Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πολλαπλασιάζονται οι ψηφιακές απάτες με τις δωρεές προς την Ουκρανία
Δόλιες ιστοσελίδες, που υποκρίνονται συγκεντρώνουν βοήθεια για την Ουκρανία, εντοπίζουν όλο και συχνότερα οι αναλυτές στο λεγόμενο “σκοτεινό διαδίκτυο”. Η Check Point Research (CPR) έχει διαπιστώσει πως υπάρχουν στο Darknet σελίδες απάτη για δωρεές σε βοήθεια της ΟυκρανίαςΔόλιες ιστοσελίδες, που υποκρίνονται συγκεντρώνουν βοήθεια για την Ουκρανία, εντοπίζουν όλο και συχνότερα οι αναλυτές στο λεγόμενο “σκοτεινό διαδίκτυο”. Η Check Point Research (CPR) έχει διαπιστώσει πως υπάρχουν στο Darknet σελίδες απάτη για δωρεές σε βοήθεια της Ουκρανίας.
Ο σκοτεινός ιστός είναι μέρος του διαδικτύου, που δεν είναι ορατό στις μηχανές αναζήτησης και απαιτεί τη χρήση ενός ανώνυμου προγράμματος περιήγησης για πρόσβαση. Εκεί, ένα άτομο μπορεί να αγοράσει αριθμούς πιστωτικών καρτών, ναρκωτικά, όπλα και λογισμικό, που μπορεί να βοηθήσει στην εισβολή σε υπολογιστές.
Σύμφωνα με την εταιρεία, όλες οι διαφημίσεις ζητούν δωρεές με τη μορφή κρυπτονομίσματος. Μερικές από τις διαφημίσεις είναι νόμιμες, ενώ άλλες είναι σαφώς αμφισβητούμενες.
Η CPR προειδοποιεί το κοινό να μην κάνει δωρεές στην Ουκρανία μέσω του Darknet, καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να επωφεληθούν από το υψηλό ενδιαφέρον της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Προτρέπει τους πιθανούς δωρητές, που επιθυμούν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να προσέχουν τους συνδέσμους τους οποίους επισκέπτονται και τους ιστότοπους που χρησιμοποιούν για την αποστολή κεφαλαίων.
“Η CPR παρατηρεί πάντα προσεκτικά το Darknet. Πέρυσι, βρήκαμε διαφημίσεις για πλαστές υπηρεσίες κορωνοϊού. Τώρα, βλέπουμε να εμφανίζονται σε αυτό απάτες με δωρεές, καθώς η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας εντείνεται”, αναφέρει εταιρεία.
Παραδείγματα απάτης
Οι δόλιες διαφημίσεις χρησιμοποιούν πλαστά ονόματα και προσωπικές ιστορίες για να παρασύρουν τους ανθρώπους να κάνουν δωρεές. Σε ένα παράδειγμα, κάποιος ισχυρίζεται ότι ονομάζεται “Μαρίνα”, εμφανίζοντας μια προσωπική φωτογραφία με τα παιδιά της στο χέρι και ζητά δωρεές.
Μια σύντομη περιγραφή αναφέρει ότι η “Μαρίνα” και τα παιδιά της προσπαθούν να ξεφύγουν από την Ουκρανία λόγω της “πολύ κακής κατάστασης” και ζητούν, για να το κάνουν, χρήματα ως δωρεά σε κρυπτονομίσματα. Η έκκληση αναφέρει επίσης, “Κάθε νόμισμα βοηθάει”.
Ενώ οι συνημμένοι κωδικοί QR είναι διευθύνσεις σε πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, ένας γρήγορος έλεγχος δείχνει ότι η κύρια εικόνα στον ιστότοπο φαίνεται να προέρχεται από ένα άρθρο εφημερίδας του γερμανικού διεθνούς ειδησεογραφικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της Deutsche Welle (DW). Δεν φαίνεται να παρέχονται άλλες πληροφορίες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη συνολική αυθεντικότητα και νομιμότητα της σελίδας.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπάρχουν και νόμιμες διαφημίσεις για δωρεές για βοήθεια προς τους Ουκρανούς. Έτσι, νόμιμες και δόλιες διαφημίσεις αναμειγνύονται στο Darknet. “Το Darknet μπορεί να είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος. Προτρέπω θερμά όποιον θέλει να κάνει δωρεά να χρησιμοποιήσει αξιόπιστες πηγές και μέσα. Η CPR θα συνεχίσει να παρακολουθεί το Darknet καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου και να αναφέρει οποιαδήποτε άλλη παράβαση”.