Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 190
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
24 Ιουνίου 2024 08:51

Η αποθήκευση δεδομένων παρακολούθησης «γίνεται» έξυπνη!

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
anoigma 6 c65bb7ef

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τρόπο αποθήκευσης και διαχείρισης των όλο αυξανόμενων δεδομένων παρακολούθησης. Οι μέρες της απλής εγγραφής και αναθεώρησης των πλάνων βίντεο που παράγουν οι κάμερες αποτελούν παρελθόν. Σήμερα, περνάμε σιγά σιγά σε εξελιγμένα συστήματα που αναλύουν, ιεραρχούν και αποθηκεύουν έξυπνα τις πληροφορίες που λαμβάνουν από τις κάμερες παρακολούθησης.

Αυτή η αλλαγή έχει φέρει μια σειρά από νέες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για τους σύγχρονους εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας. Προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην εξισορρόπηση των απαιτήσεων βίντεο υψηλής ανάλυσης με περιορισμένη χωρητικότητα αποθήκευσης και ευκαιρίες, γιατί η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί σήμερα να εξάγει ουσιαστικές πληροφορίες από «ακατέργαστα» δεδομένα και να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες.

Πώς, λοιπόν, οι λύσεις αποθήκευσης προσαρμόζονται στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης; Υπάρχουν υβριδικά συστήματα που συνδυάζουν την αμεσότητα που προσφέρει η τοπική αποθήκευση και την επεκτασιμότητα του Cloud, προηγμένες τεχνικές συμπίεσης που μεγιστοποιούν την απόδοση των NVR και πολλές ακόμα λύσεις. Ας ρίξουμε μία ματιά.

1 7

Edge Computing: Η επεξεργασία πιο κοντά στην πηγή!

Το Edge Computing είναι στην ουσία ένα μοντέλο που φέρνει την υπολογιστική ισχύ και την αποθήκευση δεδομένων πιο κοντά στην πηγή, τον τελικό χρήστη δηλαδή και τις συσκευές που αυτός χρησιμοποιεί. Φέρνει την επεξεργασία δεδομένων πιο κοντά σε συσκευές IoT και αισθητήρες, μειώνοντας την ανάγκη για αποστολή μεγάλου όγκου δεδομένων σε κεντρικά Data Centers ή στο Cloud.

Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει ταχύτερη ανάλυση και αντίδραση στα δεδομένα, μειώνοντας την καθυστέρηση και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο. Το Edge Computing είναι ιδανικό για περιπτώσεις όπου η ταχύτητα και η άμεση ανταπόκριση είναι κρίσιμης σημασίας, όπως στην αυτόματη οδήγηση, στη βιομηχανική αυτοματοποίηση, στις έξυπνες πόλεις και τώρα πια στη βιντεοεπιτήρηση. Με τη χρήση του Edge Computing, οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν την απόδοση των συστημάτων τους, να μειώσουν το κόστος μεταφοράς δεδομένων και να βελτιώσουν την ασφάλεια των πληροφοριών τους.

Με τον «τοπικό» χειρισμό δεδομένων, το Edge Computing επιτρέπει ανάλυση σε πραγματικό χρόνο για λειτουργίες, όπως είναι η ανίχνευση κίνησης, η αναγνώριση προσώπου, η ανάλυση συμπεριφοράς και η παρακολούθηση αντικειμένων. Έτσι, οι τοπικές συσκευές καταγραφής, αλλά και οι κάμερες επωφελούνται από τη μείωση του όγκου των δεδομένων που πρέπει να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν, εξοικονομώντας εύρος ζώνης και χωρητικότητα αποθήκευσης. Επιπρόσθετα, όταν η επεξεργασία δεδομένων πραγματοποιείται πάνω ή κοντά στην ίδια την κάμερα, μειώνεται ο όγκος δεδομένων που πρέπει να αποσταλεί στο Cloud.

2 7

Έξυπνο VA: Επιλεκτική εγγραφή και ιεράρχηση δεδομένων

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βελτίωσης των Video Analytics. Τα συστήματα επιτήρησης που είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες AI μπορούν έξυπνα να κατηγοριοποιούν και να αποθηκεύουν πλάνα με βάση τη συνάφεια, δίνοντας προτεραιότητα σε κρίσιμα γεγονότα έναντι των συνηθισμένων ή αδιάφορων, λόγου χάρη, ροών βίντεο. Αυτή η δυνατότητα διασφαλίζει το εξής: Μόνο τα απαραίτητα δεδομένα / πλάνα βίντεο καταναλώνουν πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο, γεγονός που απλοποιεί την ανάκτηση και μειώνει τα έξοδα που σχετίζονται με τεράστιους όγκους δεδομένων.

