Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 | 13:56

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου της Dahua ενισχύει την ασφάλεια και την επιχειρηματικότητα

Η τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου δεν είναι κάτι νέο στο κλάδο των συστημάτων ασφαλείας, ωστόσο είναι ένας τομέας που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη και θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι για κάθε επιχείρηση και οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια η εν λόγω τεχνολογία έχει ωριμάσει και χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Η Dahua Technology...
Γράφτηκε από: Παναγιώτης Αποστολόπουλος

Η τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου δεν είναι κάτι νέο στο κλάδο των συστημάτων ασφαλείας, ωστόσο είναι ένας τομέας που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη και θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι για κάθε επιχείρηση και οργανισμό.

Τα τελευταία χρόνια η εν λόγω τεχνολογία έχει ωριμάσει και χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Η Dahua Technology, ένας από τους κορυφαίους παρόχους λύσεων στον κλάδο της επιτήρησης, παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων στον συγκεκριμένο χώρο, κάτι που αποδεικνύεται από τις διάφορες διακρίσεις που έχει λάβει σε διαγωνισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί. Αυτές οι προκλήσεις αφορούν  τον εντοπισμό πολλαπλών αντικειμένων, την αξιολόγηση ανίχνευσης αντικειμένων σε τυχαίες σκηνές κ.λπ.

Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσίευσε η εταιρία, αναφέρει τους βασικούς κανόνες σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η αναγνώριση προσώπου και πώς τα προϊόντα και οι λύσεις της εφαρμόζονται σε διάφορες καθημερινές σκηνές. Ειδικότερα αναφέρει πως: Τα μεγάλα δεδομένα (Big Data) είναι άχρηστα αν η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα της αναγνώρισης προσώπου δεν έχει βελτιωθεί σε κάποιο επίπεδο. Η ανίχνευση προσώπου, είτε από ένα στιγμιότυπο είτε από ένα βίντεο, απαιτεί όχι μόνο μια κάμερα υψηλής ποιότητας, αλλά και έναν έξυπνο αλγόριθμο «AI». Ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης βελτιστοποιεί την εικόνα που έχει καταγραφεί από διαφορετικές οπτικές γωνίες (αυτή η εικόνα μπορεί να είναι και συγχρόνως θολή) και μετατρέπει το χαρακτηριστικό του προσώπου σε ψηφιακό μοντέλο, το οποίο στη συνέχεια  μπορεί να ελεγχθεί στη βάση δεδομένων. Η όλη διαδικασία, από τη λήψη της εικόνας μέχρι και τη σύγκριση διαρκεί λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο (300ms).

Για να κάνει πιο κατανοητή την έννοια της τεχνητής νοημοσύνης, η Dahua φέρνει το παράδειγμα ενός άντρα ο οποίος μέσα από την καθημερινότητά του έρχεται σε επαφή με τις νέες λύσεις και τεχνολογίες της εταιρίας. Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρεται ένα συμβάν όπου ένας άνθρωπος έχει ξεχάσει την κάρτα του και δεν έχει πρόσβαση στο γραφείο του. Στη περίπτωση αυτή, το κτήριο αυτό είχε μόλις ενημερώσει το σύστημα ασφαλείας με τη νέα λύση αναγνώρισης προσώπου της  Dahua. Η λύση αυτή, ξεπερνάει τις  διάφορες αδυναμίες χαμηλής απόδοσης και ανεπαρκούς ασφάλειας των παραδοσιακών μεθόδων σάρωσης με κάρτα ή δακτυλικό αποτύπωμα. Σε σύγκριση με μια κάρτα, είναι προφανώς λιγότερο πιθανό κάποιος να χάσει-αντιγράψει- δανειστεί ένα πρόσωπο. Η λύση της εταιρίας λειτουργεί ως εξής: Οι ισχυρές κάμερες οι οποίες ενσωματώνουν βαθιά εκμάθηση AI ανιχνεύουν τα πρόσωπα και αυτόματα ψηφιοποιούν τα χαρακτηριστικά τους, ενώ στη συνέχεια τα συγκρίνουν στη βάση δεδομένων κάτι που διαρκεί λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο. Η όλη διαδικασία παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, δεδομένου ότι η εταιρεία δεν χρειάζεται πλέον να δημιουργήσει μια κάρτα ή να εισαγάγει αντίγραφα δακτυλικών αποτυπωμάτων για τους νεοεισερχόμενους. Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι ασφαλείας είναι απλά να ανεβάσουν τις φωτογραφίες τους στη βάση δεδομένων η οποία μπορεί να δεχτεί έως και 10.000 πρόσωπα. Εκτός από τα γραφεία, η λύση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο που έχει υψηλό επίπεδο ελέγχου πρόσβασης, όπως τα τελωνεία, τα σχολεία κ.ά.

