Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
19 Μαρτίου 2019 15:34

Πώς να ασφαλίσουμε την οικεία μας όταν φύγουμε για διακοπές

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F4d17bb4f07175763294e20b98adeac72 XL

Το προσεχές Πάσχα είναι στις 28 Απριλίου και χιλιάδες οικογένειες αναμένεται να ταξιδέψουν είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας. Ένα όμως είναι το σίγουρο, είτε πρόκειται για ταξίδι 30 χιλιομέτρων, είτε για ταξίδι 1.000 χιλιομέτρων αντίστοιχα, το σπίτι πρέπει να παραμείνει ασφαλές! Όλοι έχουμε ακούσει τουλάχιστον μια ιστορία… τρόμου για μια οικογένεια που επιστρέφει στο σπίτι της…

Το προσεχές Πάσχα είναι στις 28 Απριλίου και χιλιάδες οικογένειες αναμένεται να ταξιδέψουν είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας. Ένα όμως είναι το σίγουρο, είτε πρόκειται για ταξίδι 30 χιλιομέτρων, είτε για ταξίδι 1.000 χιλιομέτρων αντίστοιχα, το σπίτι πρέπει να παραμείνει ασφαλές!

Όλοι έχουμε ακούσει τουλάχιστον μια ιστορία… τρόμου για μια οικογένεια που επιστρέφει στο σπίτι της από διακοπές και έχει βρει ένα σπασμένο σωλήνα και το νερό, να έχει «περπατήσει» μέχρι και το σαλόνι.. Προβλήματα όπως αυτό μπορεί να κοστίζουν αρκετά για να επιδιορθωθούν, ενώ όταν μιλάμε και για απώλεια περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση διάρρηξης, τότε τε πράγματα είναι ασφαλώς χειρότερα.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι το σπίτι μας είναι ασφαλές κατά την διάρκεια των διακοπών μας, τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με τα επαγγελματικά προϊόντα ασφαλείας. Χάρις σε αυτά ότι και αν συμβεί, ο ιδιοκτήτης είναι ο πρώτος που θα γνωρίζει τι έχει συμβεί ακριβώς στο εσωτερικό της οικίας του, είτε πρόκειται για διάρρηξη, είτε για μία διαρροή από ένα χαλασμένο σωλήνα. Παρακάτω θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ασφαλίσουμε το σπίτι μας κατά τη διάρκεια των διακοπών μας.

Επενδύστε σε ένα Επαγγελματικό Σύστημα Ασφαλείας

Όταν μας έρχεται στο μυαλό η διάρρηξη, τότε η πρώτη γραμμή άμυνας του σπιτιού μας θα πρέπει να είναι ένα επαγγελματικό σύστημα ασφαλείας, το οποίο περιλαμβάνει αισθητήρες, μαγνητικές επαφές, σειρήνες, κάμερες, ακόμα και ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων. Τα εν λόγω συστήματα σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε το σπίτι σας από οπουδήποτε στον κόσμο μέσω εφαρμογής και να έχετε πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του. Σε περίπτωση δε που λείπετε στο εξωτερικό ή βρίσκεστε κάπου με αναξιόπιστη κάλυψη δικτύου δεδομένων, το Κέντρο Λήψης Σημάτων αναλαμβάνει καλώντας τις αρχές σε περίπτωση παραβίασης του εσωτερικού της οικίας μας ή άλλου χώρου.

 

Περιβαλλοντικοί Αισθητήρες

Τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας στο σπίτι παρέχουν ειδοποιήσεις συναγερμού όχι μόνο όταν κάποιο μη εξουσιοδοτημένο άτομο εισέλθει στην ιδιοκτησία σας, αλλά και σε επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι αισθητήρες πλημμυρών είναι συσκευές τέτοιου τύπου και ανιχνεύουν αλλαγές στα επίπεδα υγρασίας στον αέρα, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει σπασμένους σωλήνες ή άλλες συσκευές. Ακόμα, πολλά συστήματα ασφαλείας περιλαμβάνουν ανιχνευτές καπνού και ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα για να δώσουν συναγερμό όταν ανιχνευθεί μία πυρκαγιά ή επιβλαβείς αναθυμιάσεις. Εκτός από τους βασικούς ανιχνευτές, υπάρχουν και άλλες συσκευές, όπως ανιχνευτές ηλεκτρικού πεδίου, οι οποίοι είναι αποτελεσματικοί όταν τοποθετούνται σε φράκτες, οι ανιχνευτές χωρητικότητας, που λειτουργούν ελέγχοντας τη χωρητικότητα των πεδίων και οι ανιχνευτές πίεσης που λειτουργούν σαν ανοιχτοί διακόπτες, οι οποίοι ενεργοποιούνται όταν δεχτούν πίεση σε οποιοδήποτε σημείο τους.

