Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
4 Απρίλιος 2018 11:08

Έρευνα: 2 στους 3 γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους στο ίντερνετ

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F5362296cd420f51cb9d648fb3915ede6 XL

«Κολλημένοι» με τα smartphones και τον ψηφιακό κόσμο του Διαδικτύου διαπιστώνεται ότι είναι οι Έλληνες, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την άποψη ότι οι «δεσμοί» τους με την τεχνολογία δύσκολα διαρρηγνύονται πια.

«Κολλημένοι» με τα smartphones και τον ψηφιακό κόσμο του Διαδικτύου διαπιστώνεται ότι είναι οι Έλληνες, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την άποψη ότι οι «δεσμοί» τους με την τεχνολογία δύσκολα διαρρηγνύονται πια. Μάλιστα η «ανάγκη» τους για διαρκή συνδεσιμότητα ξεκινά από την πολύ τρυφερή ηλικία των 5 ετών και εξαπλώνεται δυναμικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε η MRB λογαριασμό της COSMOTE και αφορά στη διείσδυση του ίντερνετ στην Ελλάδα και την ψηφιακή συμπεριφορά παιδιών και γονιών, τους κινδύνους και την αντιμετώπιση τους.

Αυτό που ωστόσο έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι ενώ οι γονείς θεωρούν ότι το ίντερνετ έχει πολλαπλά οφέλη, αναγνωρίζοντας ότι η χρήση του είναι τόσο απαραίτητη σήμερα όσο η γνώση γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής στις αρχές του 20ου αιώνα, προβληματίζονται ιδιαίτερα για τους κινδύνους που υπάρχουν στη σφαίρα του και ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους κατά την πλοήγησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρειάζονται βοήθεια για την καθοδήγηση των παιδιών τους στο ίντερνετ, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και έτσι δεν ασκούν κάποιας μορφής γονικό έλεγχο (58%). Όσοι, δε, υποστήριξαν ότι χρησιμοποιούν γονικό έλεγχο (27% του συνολικού δείγματος) εξήγησαν ότι απλά παρακολουθούν το ιστορικό κίνησης του παιδιού.

Αναλυτικότερα:

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο βαθμός χρήσης του ίντερνετ από τα παιδιά διαμορφώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά (93%) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ηλικίας και της χρήσης ίντερνετ. Στις ηλικίες 12 έως 18 ετών, η διείσδυση του Διαδικτύου είναι καθολική, ενώ ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 ετών, η διείσδυση διαμορφώνεται σε 87%.  

Σχεδόν καθολική είναι και η χρήση του ίντερνετ από τους γονείς (98%), γεγονός που αναδεικνύει τη σχέση που υπάρχει στη χρήση του ίντερνετ μεταξύ παιδιών και γονιών. Το Smartphone και το Tablet είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την πρόσβαση και το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά. Το 51% των παιδιών διαθέτουν το δικό τους Smartphone, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται σε 80% στις ηλικίες 12 έως 14 ετών και 92% στις ηλικίες 15 έως 18 ετών. 

Βάσει των απαντήσεων των γονέων, το 75% των ιδίων και το 36% των παιδιών διαθέτει σύνδεση κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητες πρόσβασης στο ίντερνετ. Η χρήση του τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά τους, είναι καθημερινή για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Κατά μέσο όρο, οι γονείς δηλώνουν ότι σερφάρουν στο ίντερνετ 2,5 ώρες την ημέρα και τα παιδιά τους σχεδόν 2 ώρες την ημέρα, με τον μέσο όρο των ωρών  που αφιερώνουν τα παιδία σερφάροντας στο ίντερνετ να αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία.

H συντριπτική πλειοψηφία των γονέων(74%) θεωρεί ότι το ίντερνετ έχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους. Όσο υψηλότερη είναι η μόρφωση του γονέα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης απέναντί στο διαδίκτυο. 

Οι γονείς πιστεύουν ότι το ίντερνετ:

-Είναι πολύτιμο εργαλείο στην εκπαίδευση των παιδιών.

