Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 19 at 09 04 34 TM 471
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
22 Φεβρουαρίου 2017 12:52

Εντυπωσιακή ανάπτυξη της βιομηχανίας ελέγχου πρόσβασης

Προβλέπεται μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης 11,23% έως το 2021

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F821e82510d42213c52dadeb31bd1893a XL

Τα διάφορα συστήματα ελέγχου πρόσβασης την τελευταία δεκαετία έχουν γνωρίσει μια ολοκληρωτική αλλαγή στην πορεία τους αλλά και την εικόνα τους στην οικονομία της αγοράς. Από έναν μάλλον περιθωριακό κλάδο επαγγελματικής δραστηριότητας χωρίς ιδιαίτερα αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης και με περιορισμένες καινοτομίες, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια εντυπωσιακή «ατμομηχανή»…

Τα διάφορα συστήματα ελέγχου πρόσβασης την τελευταία δεκαετία έχουν γνωρίσει μια ολοκληρωτική αλλαγή στην πορεία τους αλλά και την εικόνα τους στην οικονομία της αγοράς. Από έναν μάλλον περιθωριακό κλάδο επαγγελματικής δραστηριότητας χωρίς ιδιαίτερα αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης και με περιορισμένες καινοτομίες, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια εντυπωσιακή «ατμομηχανή» ανάπτυξης και σε έναν από τους πιο αλματωδώς αναπτυσσόμενους βιομηχανικούς τομείς στον ευρύτερο κλάδο της ασφάλειας.

Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό αυτής της επιτυχίας; Το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης βιομηχανίας προσπάθησαν να «ακούσουν» τις ανάγκες της αγοράς και των εν δυνάμει πελατών της και στη συνέχεια να επιχειρήσουν να τις καλύψουν με συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Επιπλέον, κάλυψαν με επιτυχία και τις απαιτήσεις των επενδυτών στην εφοδιαστική αλυσίδα της συγκεκριμένης αγοράς.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών ελέγχου πρόσβασης σε παγκόσμιο επίπεδο προσέγγισε τα 6,83 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, ένας κύκλος εργασιών αυξημένος κατά 10% σε σχέση με το 2015.

Yψηλός ρυθμός ανάπτυξης

Κατά τα δύο τελευταία χρόνια, τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης έχουν επιτύχει έναν πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον τομέα του κλάδου ασφάλειας και φαίνεται ότι αυτός ο ρυθμός θα διατηρηθεί και για την τρέχουσα χρονιά.

Η εκτίμηση που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια είναι ότι η βιομηχανία συστημάτων ελέγχου πρόσβασης θα σημειώσει αύξηση κατά ένα μέσο ετήσιο ρυθμό 11,23% έως το 2021, με πωλήσεις που θα ανέλθουν στα 11,56 δισ. δολάρια τη χρονιά αυτή.

Σε αυτά τα επίπεδα ανάπτυξης, πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης ως υπηρεσία (ACaaS), οι βιομετρικοί αναγνώστες (readers) και η διαχείριση ταυτότητας, τα ασύρματα συστήματα κλειδαριάς και η μεγαλύτερη διείσδυση των διασυνδεδεμένων IP συστημάτων.

Ασφαλώς ο ρόλος που κατέχουν τα συστήματα access control στη διεθνή αγορά ασφάλειας είναι υποδεέστερος σε σχέση με τον βασικό «παίκτη» της αγοράς, τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης, και αυτό εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί για τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια. Αλλά η βιομηχανία ελέγχου πρόσβασης με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει κατακτήσει, και με την τεχνολογική καινοτομία που την χαρακτηρίζει, μπορεί να κατακτήσει νέα επίπεδα σε μια ανταγωνιστική αγορά και να δημιουργήσει νέα ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό, καθώς ορισμένες μεγάλες τεχνολογικές και εμπορικές αλλαγές σε αυτόν τον τομέα, θα συνεχίσουν να οδηγούν την ανάπτυξη σε υψηλότερα επίπεδα.

