Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Τα βρετανικά πυρηνικά όπλα «ευάλωτα σε χάκερ»
Τα πυρηνικά όπλα Trident της Βρετανίας θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις, προειδοποιεί ο πρώην υπουργός Άμυνας λόρδος Ντέσμοντ Μπράουν, την ώρα που το Κοινοβούλιο εξετάζει το μέλλον του σημαντικότερου οπλικού συστήματος της χώρας. Ο Μπράουν, υπουργός Άμυνας των Εργατικών την περίοδο 2006-2008, δήλωσε στο BBC ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα για τα «ευάλωτα σημεία» του.Τα πυρηνικά όπλα Trident της Βρετανίας θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις, προειδοποιεί ο πρώην υπουργός Άμυνας λόρδος Ντέσμοντ Μπράουν, την ώρα που το Κοινοβούλιο εξετάζει το μέλλον του σημαντικότερου οπλικού συστήματος της χώρας.
Ο Μπράουν, υπουργός Άμυνας των Εργατικών την περίοδο 2006-2008, δήλωσε στο BBC ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα για τα «ευάλωτα σημεία» του συστήματος Trident, δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στα σχόλια του λόρδου Μπράουν, ωστόσο ο πρώην υπουργός Άμυνας των Συντηρητικών σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ προσπάθησε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο: «Το θέμα δεν είναι αν θα λειτουργήσουν τα πυρηνικά όπλα μας […] το ερώτημα είναι το κατά πόσο μια εχθρική δύναμη που εξετάζει το ενδεχόμενο επίθεσης θα ήταν διατεθειμένη να πάρει το ρίσκο».
Η Βρετανία είναι σήμερα η μόνη πυρηνική δύναμη που βασίζεται αποκλειστικά σε υποβρύχια για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων -δεν διαθέτει πυρηνικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα, σιλό ή χερσαία συστήματα εκτόξευσης.
Το πυρηνικό οπλοστάσιό της βασίζεται σε τέσσερα υποβρύχια της κλάσης Vanguard, καθένα από τα οποία μπορεί να μεταφέρει έως 16 βαλλιστικούς πυραύλους Trident («Τρίαινα») με 12 πυρηνικές κεφαλές ο καθένας.
Ακόμα και ο πρωθυπουργός λέγεται ότι δεν γνωρίζει που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή τα υποβρύχια, τα οποία μπορούν να εκτοξεύουν τους πυραύλους Trident λίγο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο κυβερνήτης του σκάφους έχει πάντως στα χέρια του απόρρητη επιστολή του πρωθυπουργού για τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει στην περίπτωση που η Βρετανία καταστραφεί σε πυρηνική επίθεση.
Ο λόρδος Μπράουν, γνωστός πολέμιος των πυρηνικών όπλων, είπε στο BBC ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών «έχει την υποχρέωση» να διαβεβαιώσει το Κοινοβούλιο ότι όλα τα επιμέρους τμήματα του συστήματος Trident έχουν αξιολογηθεί για τον κίνδυνο κυβερνοεπίθεσης. «Αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό δεν υπάρχει εγγύηση ότι έχουμε ένα αξιόπιστο αποτρεπτικό μέτρο ή ότι ι πρωθυπουργός θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα όταν το χρειαστεί».
Και τα τέσσερα υποβρύχια, τα οποία χρονολογούνται στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, είναι πυρηνοκίνητα και μπορούν να επιχειρούν για δεκαετίες χωρίς ανεφοδιασμό καυσίμων. Όταν όμως τα πυρηνικά καύσιμα τελειώσουν, τα υποβρύχια πρέπει ουσιαστικά να αντικατασταθούν.
Παρουσιάζοντας την Δευτέρα την Ανασκόπηση Στρατηγικής Άμυνας και Ασφάλειας, η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι το κόστος για την αντικατάσταση των υποβρυχίων και την ανανέωση του συστήματος, η οποία προγραμματίζεται «για τις αρχές της δεκαετίας του 2030», έχει εκτοξευτεί στα 31 δισ. λίρες, ή 44 δισ. ευρώ.
Η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος επισήμως τάσσεται υπέρ της αναβάθμισης του συστήματος Trident, ωστόσο ο ηγέτης του κόμματος τάσσεται κατά και ζητά από τους βουλευτές του να απέχουν από την μη δεσμευτική ψηφοφορία που προγραμματίζεται για το θέμα.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