Ειδήσεις . Security News
Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015 | 18:25

Επαναστατικά αλεξίσφαιρα γιλέκα από πολωνούς ερευνητές

Ερευνητές πολωνικής εταιρείας που παράγει αλεξίσφαιρα γιλέκα αναπτύσσουν μια νέα τεχνολογία θωράκισης που βασίζεται σε ένα «μη νευτώνειο ρευστό», το οποίο στερεοποιείται απότομα όταν χτυπηθεί από σφαίρα.Tο υγρό της εταιρείας Moratex, με την ονομασία STF (Shear-Thickening Fluid), δεν υπακούει στους νόμους των...
Ερευνητές πολωνικής εταιρείας που παράγει αλεξίσφαιρα γιλέκα αναπτύσσουν μια νέα τεχνολογία θωράκισης που βασίζεται σε ένα «μη νευτώνειο ρευστό», το οποίο στερεοποιείται απότομα όταν χτυπηθεί από σφαίρα.

Tο υγρό της εταιρείας Moratex, με την ονομασία STF (Shear-Thickening Fluid), δεν υπακούει στους νόμους των νευτώνειων ρευστών, όπως το νερό. Στα ρευστά αυτά η δύναμη που απαιτείται για να κινηθεί ταχύτερα το υγρό αυξάνεται εκθετικά και η αντίστασή του στην κίνηση εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Αντίθετα, το STF στερεοποιείται σε οποιαδήποτε θερμοκρασία όταν δεχθεί απότομες δυνάμεις, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. 
H ακριβής σύσταση του υγρού είναι γνωστή μόνο στη Moratex και τους εφευρέτες του στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Θωράκισης στη Βαρσοβία. Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν πάντως ότι μπορεί να σταματήσει ένα μεγάλο εύρος βλημάτων, καθώς η ενέργεια της πρόσκρουσης εκτονώνεται σε μια μεγάλη επιφάνεια του ρευστού. «Το ιξώδες του υγρού [δηλαδή το πόσο παχύρρευστο είναι] αυξάνεται χάρη στην διάταξη των σωματιδίων στη δομή του υγρού, τα οποία σχηματίζουν έναν φραγμό έναντι ενός εξωτερικού διατρητικού παράγοντα» δήλωσε η Καρολίνα Ολσέφσκα, η οποία πραγματοποιεί δοκιμές για λογαριασμό της Moratex.
Σύμφωνα με τον Μαρσίν Στρούζτσικ, αναπληρωτή διευθυντή ερευνών στην εταιρεία, το STF προσφέρει ανώτερο επίπεδο ασφάλειας σε σχέση με τα παραδοσιακά αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα οποία κατασκευάζονται συνήθως από Kevlar.
Ο λόγος είναι ότι τα παραδοσιακά γιλέκα παραμορφώνονται περισσότερο κατά την πρόσκρουση και υποχωρούν σε βάθος μέχρι τέσσερα εκατοστά. Αυτό «μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στο στέρνο,  έμφραγμα του μυοκαρδίου ή θανατηφόρο βλάβη στον σπλήνα» είπε ο Στρούζτσικ.
«Εξαλείψαμε αυτόν τον κίνδυνο κατά 100%, καθώς μειώσαμε την παραμόρφωση από τα τέσσερα εκατοστά στο ένα εκατοστό» υποστήριξε. Πρόσθεσε ότι τα παραδοσιακά αλεξίσφαιρα γιλέκα είναι επίσης βαρύτερα και εμποδίζουν περισσότερο τις κινήσεις του χρήστη.
Εκτός από το STF, η Moratex πειραματίζεται και με ένα «μαγνητορεολογικό» ρευστό, το οποίο αλλάζει απότομα ιξώδες όταν εκτεθεί σε μαγνητικό πεδίο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, και τα δύο υγρά θα μπορούσαν να έχουν και άλλες πρακτικές εφαρμογές, όπως σε αθλητικά είδη και προφυλακτήρες αυτοκινήτων.

Πηγή in.gr

Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 98

Τεύχος 98

19-12-2019

Security Report, Τεύχος 98

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. SICUREZZA 2019. Η SICUREZZA 2019 άνοιξε τις πύλες της από τις 13 μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Rho Fiera Milano, φιλοξενώντας 619 εταιρίες από 37 διαφορετικές χώρες και χιλιάδες επισκέπτες. Το Security Report ταξίδεψε για ακόμα μία φορά στο Μιλάνο και σας μεταφέρει τις νέες τάσεις του κλάδου της ασφάλειας, αλλά και τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις γύρω από το CCTV, το συναγερμό, τον έλεγχο πρόσβασης και την πυρασφάλεια. Ειδικό Σύσ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.