Διατήρηση δυναμικής ανάπτυξης

Οι νέες τάσεις στον τομέα της αγοράς συστημάτων ελέγχου πρόσβασης είναι η ενσωμάτωσή τους σε IP δικτυώσεις και η ενδυνάμωση της σχέσης τους με τα συστήματα βιομετρικών δεδομένων και τη διαχείριση ταυτότητας. Οι τάσεις αυτές είναι σημαντικοί οδηγοί που αναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική της ανάπτυξης που έχει δημιουργήσει ο τομέας τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι ορισμένοι κατασκευαστές συστημάτων ελέγχου πρόσβασης θα εφησυχάσουν και θα καταστούν πιο διστακτικοί σε νέες επενδύσεις και νέες τεχνολογικές καινοτομίες.

Στις 4 Μαρτίου του 2014, o ONVIF – ένα διεθνές, ανοικτό φόρουμ της βιομηχανίας με στόχο τη διευκόλυνση της ανάπτυξης και της χρήσης ενός παγκόσμιου ανοιχτού πρότυπου για τη διασύνδεση των IP προϊόντων φυσικής προστασίας – ανακοίνωσε την τελική έκδοση του προφίλ C, το οποίο φέρνει τη λειτουργικότητα της παγκόσμιας προδιαγραφής διασύνδεσης ONVIF στο πεδίο του access control.

To profile C του ONVIF έχει εισαχθεί με μεγάλη επιτυχία στη βιομηχανία της βιντεοεπιτήρησης. Ο Βaldvin Gislason Bern, επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Profile C του ONVIF, είπε: «Η ενοποίηση μεταξύ ΙP συστημάτων ελέγχου πρόσβασης και συστημάτων βιντεοεπιτήρησης δεν είναι κάτι που πλέον θεωρείται πολυτέλεια στην αγορά του security. Αντίθετα, γίνεται ολοένα πιο απαραίτητο στοιχείο για πολλούς διαφορετικούς τύπους χρηστών. Με το Profile C, οι χρήστες και οι εγκαταστάτες θα είναι σε θέση να ενοποιήσουν προϊόντα με Προφίλ C της επιλογής τους, χωρίς να στηρίζονται σε υφιστάμενες διασυνδέσεις μεταξύ των κατασκευαστών».

Συνδυασμός IP και ανοιχτών συστημάτων

Αυτό που απασχολεί πολλούς κατασκευαστές συστημάτων και προϊόντων ελέγχου πρόσβασης είναι ότι καθώς η αγορά γίνεται σταδιακά ανοιχτή και πιο ανταγωνιστική, υπάρχει ο κίνδυνος να απολέσει μεγάλο μέρος της προστασίας του. Ενώ ο ONVIF έχει γίνει μια σημαντική δύναμη στα συστήματα βιντεοεπιτήρησης και αγκαλιάζεται ευρέως από τους κατασκευαστές προϊόντων βιντεοεπιτήρησης, δεν έχει γίνει ακόμη στον ίδιο βαθμό αποδεκτός από τους κατασκευαστές συστημάτων ελέγχου πρόσβασης.

Όλα αυτά βέβαια δεν αποτελούν καλή είδηση, καθώς η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των παραδοσιακών ιδιόκτητων συστημάτων σημαίνει περιορισμένες επιλογές, κεντρικούς σέρβερ με πολύπλοκες και δαπανηρές καλωδιώσεις, καθώς και περιορισμένες δυνατότητες για ενοποίηση και επεκτασιμότητα.

Ο συνδυασμός IP και ανοιχτών συστημάτων θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την βιομηχανία συστημάτων και προϊόντων ελέγχου πρόσβασης σε ολόκληρο τoν κλάδο φυσικής ασφάλειας.