Ένα ακόμα σενάριο όπου η πρωτοποριακή λύση της εταιρίας προσφέρει αμέτρητα πλεονεκτήματα είναι η τράπεζα. Εδώ, ο ίδιος άνθρωπος μπήκε σε μια τράπεζα η οποία ήταν γεμάτη κόσμο και άρχισε να ανησυχεί για το χρόνο που έπρεπε να περάσει στην αναμονή. Ωστόσο, μετά από λίγο άκουσε το ονοματεπώνυμό του και οδηγήθηκε στο δωμάτιο VIP. Τώρα πώς κατάφερε η τράπεζα να το κάνει αυτό; Σίγουρα όχι μετά από ανθρώπινη παρέμβαση. Κανένας υπάλληλος της τράπεζας δεν θα μπορούσε να θυμηθεί κάθε πρόσωπο και παράλληλα να το ταιριάξει με ένα συγκεκριμένο όνομα ή επιχείρηση χωρίς να κάνει κανένα λάθος. Γι 'αυτό η λύση αναγνώρισης προσώπου είναι απαραίτητη στις τράπεζες. Η άμεση ανίχνευση ενός προσώπου «VIP» μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με τη «λευκή λίστα» στη βάση δεδομένων. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις τράπεζες. Τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία και τα καζίνο (εικόνα 4) θα επωφεληθούν επίσης από αυτή τη λύση που εξασφαλίζει το σωστό σεβασμό που αξίζουν οι πελάτες. Φυσικά σε αντίστοιχη περίπτωση όπου κάποιος εισέρχεται σε ένα προστατευόμενο χώρο, αλλά είναι σε «Black List», ενεργοποιείται αυτόματα ένας συναγερμός και στη συνέχεια συλλαμβάνεται. Άλλοι παρόμοιοι χώροι όπου η πρόσβαση  ελέγχεται με εξίσου αυστηρά κριτήρια όπως τα εργαστήρια, θα επωφεληθούν επίσης  από την νέα λύση της Dahua.

 

Στο… Γήπεδο

Χιλιάδες άνθρωποι πλημμυρίζουν καθημερινά τα γήπεδα για να παρακολουθήσουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Ωστόσο λόγο της τεράστιας τηλεθέασης και της μεγάλης συγκέντρωσης κόσμου, τα γήπεδα έχουν γίνει στόχος κατά το παρελθόν, γεγονός που καθιστά την ασφάλεια σε αυτά πιο επιτακτική από ποτέ. Και εδώ η Dahua έχει τη λύση. Μέσω της αναγνώρισης προσώπου και χάρη στις εξελιγμένες κάμερες της εταιρίας, οι υπεύθυνοι ασφαλείας του γηπέδου πληροφορήθηκαν άμεσα για την άφιξη ενός ατόμου το οποίο ήταν σε Black List, είτε πρόκειται για τρομοκράτη, είτε για Hooligan όπου του έχει απαγορευτεί η είσοδος και αμέσως έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα.

Οι πρωτοποριακές λύσεις της Dahua συλλέγουν το υλικό και τα δεδομένα από τις κάμερες, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν αλγόριθμους βαθιάς εκμάθησης για να προσφέρουν μοναδικά οφέλη στις επιχειρήσεις, αλλά και συνολικά σε ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή η φιλοσοφία  οδηγεί σε μια ασφαλέστερη κοινωνία και ταυτόχρονα σε μία ευφυέστερη διαβίωση.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.