Ειδήσεις . Security News
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 | 11:05

Αύξηση 13,7% στην ποικιλία των κακόβουλων λογισμικών το 2019

Πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να στοχεύουν τους χρήστες αναζητούν, πλέον, οι ψηφιακοί εγκληματίες, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μετατόπιση του τύπου των απειλών, που...

Πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να στοχεύουν τους χρήστες αναζητούν, πλέον, οι ψηφιακοί εγκληματίες, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μετατόπιση του τύπου των απειλών, που χρησιμοποιούνται από τους επιτιθέμενους στο Διαδίκτυο. Το 2019, ο αριθμός των μοναδικών κακόβουλων αντικειμένων που εντοπίστηκαν, αυξήθηκε κατά ένα όγδοο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος - φθάνοντας τις 24.610.126.

Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αύξηση κατά 187% των web skimmer αρχείων. Άλλες απειλές, όπως τα backdoors και τα τραπεζικά Trojans που εντοπίστηκαν αυξήθηκαν επίσης, ενώ η παρουσία miners μειώθηκε κατά το ήμισυ.

Η ανάπτυξη αυτή αντιπροσωπεύει την αύξηση του αριθμού και της ποικιλίας των σελίδων HTML και των scripts με κρυφά δεδομένα - συνήθως χρησιμοποιούνται από αδίστακτους διαφημιζόμενους. Η αύξηση προκλήθηκε, επίσης, μερικώς από τα online skimmers (μερικές φορές αναφέρονται ως “sniffers”) - όπου τα σενάρια ενσωματώνονται από τους επιτιθέμενους σε ηλεκτρονικά καταστήματα και χρησιμοποιούνται για την κλοπή των δεδομένων πιστωτικών καρτών των χρηστών από ιστότοπους.

Σύμφωνα με την Kaspersky Lab, η αύξηση των μοναδικών αρχείων online skimmers (σενάρια και HTML) φτάνει το 187%, αγγίζοντας τις 510.000. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των απειλών, που εντοπίστηκαν, πενταπλασιάστηκαν (αύξηση της τάξης του 523%) φτάνοντας τις 2.660.000 το 2019. Τα web skimmers εισήλθαν, επίσης, στα κορυφαία 20 κακόβουλα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στο διαδίκτυο, παίρνοντας τη 10η θέση στη συνολική κατάταξη. Το μερίδιο των νέων αρχείων backdoors και τραπεζικών Trojan, μεταξύ όλων των τύπων απειλών που εντοπίστηκαν στο εργαστήριο, αυξήθηκε επίσης κατά 134% και 61% για να φθάσει τα 7.644.402 και 739.551 αντίστοιχα.

Τα κρυπτονομίσματα

Πάντως, η παρουσία προγραμμάτων, που δημιουργούν κρυφά κρυπτονομίσματα στους υπολογιστές των χρηστών (που ονομάζονται “τοπικοί” miners), μειώθηκε σταθερά κατά τη διάρκεια του 2019: ο αριθμός των υπολογιστών των χρηστών, που επηρεάστηκαν από απόπειρες εγκατάστασης προγραμμάτων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, μειώθηκε κατά 59%, από 5.638.828 σε 2.259.038.

“Ο όγκος των διαδικτυακών επιθέσεων αυξάνεται εδώ και χρόνια, αλλά το 2019 είδαμε μια σαφή μετατόπιση από ορισμένους τύπους επιθέσεων που καθίστανται αναποτελεσματικές, σε εκείνες που επικεντρώθηκαν στην απόκτηση σαφούς κέρδους από τους χρήστες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι χρήστες αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση των απειλών και πώς να τις αποφεύγουν και οι οργανισμοί καθίστανται σταθερά πιο υπεύθυνοι”, αναφέρει η εταιρεία.

Προστασία

Προκειμένου να παραμείνουν προστατευμένοι οι χρήστες, η Kaspersky συνιστά:

“Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μην ανοίγετε ύποπτα αρχεία ή συνημμένα που λαμβάνετε από άγνωστες πηγές.

Μην κάνετε λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών από μη αξιόπιστες πηγές. Μην κάνετε “κλικ” σε συνδέσμους, που λαμβάνονται από άγνωστες πηγές και ύποπτες διαδικτυακές διαφημίσεις.

Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και μην ξεχνάτε να τους αλλάζετε τακτικά. Να εγκαθίστανται πάντα ενημερώσεις. Ορισμένες από αυτές ενδέχεται να περιέχουν επιδιορθώσεις για κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας. Αγνοήστε τα μηνύματα που ζητούν να απενεργοποιήσετε τα συστήματα ασφαλείας για το λογισμικό office ή για το λογισμικό προστασίας από ιούς. Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή λύση ασφαλείας κατάλληλη για τον τύπο του συστήματός σας και τις συσκευές σας”.

Πηγή: sepe.gr

Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 98

Τεύχος 98

19-12-2019

Security Report, Τεύχος 98

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. SICUREZZA 2019. Η SICUREZZA 2019 άνοιξε τις πύλες της από τις 13 μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Rho Fiera Milano, φιλοξενώντας 619 εταιρίες από 37 διαφορετικές χώρες και χιλιάδες επισκέπτες. Το Security Report ταξίδεψε για ακόμα μία φορά στο Μιλάνο και σας μεταφέρει τις νέες τάσεις του κλάδου της ασφάλειας, αλλά και τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις γύρω από το CCTV, το συναγερμό, τον έλεγχο πρόσβασης και την πυρασφάλεια. Ειδικό Σύσ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.