Συνεχής εξέλιξη των προϊόντων

Αποσπώντας νέα μερίδια της αγοράς, ο κλάδος της ελεγχόμενης πρόσβασης θα καταστεί πιο ανταγωνιστικός και πιο προσηλωμένος στην διαρκή ανάπτυξη νέων προϊόντων, κάτι το οποίο είναι πολύ βασικό ώστε να συνεχίσει την περαιτέρω εξέλιξή του. Ο ρυθμός των αλλαγών θα επιταχυνθεί, αλλά η εν λόγω βιομηχανία θα παραμείνει σε πιο περιορισμένα επίπεδα σε σύγκριση με την βιομηχανία βιντεοεπιτήρησης. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι o εν λόγω κλάδος δεν έχει υποστεί τη δραστική μείωση των τιμών από τους κινέζους προμηθευτές (αν και ήδη εμφανίζονται κάποιες ενδείξεις αλλαγών σε αυτό το επίπεδο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες).

Πάντως οι υπεύθυνοι σχετικά με αναβαθμίσεις και ενοποιήσεις συστημάτων ασφαλείας κτιρίων και οργανισμών τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δώσει περισσότερη προσοχή στην ανάπτυξη συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για έναν τομέα με πιο σταθερά κέρδη και οφέλη, καθώς και καλύτερη ανάπτυξη, χωρίς «διακοπές» και κενά στην εξέλιξή του, σε σχέση ακόμα και με τον τομέα της βιντεοεπιτήρησης.

Πηγή άρθρου: Memoori’s 8η έκδοση Annual Report The Physical Security Business 2016 to 2021.

Πώς θα λειτουργεί ο έλεγχος πρόσβασης στο Μετρό της Αθήνας

Η τοποθέτηση μπαρών στους σταθμούς του Μετρό στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου στην Αθήνα είναι πλέον πραγματικότητα σε όλο και περισσότερους σταθμούς.
Οι μπάρες είναι σχετικά χαμηλές όμως όταν θα λειτουργούν ανάμεσα στα ογκώδη μηχανήματα θα υπάρχουν γυάλινες θύρες που θα φτάνουν περίπου στο 1,70 ύψος.
Οι θύρες για να ανοίξουν θα πρέπει ο επιβάτης να τοποθετεί το εισιτήριο του ή την “έξυπνη” κάρτα του στο ειδικό σημείο που υπάρχει μπροστά σε κάθε μηχάνημα για να μπορεί να εισέλθει στο δίκτυο του Μετρό.
Για να γίνει αυτό είτε θα πρέπει η κάρτα (που θα μοιάζει με τις πιστωτικές κάρτες) να είναι “φορτισμένη” με χρήματα τα οποία θα αφαιρούνται, είτε θα αναγνωρίζει αν πρόκειται για κάρτα απεριορίστων διαδρομών εβδομαδιαίας, μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας.

Σε περίπτωση που δεν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω οι θύρες δεν θα ανοίγουν, ενώ θα είναι αδύνατο να περάσει ο επίδοξος επιβάτης μέσα στο δίκτυο, καθώς και δίπλα από τα μηχανήματα θα υπάρχουν υψωμένα εμπόδια. Με το ίδιο σύστημα ο επιβάτης θα εξέρχεται από το δίκτυο του Μετρό επιδεικνύοντας την κάρτα ή το εισιτήριο του για να μπορεί να βγει από το σταθμό.

Οι “μπάρες” θα αναγνωρίζουν και τα απλά χάρτινα εισιτήρια (που θα διαφέρουν από αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα) που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν οι επιβάτες που δεν χρησιμοποιούν το δίκτυο συγκοινωνιών της Αθήνας.

Με αυτό τον τρόπο στον ΟΑΣΑ και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θεωρούν ότι θα λύσουν αποτελεσματικά το φαινόμενα της εισιτηριοδιαφυγής και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε στατιστικά στοιχεία που μέχρι σήμερα είναι αδύνατο να έχουν.

{gallery}3942{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...