Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Kaspersky Lab: Αβάσιμες οι κατηγορίες για δεσμούς της με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
Για δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση κατηγορούν οι ΗΠΑ την εταιρεία Kaspersky Lab, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg στο οποίο αναφέρεται ότι η εταιρεία φαίνεται να έχει αναπτύξει εργαλεία για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας αυτής. Την Τρίτη, η Διεύθυνση Γενικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ διέγραψε από τον κατάλογο των εγκεκριμένων προμηθευτών την εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας, αποκλείοντας..Για δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση κατηγορούν οι ΗΠΑ την εταιρεία Kaspersky Lab, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg στο οποίο αναφέρεται ότι η εταιρεία φαίνεται να έχει αναπτύξει εργαλεία για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας αυτής.
Την Τρίτη, η Διεύθυνση Γενικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ διέγραψε από τον κατάλογο των εγκεκριμένων προμηθευτών την εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας, αποκλείοντας την χρήση των προϊόντων της σε δημόσιες υπηρεσίες της Αμερικής.
Ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η εταιρεία επιμένει ότι δεν έχει «κανένα δεσμό με καμία κυβέρνηση». Η Kaspersky Lab αναπτύσσει λογισμικό για την προστασία ηλεκτρονικών υπολογιστών από ιούς ενώ παράλληλα παρέχει προϊόντα ασφαλείας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο.
Στο δημοσίευμά του το Bloomberg αναφέρει ότι συντάκτες του έχουν δει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρεία Γιεβγκένι Κασπέρσκι και ενός ανώτερου στελέχους της, όπου περιγράφεται ένα μυστικό σχέδιο κυβερνοασφάλειας το οποίο είχε ζητήσει η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB. Στα μηνύματα ο Κασπέρσκι περιγράφει εργαλεία για την «προστασία από επιθέσεις» και άλλα για «ενεργά αντίποινα». Το Bloomberg εικάζει ότι τα εργαλεία αυτά έχουν αναπτυχθεί όχι μόνο για να αντιμετωπίζουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, αλλά και να συλλέγουν πληροφορίες για τους χάκερ, αποστέλλοντάς τες στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Κασπέρσκι γράφει ότι το λογισμικό αυτό θα μπορούσε κάποια στιγμή στο μέλλον να πωληθεί σε εταιρικούς πελάτες παγκοσμίως.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς, η Kaspersky Lab αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η επικοινωνία παρερμηνεύθηκε ή μεταχειρίστηκε με τρόπο τέτοιον που να βοηθήσει το αφηγηματικό κομμάτι του μέσου ενημέρωσης».
«Η Kaspersky Lab δηλώνει δημοσίως σχετικά με το γεγονός ότι βοηθά τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, παρέχοντας τεχνογνωσία στον τομέα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο, ενάντια σε κακόβουλα προγράμματα και κυβερνοεπιθέσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της η Kaspersky Lab αναφέρει ότι «η εταιρεία δεν βοήθησε και ούτε πρόκειται να βοηθήσει ποτέ καμία κυβέρνηση σε οποιαδήποτε προσπάθεια κυβερνοκατασκοπείας. Η Kaspersky Lab εμμένει στην άποψή της ότι είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός πως η εταιρεία κατηγορείται αδίκως και χωρίς βάσιμες αποδείξεις για να υποστηριχθούν αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, ο Κασπέρσκι προτείνει συνάντηση με αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενώ προσφέρει να παράσχει τον κώδικα του εν λόγω λογισμικού για έλεγχο.
«Η Kapsersky Lab, μια ιδιωτική εταιρεία, φαίνεται ότι έχει βρεθεί στη μέση ενός γεωπολιτικού παιχνιδιού, όπου η κάθε πλευρά προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την εταιρεία ως πιόνι στο πολιτικό τους παιχνίδι», αναφέρεται στην ανακοίνωση.