 

Προγραμματιζόμενος Θερμοστάτης

Όταν λείπουμε από το σπίτι δεν υπάρχει λόγος να αφήσουμε ανοιχτή οποιαδήποτε συσκευή θέρμανσης ή ψύξης, ωστόσο αν θέλουμε να μην απενεργοποιήσουμε τελείως το σύστημά μας, τότε καλό θα είναι να τοποθετήσουμε ένα θερμοστάτη. Με ένα έξυπνο θερμοστάτη μπορούμε να ορίσουμε χρονοδιαγράμματα και να χειριστούμε εξ αποστάσεως την συσκευή, έτσι ώστε όταν επιστρέψουμε να βρούμε μία «άνετη» θερμοκρασία στο εσωτερικό της οικίας μας.

 

Θυροτηλεόραση

Πριν από μερικά χρόνια τα συστήματα θυροτηλεόρασης και κλειστού κυκλώματος βίντεο, ζούσαν σε ξεχωριστά, αλλά παράλληλα σύμπαντα. Παρότι τα συστήματα ασφαλείας υιοθέτησαν πληθώρα δικτυακών τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια, οι θυροτηλεοράσεις παρέμεναν πλήρως ανεξάρτητες και κλειστού τύπου συστήματα, με αποτέλεσμα η διαχείριση και η συντήρηση τους να είναι αναμφίβολα πιο δαπανηρή. Ωστόσο, με την εισαγωγή της τεχνολογίας IP, τα συστήματα θυροτηλεόρασης έχουν πλέον εισέλθει στην οικογένεια της δικτυακής ασφάλειας και μάλιστα, έχουν ενοποιηθεί με τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης. Έτσι τα συστήματα θυροτηλεοράσεων έχουν μετατραπεί σε all in one συσκευές, παρέχοντας μία ολοκληρωμένη λύση για την ασφάλεια των κτηρίων και των κατοικιών. Μια θυροτηλεόραση σας επιτρέπει να απαντάτε στην πόρτα σας από οπουδήποτε. Κάθε φορά που κάποιος χτυπά την κουδούνι, θα λάβετε μια ειδοποίηση στο τηλέφωνό σας, ώστε να μπορείτε να δείτε και να μιλήσετε στον επισκέπτη σε πραγματικό χρόνο.

 

Έξυπνες Κλειδαριές

Οι έξυπνες κλειδαριές μας επιτρέπουν να κλειδώσουμε/ξεκλειδώσουμε το σπίτι μας από οπουδήποτε, καθώς και να ορίσουμε προσωρινούς κωδικούς πρόσβασης για να επιτρέψουμε την πρόσβαση σε άτομα που εμείς επιθυμούμε και όλα αυτά, μέσω της smartphone συσκευής μας. Σε περίπτωση δηλαδή που θέλουμε κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο να ελέγξει το σπίτι μας, τότε του δίνουμε πρόσβαση για ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

 

Έλεγχος των συσκευών

Αν λοιπόν έχουμε αποφασίσει να εγκαταστήσουμε ένα επαγγελματικό σύστημα ασφαλείας, τότε θα πρέπει να κάνουμε και τους απαιτούμενους ελέγχους πριν αφήσουμε το σπίτι μας. Τα περισσότερα ασύρματα συστήματα οικιακής ασφάλειας περιέχουν μπαταρίες που κατά καιρούς πρέπει να αντικατασταθούν. Όταν λοιπόν η στάθμη της μπαταρίας είναι πολύ χαμηλή και η μπαταρία πρέπει να αντικατασταθεί, τότε το σύστημα συνήθως μας παρέχει προειδοποιητικές ενδείξεις. Ωστόσο, κατά καιρούς υπάρχουν και αναφορές πως αντί για προειδοποίηση, ενεργοποιείται συναγερμός. Θα πρέπει λοιπόν με τη βοήθεια του εγκαταστάτη να ελέγξουμε τη ζωή των μπαταριών, αλλά και τη στάθμη τους, για να βεβαιωθούμε ότι όλα βαίνουν καλώς.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές

  • Φωτίστε σκοτεινά σημεία χρησιμοποιώντας φώτα ασφαλείας που ενεργοποιούνται με ανιχνευτή κίνησης.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά, καθώς οι αισθητήρες μπορεί να δώσουν συναγερμό.
  • Μην αφήνεται τα κλειδιά του σπιτιού σας κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
  • Μην αφήνετε ποτέ µεγάλα χρηµατικά ποσά ή αντικείµενα αξίας στο σπίτι σας.
  • Ζητήστε από ένα φίλο ή συγγενικό σας πρόσωπο να ρίχνει μία ματιά στο εξωτερικό της οικίας σας.
  • Απενεργοποιήστε ηλεκτρονικές συσκευές που είναι αχρείαστες κατά την απουσία σας από το σπίτι και αυξάνουν το κίνδυνο πυρκαγιάς.
  • Κλείστε την παροχή νερού στις τουαλέτες και σε άλλα σημεία όπου υπάρχουν συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων ή πιάτων για να αποφύγετε τυχόν πλημμύρες.
  • Και τέλος μην ξεχάσετε τον θερμοσίφωνα ανοιχτό.

{gallery}6916{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...