Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Το ναυτικό των ΗΠΑ επενδύει σε drones
Το ναυτικό των ΗΠΑ θέλει να αυξήσει τη χρήση των drones που είναι περισσότερο ανεξάρτητα από τον ανθρώπινο παράγοντα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ανησυχίες από την πλευρά των επιστημόνων και των εφευρετών, πάνω στην αύξηση των αυτοματοποιημένων συστημάτων στον στρατόΤο ναυτικό των ΗΠΑ θέλει να αυξήσει τη χρήση των drones που είναι περισσότερο ανεξάρτητα από τον ανθρώπινο παράγοντα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ανησυχίες από την πλευρά των επιστημόνων και των εφευρετών, πάνω στην αύξηση των αυτοματοποιημένων συστημάτων στον στρατό.
Τις τελευταίες ημέρες, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου και η ηγεσία του ναυτικού, συζητούν για την ώθηση της ανάπτυξης πιο αυτόνομων και ευφυών μη επανδρωμένων συστημάτων.
Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Ash Carter, σε ομιλία που έδωσε νωρίτερα αυτό το μήνα, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν αυτόνομα μη επανδρωμένα σκάφη που μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για να φέρουν εις πέρας όλων των ειδών τις αποστολές, από την άμυνα του στόλου, μέχρι και την επιτήρησή του, χωρίς να τεθούν οι ναύτες σε κίνδυνο.
Η συσκευή ονομάστηκε «Human Machine Teaming» και χρησιμοποιεί πιο ανεξάρτητα μη επανδρωμένα οχήματα από αυτά που κατευθύνονται από ανθρώπους. Νέα σύμβαση του ναυτικού έχει στόχο να εξοπλίσει εκατοντάδες πλοία με μη επανδρωμένα σκάφη.
Ο υποναύαρχος Robert P. Girrier, είπε σε ομιλία του ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία υπάρχει και ότι τα πιο αυτόνομα drones, θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ υπεροχή με χαμηλότερα κόστη.
«Θα δούμε μεγαλύτερα επίπεδα αυτονομίας, αργά η γρήγορα, ειδικά σε υποβρύχια οχήματα που δραστηριοποιούνται στον αντί-υποβρυχιακό πόλεμο», σύμφωνα με τον Konstantin Kakaes, ερευνητή στη New America, δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, που έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα γύρω από τα λεγόμενα drones.
Η πίεση του ναυτικού συνεχίζει παρά τους επικριτές του που εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία στην περαιτέρω αυτοματοποίηση των drones και φοβούνται για την ανάπτυξη στρατών από ρομπότ που μπορεί να σκοτώνουν χωρίς την ανθρώπινη εντολή.
Τον Ιούλιο μία ομάδα επιστημόνων, ερευνητών και ακαδημαϊκών, συμπεριλαμβανομένου του θεωρητικού φυσικού Stephen Hawking και του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Elon Musk, τάθηκαν κατά της ανάπτυξης των αυτόνομων συστημάτων όπλων. Επίσης προειδοποίησαν για την «κούρσα» των εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης και απηύθυναν έκκληση για να απαγορευθούν τα επιθετικά αυτόνομα όπλα.
Ωστόσο ειδικοί επιστήμονες του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, επισήμαναν τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια συζήτηση, σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε το 2012, η οποία ανέφερε ότι «Αυτή η συζήτηση σχετικά με τη λειτουργική ηθική έχει ατυχείς συνέπειες». «Αυξάνει την δυσπιστία και την μη αποδοχή των drones».
Η έταιρη επικεφαλής της έκθεσης, Robin Murphy, δήλωσε στο CNN ότι λόγω της πολυπλοκότητας της τεχνολογίας, υπάρχει ο κίνδυνος της υπεραπλούστευσης του θέματος και ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να «εκπαιδευτεί» το κοινό.
Η ίδια προσέθεσε ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι κάτι νέο. «Η ακαδημαϊκή επιτροπή σκέφτεται το ζήτημα εδώ και δεκαετίες», δηλώνει η Murphy.
Ο Kakaes συμφωνεί και λέει: «Αυτά τα ηθικά, δεοντολογικά και νομικά ερωτήματα δεν είναι εντελώς καινούργια». Επίσης είπε «ότι ζητήματα όπως η λογοδοσία και η μη επάνδρωση δύναται να ανιχνευθούν πίσω στο χρόνο ακόμη και την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». «Η αυτοματοποίηση έχει καταστήσει την ευθύνη του στρατιωτικού χτυπήματος πολύ πιο περίπλοκη από ότι μια απλή ταυτοποίηση του τύπου ποιος «τράβηξε τη σκανδάλη ενός M-16» προσέθεσε ο ίδιος.
Οι ένοπλες δυνάμεις ήδη πειραματίζονται με τα αυτοματοποιημένα συστήματα. To ισραηλινό “Iron Dome” και το αμερικανικό “Phalanx” είναι συστήματα που αμύνονται κατά των τορπιλών από πλοία, τα οποία αναγνωρίζουν άμεσα και αυτόματα εισερχόμενες τορπίλες και πυραύλους.
Ο Girrier αμύνθηκε υπέρ των αυτοματοποιημένων μη επανδρωμένων συστημάτων, λέγοντας πως οι κανόνες εμπλοκής ορίζουν πότε τα μη επανδρωμένα συστήματα μπορούν να επιτεθούν και ότι θα πρέπει να υλοποιούνται από ανθρώπους ώστε να διατηρείται ο άνθρωπος ως κύριος παράγοντας και εντολέας.
Πηγή: http://www.cnn.gr