Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Το ελληνικό νομικό πλαίσιο πτήσεων drones
Με αφορμή ανάρτηση στο site μας δημοσιεύματος από το http://www.huffingtonpost.gr, με τίτλο «Ενδεχόμενη απειλή τα drones», στο οποίο ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν κανόνες στη χρήση τους», ο κ. Δημήτρης Άργκης, από την εταιρεία DR ELECTRONICS, μας ενημέρωσε ότι υπάρχει σχετική ελληνική νομοθεσία στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα…
Με αφορμή ανάρτηση στο site μας δημοσιεύματος από το http://www.huffingtonpost.gr, με τίτλο «Ενδεχόμενη απειλή τα drones», στο οποίο ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν κανόνες στη χρήση τους», ο κ. Δημήτρης Άργκης, από την εταιρεία DR ELECTRONICS, μας ενημέρωσε ότι υπάρχει σχετική ελληνική νομοθεσία στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα πού και πώς μπορούν να πετάνε τηλεκατευθυνόμενα αντικείμενα και ποιές είναι οι κυρώσεις που προβλέπονται για του παραβάτες.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τεύχος δεύτερο, Αρ. Φύλλου 9, 13 Ιανουαρίου 2010, και θέμα «Οργάνωση και Λειτουργία του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας» και «Κανονισμός Πτήσεων Αερομοντέλων».
Στο σχετικό ΦΕΚ αναγράφονται με ακρίβεια οι ορισμοί, όπως «αερομοντέλο» ή «μοντέλο αεροσκάφους», «μη επανδρωμένο αεροναυτικό όχημα (UAV)» και «μοντελοδρόμιο». Επίσης, αναγράφονται οι γενικές προδιαγραφές και οι περιορισμοί που προβλέπονται για τις δύο κατηγορίες αερομοντέλων ανάλογα με το βάρος τους, προσδιορίζονται η ευθύνη του χειριστή, ιδιοκτήτη και εκμεταλλευόμενου των σχετικών μοντέλων, οι χώροι δραστηριότητας και πτήσεων των αερομοντέλων. Επίσης υπάρχουν εδάφια για την ασφάλιση των πτήσεων, την εκμετάλλευση, τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις, τις παραβάσεις και τις ποινές και τέλος, τη δυνατότητα τροποποίησης του σχετικού κανονισμού.
ΥΓ. Στα συνημμένα ο κανονισμός για τα αερομοντέλα.