-Είναι τόσο απαραίτητο σήμερα, όσο η γνώση γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής στις αρχές του 20ου αιώνα.

-Μειώνει την κοινωνική ανισότητα γιατί κάνει προσιτή την πληροφορία σε όλο τον πληθυσμό.

Παρά τα αναμφισβήτητα οφέλη, οι γονείς αναγνωρίζουν και πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του ίντερνετ για τα παιδιά τους, καθώς διακατέχονται από υψηλά επίπεδα ανησυχίας (55%). 

Οι κύριοι λόγοι ανησυχίας είναι:

-Η υπερβολική ενασχόληση με το ίντερνετ σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων

-Η έκθεση σε ακατάλληλο / επιβλαβές υλικό/περιεχόμενο

-Η κλοπή προσωπικών δεδομένων ή πληροφοριών

-Η σεξουαλική παρενόχληση

-Η επικοινωνία μέσω με άγνωστους, με σκοπό την αποπλάνηση των παιδιών

-Η παρενόχληση/ bullying

Το 58% των γονιών δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί κάποια μέθοδο ελέγχου του ίντερνετ ως προς την χρήση που κάνουν τα παιδιά τους και ένας από τους βασικούς λόγους, είναι η άγνοια για τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν.

Το 64% των γονιών που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν γονικό έλεγχο (27% του συνολικού δείγματος), απλά παρακολουθούν το ιστορικό κίνησης του παιδιού. 

Πώς οι γονείς μπορούν να ξέρουν πού βρίσκεται το παιδί τους μέσα από ένα app

Με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας, η COSMOTE δημιούργησε νέα οικογενεικά προγράμματα τα οποία περιλαμβάνουν υπηρεσίες, εργαλεία και εφαρμογές που βοηθούν τους γονείς να παρέχουν στα παιδιά τους όσο το δυνατόν πιο ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. 

Πρόκειται για: 

-Το νέο portal e-parenting, στο οποίο οι γονείς μπορούν να αναζητούν άρθρα για το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης από εξειδικευμένους φορείς, να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις, εφαρμογές, αλλά και τα νέα σημεία επαφής των παιδιών στο digital περιβάλλον (για το περιεχόμενο του portal η COSMOTE συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) & την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο)

-Τη νέα προηγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου COSMOTE Family Safety, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ενημερώνονται για τα sites και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, αποκλείοντας εκείνα που θεωρούν ακατάλληλα, να θέτουν όρια στον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στο ίντερνετ και να τα προστατεύουν κατά την πλοήγηση στα κοινωνικά δίκτυα (η εφαρμογή παρέχει κάλυψη σε όλες τις συσκευές (κινητό, tablet, υπολογιστή), σε όποιο δίκτυο και αν είναι συνδεδεμένες (Wifi, 3G/4G), παρέχεται εντελώς δωρεάν για τους συνδρομητές των προγραμμάτων COSMOTE Mobile Family και μπορεί να εγκατασταθεί σε έως 5 συσκευές, με λειτουργικό σύστημα Android, iOs και Windows).

-Την εφαρμογή γονικού ελέγχου Family Data Limits, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ορίζουν οι ίδιοι τα MB που θα καταναλώσουν τα παιδιά τους στη διάρκεια του μήνα.

«Το Ίντερνετ είναι ένας απεριόριστος χώρος με απίθανες δυνατότητες για γνώση, ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση, αρκεί να χρησιμοποιείται με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Στην COSMOTE, θέλουμε τα παιδιά να απολαμβάνουν τον ψηφιακό κόσμο με ασφάλεια και είμαστε δίπλα στους γονείς, στην προσπάθειά τους να καθοδηγήσουν και να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Για να το πετύχουμε, δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση και την εκπαίδευση της οικογένειας σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, ενώ φέρνουμε τις νέες υπηρεσίες και εργαλεία γονικού ελέγχου COSMOTE Family, που κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα όλων. Παράλληλα, συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με έγκριτους φορείς, με σημαντικό ρόλο και δράση στον τομέα της ασφαλούς πλοήγησης», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Διευθυντής Residential Marketing του Ομίλου ΟΤΕ.     

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...