Οι έξυπνες αναλύσεις βίντεο, που τροφοδοτούνται από AI και γενικότερα από αλγόριθμους βαθιάς εκμάθησης, είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορούν να αναγνωρίσουν και να κατηγοριοποιήσουν το υλικό με βάση τα προκαθορισμένα κριτήρια. Έτσι, το σύστημά μας θα δώσει προτεραιότητα π.χ. μόνο σε πλάνα που περιέχουν συγκεκριμένα συμβάντα ή ανωμαλίες, π.χ. παρατημένο αντικείμενο, παρουσία ανθρώπων κ.λπ., αγνοώντας τα υπόλοιπα «αδιάφορα» πλάνα βίντεο.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η εν λόγω διαδικασία θα βελτιστοποιήσει τη διαδικασία αποθήκευσης και, αν μη τι άλλο, θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της ανάκτησης και ανάλυσης δεδομένων, όπως και τη λήψη αποφάσεων. Τα καλά νέα όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς οι αλγόριθμοι με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αναλύουν έξυπνα τις ροές βίντεο και να συμπιέζουν τα δεδομένα χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα του βίντεο.

Υβριδικές λύσεις αποθήκευσης

Η εμφάνιση υβριδικών λύσεων αποθήκευσης αντιπροσωπεύει ένα άλλο άλμα προς τα εμπρός για τον κόσμο του CCTV. Οι εν λόγω λύσεις συνδυάζουν την αμεσότητα και την αξιοπιστία της τοπικής αποθήκευσης με την επεκτασιμότητα των λύσεων Cloud.

Για μεγάλους οργανισμούς, το υβριδικό μοντέλο αποθήκευσης μπορεί να είναι η καλύτερη λύση. Η μείωση του κόστους είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του. Μειώνει τα οικονομικά εμπόδια κατά την έναρξη λειτουργίας, καθώς η υποδομή παρέχεται συνήθως από κάποιον τρίτο και έτσι δεν απαιτείται αγορά. Επίσης, η συντήρηση των εφαρμογών του Cloud Computing είναι ευκολότερη, επειδή δεν απαιτείται εγκατάσταση στον υπολογιστή του κάθε χρήστη και μπορεί να προσεγγιστεί από διαφορετικά μέρη (π.χ. διαφορετικές θέσεις εργασίας, ενώ ταξιδεύουμε κ.λπ.).

Επίσης, κάθε οργανισμός ή επιχείρηση που χρησιμοποιεί ένα VMS, μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα τον χώρο αποθήκευσης που βρίσκεται στο υβριδικό Cloud, μετακινώντας ή αναπαράγοντας τα αρχεία στο Cloud ή τοπικά. Το υβριδικό σύννεφο θεωρείται ασφαλές, ένα χαρακτηριστικό που είναι εξαιρετικά απαραίτητο στους χρήστες που εργάζονται εξ αποστάσεως. Η αξιοπιστία βελτιώνεται με τη χρήση πολλαπλών πλεονασματικών τοποθεσιών, γεγονός που καθιστά το λογισμικό σύννεφου καλώς σχεδιασμένο και κατάλληλο για την αδιάκοπη λειτουργία των επιχειρήσεων και την αποκατάσταση καταστροφών.

3 5

Προηγμένες τεχνικές συμπίεσης: Αποτελεσματική χρήση εύρους ζώνης και αποθήκευση

Με την έλευση των ροών βίντεο υψηλής ανάλυσης, η αποτελεσματική διαχείριση δεδομένων έχει γίνει ζωτικής σημασίας. Τα προηγμένα πρότυπα συμπίεσης, όπως το H.265 και το επερχόμενο H.266, φαντάζουν όλο και πιο σημαντικά στοιχεία στον κλάδο της παρακολούθησης, καθώς μειώνουν τα μεγέθη αρχείων χωρίς να υποβαθμίζουν την ποιότητα του βίντεο.

