Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
COVID-19: δοκιμάζεται και η κυβερνοασφάλεια
Συμβούλια και συναντήσεις ηγετών και υπουργών εν καιρώ κορονοϊού: μόνο από μακριά!
Συμβούλια και συναντήσεις ηγετών και υπουργών εν καιρώ κορονοϊού: μόνο από μακριά!
Όπως και η… ψηφιακή Σύνοδος Κορυφής υπό την προεδρία του προέδρου Σαρλ Μισέλ, όπου οι ηγέτες της ΕΕ έβλεπαν ο ένας τον άλλο μόνο σε μικρές οθόνες.
Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και τις πιθανές παραβιάσεις της προστασίας δεδομένων.
Θελήσαμε να μάθουμε αν είναι ασφαλείς οι τηλεδιασκέψεις.
«Ένα από τα προβλήματα για όλους τους πολυμερείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ ή η ΕΕ, είναι ότι η ασφάλειά τους συχνά προκαλείται από το γεγονός ότι εμπλέκονται τόσοι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες, μερικοί από τους οποίους μπορεί να μην έχουν πάντοτε τα καλύτερα κίνητρα ή δεν κάνουν πάντα όλα τα για την ασφάλεια. Αν υπάρχουν μη δημόσια στοιχεία, τότε σίγουρα κάποιοι θα το κυνηγήσουν», μας λέει ο Τζέιμς Λιούις, ειδικός της κυβερνοασφάλειας από το Κέντρο για Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές (Strategic and International Studies -CSIS) της Ουάσιγκτον.
Τα επίσημα δίκτυα υποτίθεται ότι είναι ασφαλή. Αλλά μόλις κάποιος συνδεθεί με λάπτοπ, η σύνδεση έχει ξαφνικά ένα αδύναμο σημείο.
Ωστόσο, γενικά, οι τηλεδιασκέψεις αποτελούν σχεδόν πρόσκληση για τους χάκερ για να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους.
«Ανακαλύψαμε ότι πολλές από αυτές τις τεχνολογίες από τις οποίες δεν είναι ακόμη έτοιμες. Τουλάχιστον ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι τις υλοποιούν για πρωταρχικό ρόλο, γι ‘αυτό πιστεύω ότι αυτό είναι ένα καλό μάθημα για τους ανθρώπους, να μην σκέφτονται μόνο το λογισμικό που θα αναπτύξουν, αλλά και την ασφάλεια. Είναι μια καλή δοκιμή, ευτυχώς δεν υπάρχει πραγματική ζημιά ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής», συμπληρώνει ο ειδικός.
Αν ο δημόσιος τομέας και οι επιχειρήσεις θα πάρουν μαθήματα ασφάλειας από την κρίση του κορονοϊού, παραμένει προς συζήτηση. Οι ειδικοί λένε ότι μόνο με μεγάλες νέες επενδύσεις μπορούν να δημιουργήσουν πραγματική προστασία στον κυβερνοχώρο.