Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Οι Ευρωπαίοι καλύπτουν τη webcam τους για… προστασία
Για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής, κάποιοι χρήστες φτάνουν σε σημείο παραλογισμού και στρέφονται σε διάφορες λύσεις, για να κρατήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα στον online κόσμο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών της Kaspersky Lab…Για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής, κάποιοι χρήστες φτάνουν σε σημείο παραλογισμού και στρέφονται σε διάφορες λύσεις, για να κρατήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα στον online κόσμο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών της Kaspersky Lab, δείχνουν ότι δεν είναι αρκετοί οι χρήστες που έχουν επίγνωση των κινδύνων, αλλά και εκείνοι που διαθέτουν σχετικές γνώσεις, χρησιμοποιούν λανθασμένες μεθόδους για να παραμείνουν ασφαλείς στο Διαδίκτυο.
Η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες του Διαδικτύου στρέφονται σε μια σειρά διαφορετικών μεθόδων, για να κρατήσουν την ιδιωτική ζωή τους ασφαλή. Συγκεκριμένα, το 22% των Ευρωπαίων παραδέχεται ότι καλύπτει την webcam του, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ιδιωτική του ζωή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς ότι η κάλυψη μιας webcam δεν μπορεί να αποτρέψει την υποκλοπή ήχου και να προστατεύσει τους χρήστες από το να τους ακούσουν χάκερ ή κακόβουλες ομάδες.
Επίσης, πάνω από το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου (27%) αποθηκεύει τα ευαίσθητα δεδομένα του σε συσκευές που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, πιστεύοντας λανθασμένα ότι αυτό εγγυάται την προστασία των δεδομένων του. Ωστόσο, παρότι η θεωρία αυτή στηρίζεται στη λογική, όντας ταυτόχρονα απαραίτητη για τη διασφάλιση των αντιγράφων ασφαλείας από τις επιπτώσεις μιας επίθεσης με ransomware πρόγραμμα, μια συσκευή μπορεί να «μολυνθεί» μέσω ενός συνδεδεμένου smartphone ή USB stick ακόμη και χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο.
Το 19% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι προσπαθεί να αποφεύγει τη χρήση δημοφιλών ιστότοπων, όπως το Google και το Facebook, λόγω των προσωπικών πληροφοριών που συγκεντρώνουν, παρά το γεγονός ότι σήμερα αποτελεί συνήθη πρακτική για όλες σχεδόν τις ιστοσελίδες να παρακολουθούν τους χρήστες και να συλλέγουν κάποια δεδομένα χρήστη.
Επιπλέον, ένα 8% παραδέχτηκε ότι κρύβει τον υπολογιστή του από άλλους ανθρώπους, ακόμα κι αν αυτό δεν θα βοηθά στην προστασία του από διαδικτυακές απειλές. Επίσης, το 7% δήλωσε ότι αφιερώνει χρόνο στην εισαγωγή κι εν συνέχεια, στη διαγραφή των στοιχείων της πιστωτικής του κάρτας, κατά τη διάρκεια μιας online πληρωμής, σε μια προσπάθεια να «μπερδέψει» τους ιούς, παρά το γεγονός ότι το κακόβουλο λογισμικό, ειδικά τα keyloggers, δεν μπορούν να «μπερδευτούν» με αυτόν τον τρόπο.
Παρότι ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτές τις ακραίες, αλλά ανεπαρκείς μεθόδους, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι άλλοι χρήστες του Διαδικτύου παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη γνώσεων τεχνολογίας. Μόλις το 20% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι αισθάνεται ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο στο Διαδίκτυο, ενώ το 21% δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι μια λύση ασφάλειας είναι απαραίτητη, εγείροντας έτσι ερωτήματα σχετικά με τη διαδικτυακή ευαισθητοποίηση και την ικανότητα που έχουν οι χρήστες να προστατεύσουν τον εαυτό τους από επιθέσεις.
Ο David Emm, Principal Security Researcher της Kaspersky Lab, σχολίασε: «Τα ευρήματα αυτά δείχνουν δύο άκρα. Από τη μία πλευρά υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι μπορούν να διατηρούν τα δεδομένα τους ασφαλή κρύβοντας, για παράδειγμα, τους υπολογιστές τους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ακόμα εκείνοι που απλά δε λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις στο Διαδίκτυο. Οι άνθρωποι πρέπει να γίνουν περισσότερο γνώστες της τεχνολογίας. Με τις σημερινές λύσεις ασφάλειας, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να προστατευτούν από ψηφιακές απειλές, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις».
Οι χρήστες μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από online απειλές, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν σε ακραίες – ή ανακριβείς – μεθόδους. Η λύση Kaspersky Internet Security, για παράδειγμα, μπορεί να προστατεύσει τους χρήστες, χωρίς να επηρεάζει την ψηφιακή τους ζωή.
Η λειτουργία Webcam Protection για συσκευές Mac και Windows μπορεί να διατηρήσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, ενώ οι ειδικές anti-tracking λειτουργίες – όπως η λειτουργία Private Browsing – μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες που θέλουν να αποφύγουν την παρακολούθησή τους από ιστοσελίδες, αποκόπτοντας τα δεδομένα των χρηστών από την κίνηση στο Διαδίκτυο.
Τα δεδομένα προέρχονται από την Έρευνα Consumer Security Risks 2015 και από ειδικό online τεστ της Kaspersky Lab.
Πηγή: http://gr.euronews.com