Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Τέλος 2% στις ψηφιακές συσκευές στο όνομα της… πειρατείας
Η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο άρθρο 69 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, για το οποίο η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ως αντιστάθμισμα για τα πνευματικά δικαιώματα που χάνονται από την ηλεκτρονική πειρατεία. Πηγές του κλάδου της πληροφορικής σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα..Η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο άρθρο 69 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, για το οποίο η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ως αντιστάθμισμα για τα πνευματικά δικαιώματα που χάνονται από την ηλεκτρονική πειρατεία. Πηγές του κλάδου της πληροφορικής σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για την αγορά, ζητώντας να απαλειφθεί η πρόβλεψη.
Για «σημαντικό εμπόδιο στην πρόσβαση των πολιτών στην Κοινωνία της Πληροφορίας» κάνει λόγο στην παρέμβασή της κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), σημειώνοντας ότι η χρήση των υπολογιστών, των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και των τάμπλετ για ιδιωτική αντιγραφή είναι δευτερεύουσα, καθώς έχουν πολλαπλές κύριες χρήσεις νευραλγικής σημασίας.
Υπενθυμίζει μάλιστα πως η κίνηση αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά τη χρηματοδότηση από την Πολιτεία του προγράμματος «Ψηφιακή Αλληλεγγύη», το οποίο στόχο είχε να κάνει πιο προσιτή την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού: «Σε κραυγαλέα αντίφαση με τα παραπάνω, το υπόψη σχέδιο νόμου επιδιώκει την επιβολή μίας νέας εισφοράς υπέρ τρίτων 2% στην τιμή αγοράς των Η/Υ. Είναι προφανές ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιβαρύνοντας τις τιμές πώλησης των Η/Υ οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επεδίωκε η Πολιτεία με την ”Ψηφιακή Αλληλεγγύη” και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» τονίζεται.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι το ζήτημα της εύλογης αμοιβής μέσω συσκευών έχει ήδη τεθεί υπό διεθνή αμφισβήτηση, υπογραμμίζοντας ότι θεωρείται αναχρονιστικό στην ψηφιακή εποχή ειδικά όταν: «Σύμφωνα με τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας (IFPI 2015), τα έσοδα από το streaming έχουν ξεπεράσει τα έσοδα από το downloading σε πάνω από 37 χώρες παγκοσμίως».
Πηγή: http://www.ethnos.gr