Οι προγραμματιστές εφαρμόζουν επίσης προηγμένες τεχνικές συμπίεσης δεδομένων για τη διαχείριση των απαιτήσεων αποθήκευσης ροών βίντεο υψηλής ανάλυσης. Τεχνολογίες, όπως το H.265 και το H.266, που δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα υιοθετηθεί ευρέως από τον κλάδο, παρέχουν αποτελεσματική συμπίεση βίντεο, μειώνοντας τα μεγέθη αρχείων, χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα του βίντεο, ελαχιστοποιώντας το αποτύπωμα αποθήκευσης και το εύρος ζώνης που απαιτούνται για τη μετάδοση δεδομένων βίντεο.

Ενσωματωμένο AI στις κάμερες

Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνονται όλο και περισσότερο απευθείας στις κάμερες παρακολούθησης, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιοχές που απαιτούν άμεση απόκριση ή είναι ευαίσθητες σε τακτικούς ψευδείς συναγερμούς. Με την επεξεργασία δεδομένων βίντεο απευθείας σε μία συσκευή, στην περίπτωσή μας στις κάμερες παρακολούθησης, μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα απειλές και να αντιδράσουμε όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Τα λεγόμενα AI powered analytics στις κάμερες παρακολούθησης, γνωρίζουν όλο και μεγαλύτερη αποδοχή από τους χρήστες, καθώς επεξεργάζονται τοπικά το βίντεο, μειώνοντας τον όγκο των δεδομένων που πρέπει να αποθηκευτεί στα κεντρικά και κατά συνέπεια, το κόστος αποθήκευσης.

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση βίντεο ανοίγει τον δρόμο για νέες δυνατότητες. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, τα συστήματα επιτήρησης εξελίσσονται ακόμα περισσότερο, υποσχόμενα όχι μόνο βελτιωμένη ασφάλεια, αλλά και μεγαλύτερη λειτουργική αποτελεσματικότητα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιούλιος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
Έλεγχος πρόσβασης με Akuvox
Η PartnerNET με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στον ICT κλάδο, είναι ο επίσημος διανομέας της Akuvox Company και παρουσιάζει τις έξυπνες λύσεις πρόσβασης και ενδοεπικοινωνίας σε σπίτια, κτίρι...
Η αποθήκευση δεδομένων παρακολούθησης «γίνεται» έξυπνη!
Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τρόπο αποθήκευσης και διαχείρισης των όλο αυξανόμενων δεδομένων παρακολούθησης. Οι μέρες της απλής εγγραφής και αναθεώρησης των πλάνων βίντεο που παράγου...
Κάμερες αντιεκρηκτικού τύπου
Πυρηνικά και πετροχημικά εργοστάσια, τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί και αποθήκες εκρηκτικών είναι μόνο μερικοί από τους βιομηχανικούς χώρους και τις κρίσιμες υποδομές που ενέχουν πολλές προκλήσεις, ακό...
Red Dot για την Ajax Systems
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ajax Systems κατακτά τα πρώτα βραβεία Red Dot σε Ασφάλεια και Οικιακό Αυτοματισμό! Φέτος, τα προϊόντα συναγερμού και έξυπνου αυτοματισμού της εταιρείας έλαβαν...
Οι μεγαλύτερες τάσεις CCTV για το 2024
Στον κόσμο της βιντεοεπιτήρησης παρατηρείται ραγδαία εξέλιξη την τελευταία δεκαετία, με τις καινοτομίες στην τεχνολογία να έχουν διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην εν λόγω ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ο το...
Μέτρα προστασίας για τα Data Centers
Τα κέντρα δεδομένων ή αλλιώς Data Centers, όπου φιλοξενείται εξοπλισμός υψηλής αξίας, όπως υπολογιστές, servers, αποθηκευτικά μέσα και άλλες δικτυακές συσκευές, πλέον θεωρούνται κινητήριος μοχλός ...
Hikvision 2-wire HD Apartment
Η λύση 2-wire HD Apartment αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο σύστημα θυροτηλεφώνου για αντικατάσταση ενός παλαιού συστήματος με χρήση των υπαρχ...
Πρωτοποριακή υπεροχή στα συστήματα επικοινωνίας Rakson A.E.
Έχοντας ιδρυθεί πριν από 70 χρόνια, η Golmar είναι πρωτοπόρα στην παγκόσμια αγορά, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στο τοπίο των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας. O αποκλειστικός συνεργάτης στην Ελλάδα ...
TP-Link Omada EAP215-Bridge
Το TP-Link Omada EAP215-Bridge kit αποτελεί την ιδανική λύση για την εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας αξιόπιστη ασύρματη σύνδεση με μεγάλη εμβέλεια πο...