Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
17 Μαΐου 2021 09:37

Τα 2/3 των εταιρειών στην Ελλάδα έχουν ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας

d12a224742e41fc109bf5cafaa1a0ee5 XL fdcb6dda

Κενά στη στρατηγική ασφάλειας των επιχειρήσεων σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εντοπίζουν οι αναλυτές, με την Ελλάδα να έχει, πάντως, καλές επιδόσεις στο συγκεκριμένο πεδίο. Σχεδόν τα 2/3 (62,5%) των εταιρειών στην Ελλάδα έχουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας. Αυτή η επίδοση ξεπερνά κατά πολύ το αντίστοιχο ποσοστό των εταιρειών σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής ΕυρώπηςΚενά στη στρατηγική ασφάλειας των επιχειρήσεων σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εντοπίζουν οι αναλυτές, με την Ελλάδα να έχει, πάντως, καλές επιδόσεις στο συγκεκριμένο πεδίο. Σχεδόν τα 2/3 (62,5%) των εταιρειών στην Ελλάδα έχουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας. Αυτή η επίδοση ξεπερνά κατά πολύ το αντίστοιχο ποσοστό των εταιρειών σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Επιπλέον 59,5% των εταιρειών με έδρα την Ελλάδα είναι πλήρως ικανοποιημένες με τα συστήματα ασφαλείας. Ωστόσο, μόνο ένα 37,5% δηλώνει ότι έχει ένα πλήρως ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει νέα έκθεση της IDC, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Microsoft. Η έρευνα διενεργήθηκε σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σχετικά με τη στρατηγική τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι εταιρείες της περιοχής στην πλειοψηφία τους είναι ευάλωτες σε κινδύνους, που προέρχονται από τον κυβερνοχώρο, ενώ περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (58%) αναφέρουν ότι δεν διαθέτουν, επί του παρόντος, μια ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας. Συνολικά, πάντως, το θέμα της ασφάλειας έχει αναδειχθεί σημαντικά, με πολλές εταιρείες να αναγνωρίζουν ότι η μετάβαση στην απομακρυσμένη εργασία αύξησε τους κινδύνους παραβίασης.

Εξ αποστάσεως εργασία

Το 79% των ερωτηθέντων έθεσαν ως πρωτεύων ζήτημα την ασφαλή πρόσβαση σε εταιρικά δίκτυα από το σπίτι κατά την εποχή της εξ αποστάσεως εργασίας. Άλλες γνωστές απειλές στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο παραμένουν εξίσου επίκαιρες.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το κακόβουλο λογισμικό, η ηλεκτρονική παραβίαση δεδομένων και το ransomware. “Οποιαδήποτε προσπάθεια διαφύλαξης ψηφιακών δεδομένων ή περιουσιακών στοιχείων μιας εταιρείας πρέπει να είναι συνολική και να περιέχει το στοιχείο της ευελιξίας”, αναφέρει η Microsoft.

Ο ρόλος του cloud

Καθώς οι απειλές εξελίσσονται και οι επιθέσεις γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες, το 54% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν τα δεδομένα τους σε υπηρεσίες cloud μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτή η αλλαγή ενδείκνυται για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να είναι ευέλικτες στην προσέγγισή τους, καθώς οι λύσεις, που βασίζονται στις υπηρεσίες cloud, προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και ταχύτερες αναβαθμίσεις στα συστήματα τους.

Η έρευνα ανέδειξε επίσης και την αυξανόμενη ανάγκη να έχουν τόσο οι υπάλληλοι, όσο και επαγγελματίες πληροφορικής, τις απαραίτητες δεξιότητες για να προφυλάσσονται από κυβερνοεπιθέσεις, μιας και οι διευθυντές των επιχειρήσεων αναμένουν ότι μόνο το 5% των εργαζομένων θα επιστρέψουν μόνιμα στο γραφείο στο εγγύς μέλλον.

Περί εκπαίδευσης

Ένα άλλο σημαντικό σημείο της έρευνας αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού. Το 2020, οι περισσότερες επιχειρήσεις (54%) παρείχαν εκπαίδευση στους εργαζομένους τους μόνο σε ad-hoc βάση.

Επιπρόσθετα, περίπου το 30% είχε τουλάχιστον ένα σταθερό πρόγραμμα εκπαίδευσης ενώ στο 15% των επιχειρήσεων υπήρχε η απουσία οποιουδήποτε προγράμματος κατάρτισης. “Τον τελευταίο καιρό αυτό φαίνεται να αλλάζει, καθώς οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στην απόκτηση δεξιοτήτων, μιας και αναγνωρίζουν ότι η εκπαίδευση του προσωπικού αποτελεί ύψιστη σημασία για την ενίσχυση της ασφάλειας τους”, αναφέρει η έρευνα.

Χαρακτηριστικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το 68% των εταιρειών σχεδιάζει να παρέχει εκπαίδευση στους υπαλλήλους για κυβερνοασφάλεια, με το 56% να επικεντρώνεται περισσότερο στην αύξηση των τεχνικών γνώσεων πληροφορικής.

Η έρευνα

Η έρευνα για την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφορικής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της Microsoft 2020 πραγματοποιήθηκε από την IDC μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2020. Η μελέτη ερεύνησε επαγγελματίες του τομέα της ασφάλειας και της πληροφορικής από 1.500 εταιρείες σε έξι χώρες της CEE, συμπεριλαμβανομένων των Ελλάδας Ρωσίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Ουγγαρία και Ρουμανία.

Πηγή: http://www.sepe.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...