα θύματα βρίσκονταν σε περιοχή όπου η είσοδος “δεν επιτρέπεται στους τουρίστες”. Το υπουργείο δε διευκρινίζει τον αριθμό των Μεξικανών που σκοτώθηκαν, τις εθνικότητες όλων των θυμάτων ή τι είδους όπλο έπληξε τα αυτοκίνητα.
Το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε γρήγορα τον θάνατο τουλάχιστον δύο μεξικανών τουριστών, προσθέτοντας ότι ακόμη πέντε Μεξικανοί που τραυματίστηκαν στην επίθεση νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στο Κάιρο, σε σταθερή κατάσταση. Ανακοίνωσε επίσης ότι στέλνει τη Ρέινα Τόρες Μεντίβιλ, γενική διευθύντρια της υπηρεσίας Προστασίας των Μεξικανών στο Εξωτερικό για να συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων στην Αίγυπτο.
Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο καταδίκασε την επίθεση σε μήνυμά του στο Twitter, καλώντας το Κάιρο να διενεργήσει “ενδελεχή έρευνα”Η αχανής δυτική έρημος εκτείνεται από τα περίχωρα του Καΐρου έως τα σύνορα της Λιβύης. Είναι αδύνατο επί του παρόντος να εντοπιστεί ακριβώς ο τόπος του δράματος, καθώς πολλές τοποθεσίες της τεράστιας αυτής περιοχής ονομάζονται Ουάχατ.
Οι μεξικανοί τουρίστες μετέβαιναν στη Μπαχαρίγια, μια από τις πιο δημοφιλείς οάσεις για τους ξένους επισκέπτες στη δυτική έρημο της Αιγύπτου ή Λιβυκή έρημο.
Το απόγευμα, οι τζιχαντιστές του ΙΚ στην Αίγυπτο είχαν δηλώσει σε προκήρυξή τους ότι “αντιστάθηκαν σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη δυτική έρημο” την Κυριακή και “έτρεψαν σε φυγή στοιχεία του στρατού”, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος θα ζητεί στο εξής πρόσθετα έγγραφα για την ασφάλεια από ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία στο πλαίσιο των μέτρων καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών που δεν κατονομάζεται.
Πολίτες από τις τρεις βορειοαφρικανικές χώρες θα πρέπει να έχουν θεώρηση του διαβατηρίου τους και να φέρουν ειδικά έγγραφα για την ασφάλεια. Στόχος του μέτρου αυτού είναι να αποτρέψει τη ροή τρομοκρατικών στοιχείων από το Μάγρεμπ.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τα τουριστικά γκρουπ 10 ή και περισσότερων ατόμων.
Το μεγάλο προπύργιο του Σινά
Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις, από τις οποίες τουλάχιστον δύο δηλώνουν ότι είναι παρακλάδια στην Αίγυπτο του ΙΚ -το Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο και Επαρχία Σινά του Ισλαμικού Κράτους- αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη αιματηρών επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων της τάξης, κυρίως στην ερημική χερσόνησο του Σινά, στα ανατολικά, το κύριο προπύργιό τους.
Οι επιθέσεις αυτές έχουν αυξηθεί -όπως και στην καρδιά του Καΐρου- από τότε που ο στρατός απέπεμψε και συνέλαβε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου του 2013 και η νέα κυβέρνηση του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι καταστέλλει αιματηρά κινητοποιήσεις υποστηρικτών του έκπτωτου αρχηγού κράτους.
Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις αυτές και σε επιθέσεις κομάντος μέσα σε διάστημα δύο και πλέον ετών. Οι τζιχαντιστές δήλωναν αρχικά ότι δρουν σε αντίποινα για την αμείλικτη καταστολή των υποστηρικτών του Μόρσι, μετά την αποπομπή του από τον Σίσι, τότε αρχηγό του πανίσχυρου στρατού.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει, από το καλοκαίρι του 2013, πάνω από 1.400 διαδηλωτές υποστηρικτές του Μόρσι. Περισσότεροι από 15.000 οπαδοί του ισλαμιστή πρώην προέδρου, μέλη της Μουσουλμανικής του Αδελφότητας στην πλειοψηφία τους, έχουν φυλακιστεί. Εκατοντάδες -ανάμεσά τους ο Μόρσι- έχουν καταδικαστεί σε θάνατο πρωτοδίκως, σε μαζικές δίκες που διεξήχθησαν με συνοπτικές διαδικασίες, “πρωτοφανείς στην πρόσφατη (παγκόσμια) ιστορία”, όπως τις χαρακτήρισε ο ΟΗΕ.
Το ΙΚ στην Αίγυπτο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που κατέστρεψε κτίριο της αστυνομίας στο κέντρο του Καΐρου, στις 20 Αυγούστου, και προκάλεσε τον τραυματισμό 29 ανθρώπων.
Θέτοντας στόχο συνήθως την αστυνομία και το στρατό, σε αντίποινα για την καταστολή, ορισμένες οργανώσεις με διασυνδέσεις με το ΙΚ, έδειξαν πρόσφατα να αλλάζουν στρατηγική, αρχίζοντας επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οργανώσεις αυτές ελπίζουν πως έτσι θα πλήξουν την κυβέρνηση σκορπώντας τον τρόμο σε τουρίστες, που αποφεύγουν τη χώρα των Φαραώ από το 2011, καθώς και σε ξένους επενδυτές.
Στις 11 Ιουλίου, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο του ΙΚ εναντίον του ιταλικού προξενείου στο Κάιρο σκοτώθηκε ένας περαστικός. Στις 13 Αυγούστου, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι αποκεφάλισε ένα νεαρό Κροάτη που εργαζόταν σε γαλλική εταιρία, ο οποίος είχε απαχθεί στις παρυφές της δυτικής ερήμου, κοντά στο Κάιρο. Ένα χρόνο νωρίτερα, η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για τον φόνο ενός Αμερικανού στην ίδια περιοχή.
Η όαση Μπαχαρίγια
Η Μπαχαρίγια εκτείνεται σε 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιβάλλεται από μαύρους λόφους.
Πολλοί τουρίστες διαμένουν στα δέκα ξενοδοχεία της όασης, που βρίσκεται περισσότερα από 300 χλμ. νοτιοδυτικά του Καΐρου, απ’ όπου οι τουριστικοί πράκτορες αναλαμβάνουν την περιήγηση στους αμμόλοφους της λευκής ερήμου και τους γύρω λόφους από χαλαζίτη. Οι τουρίστες μπορούν επίσης να περάσουν τη νύχτα στη μέση της ερήμου σε σκηνές.
Η Μπαχαρίγια είναι μια από τις πρώτες οάσεις που συναντά ο επισκέπτης ερχόμενος από το Κάιρο, ανάμεσα σε σειρά άλλων που είναι διάσπαρτες στη δυτική έρημο. Η όαση έχει αρχαία μνημεία που χρονολογούνται από τη φαραωνική δυναστεία του Νέου Βασιλείου (περίπου 1550 έως περίπου 1000 πΧ.), κυρίως όμορφα ζωγραφισμένοι τάφοι επιφανών πολιτών, σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Universalis.
Κατά την πτολεμαϊκή και τη ρωμαϊκή περίοδο, η περιοχή γνώρισε εκ νέου άνθηση της δραστηριότητας, όπως μαρτυρά ο ναός αφιερωμένος στον Άμμωνα Ρα που χτίστηκε επί εποχής Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Παρά τη φυσική τους ομορφιά και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, δυτικές κυβερνήσεις συνιστούν στους πολίτες τους κυρίως μετά τον αποκεφαλισμό του νεαρού Κροάτη να μην επισκέπτονται τις οάσεις της δυτικής ερήμου λόγω της δράσης ισλαμιστικών οργανώσεων.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://www.euro2day.gr