Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Το γαλλικό νομικό πλαίσιο για drones
Σημαντική συζήτηση για το νομικό πλαίσιο που υπάρχει σχετικά με την πτήση των μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών γίνεται αυτό το διάστημα στη Γαλλία, με αφορμή τις αλλεπάλληλες πτήσεις αγνώστου προέλευσης και σκοπού drones στο Παρίσι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μέσων ενημέρωσης στον Γκιλέμ ντε Μαρλιάβ, ειδικό σε θέματα drones, από την εταιρεία Elistair, ο γάλλος.Σημαντική συζήτηση για το νομικό πλαίσιο που υπάρχει σχετικά με την πτήση των μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών γίνεται αυτό το διάστημα στη Γαλλία, με αφορμή τις αλλεπάλληλες πτήσεις αγνώστου προέλευσης και σκοπού drones στο Παρίσι.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μέσων ενημέρωσης στον Γκιλέμ ντε Μαρλιάβ, ειδικό σε θέματα drones, από την εταιρεία Elistair, ο γάλλος ειδικός απάντησε: «Υπάρχει σήμερα ένας τεράστιος αριθμός μοντέλων drone. Διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθός τους, το βάρος τους, τους αισθητήρες με τους οποίους είναι εφοδιασμένοι. Καταρχάς πρέπει να διακρίνουμε δύο τύπους χρήσης: η μια προορίζεται για ψυχαγωγία και η άλλη για επαγγελματικούς λόγους.
Τα drones που προορίζονται για ψυχαγωγική χρήση υπόκεινται στους κανονισμούς για τον μοντελισμό στη Γαλλία. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός τέτοιων συσκευών στην αγορά, πάνω από 100.000. Αντίθετα για επαγγελματική χρήση, έχουμε λίγο περισσότερα από 2.000 τέτοια μηχανήματα, εγκεκριμένα από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.
Ο βασικός κανόνας για όσους εμπίπτουν στην κατηγορία του μοντελισμού είναι ότι οι πτήσεις απαγορεύονται πάνω από κατοικημένες ζώνες. Τα drones δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται τη νύχτα. Το μάξιμουμ ύψος που μπορούν να πετάξουν είναι τα 150 μέτρα.
Όσον αφορά στα επαγγελματικά drones, το νομικό καθεστώς έχει ρυθμιστεί από την πολιτική αεροπορία. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε το 2012 στη Γαλλία. Η Γαλλία είναι πρωτοπόρος, όσον αφορά τη δημιουργία νομικού πλαισίου για το θέμα. Ο γάλλος χρήστης ενός drone πρέπει να δηλώσει τι ακριβώς θα κάνει με αυτό και οφείλει να χρησιμοποιεί μόνο εγκεκριμένα μοντέλα. Πρέπει επίσης να παίρνει ειδική έγκριση αν θέλει να κάνει πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν νομικό πλαίσιο, αρκετά πρόσφατα, στις αρχές του 2015. Η Ευρώπη εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω στην ομογενοποίηση των κανονισμών των πτήσεων, καθώς η κάθε χώρα έχει σήμερα τις ιδιαιτερότητές της. Θα έπρεπε να υπάρχει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία, εδώ και αρκετά χρόνια».
Πηγή: gr.euronews.com