Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Υπό το «βλέμμα» της NSA ιαπωνική κυβέρνηση και εταιρείες
Η ιαπωνική κυβέρνηση, αλλά και αρκετές ιαπωνικές εταιρείες-κολοσσοί έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των στόχων παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα, τα οποία βλέπουν την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας μέσω του Wikileaks..Η ιαπωνική κυβέρνηση, αλλά και αρκετές ιαπωνικές εταιρείες-κολοσσοί έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των στόχων παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα, τα οποία βλέπουν την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας μέσω του Wikileaks, στη λίστα του αμερικανικής υπηρεσίας ηλεκτρονικής παρακολούθησης, υπήρχαν 35 άκρως απόρρητοι στόχοι στην Ιαπωνία.
Αξιωματούχοι στην αυτοκινητοβιομηχανία Mitsubishi και την εταιρεία Mitsui – από τις μεγαλύτερες στη χώρα – καθώς και πολλοί υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, εκ των οποίων και ο διοικητής, βρίσκονταν στη λίστα της NSA.
Σε κυβερνητικό επίπεδο, η NSA φέρεται πως παρακολουθούσε ανώτατους αξιωματούχους, ανώτατους συμβούλους και υπουργεία, τουλάχιστον κατά την πρώτη θητεία του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως τον Σεπτέμβριο του 2007.
O ίδιος ο πρωθυπουργός δεν κατονομάζεται από το Wikileaks ως στόχος της NSA. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι νέες αποκαλύψεις δεν θα φέρουν τον Μπαράκ Ομπάμα σε δύσκολη θέση για μία ακόμη φορά. Πολύ δε περισσότερο όταν δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο αμερικανός πρόεδρος υποδεχόταν τον Αμπε στον Λευκό Οίκο, τον Απρίλιο, και χαρακτήριζε την Ιαπωνία «έναν από τους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο».
Αν και δεν αποκαλύπτεται η πηγή απ’ όπου διέρρευσαν τα συγκεκριμένα έγγραφα, είναι πολύ πιθανό να δόθηκαν στους δημοσιογράφους του Wikileaks από τον Εντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην υπάλληλο της NSA, ο οποίος αποκάλυψε το τεράστιο εύρος της αμερικανικής ηλεκτρονικής κατασκοπείας και τον οποίο έχει στηρίξει από την αρχή η ομάδα του Τζούλιαν Ασάνζ.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