Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 19 at 09 04 34 TM 471
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
23 Ιανουαρίου 2019 11:53

Η συνδεσιμότητα φέρνει νέες ευκαιρίες και.. νέες απειλές

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
8a7b6794dd3ec38507be44d96e251a51 XL c361ad2f

Δισεκατομμύρια συσκευές και αισθητήρες ασφαλείας και μη, εγκαθίστανται σε όλο τον κόσμο παράγοντας «βουνά» δεδομένων που συλλέγονται για ανάλυση, ώστε να παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον κλάδο της ασφάλειας και όχι μόνο. Το Διαδίκτυο των πραγμάτων ή Ίντερνετ των πραγμάτων αποτελεί το δίκτυο επικοινωνίας πληθώρας συσκευών…

Δισεκατομμύρια συσκευές και αισθητήρες ασφαλείας και μη, εγκαθίστανται σε όλο τον κόσμο παράγοντας «βουνά» δεδομένων που συλλέγονται για ανάλυση, ώστε να παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον κλάδο της ασφάλειας και όχι μόνο.

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων ή Ίντερνετ των πραγμάτων αποτελεί το δίκτυο επικοινωνίας πληθώρας συσκευών, οικιακών συσκευών, αυτοκινήτων καθώς και κάθε αντικειμένου που ενσωματώνει ηλεκτρονικά μέσα, λογισμικό, αισθητήρες και συνδεσιμότητα σε δίκτυο, ώστε να επιτρέπεται η σύνδεση και η ανταλλαγή δεδομένων. Απλούστερα, η φιλοσοφία του IoT είναι η σύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ τους ή με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Η έννοια “Things” δεν είναι αυστηρά συνδεδεμένη με ορισμένα προϊόντα. Αναφέρεται σε μία ευρεία ποικιλία συσκευών εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα με ενσωματωμένους αισθητήρες, κάμερες, κλιματιστικά, φώτα, συστήματα ασφαλείας, smartwatches ακόμα και αυτοκίνητα των οποίων οι περίπλοκοι αισθητήρες εντοπίζουν αντικείμενα στην πορεία τους. Βασικό χαρακτηριστικό όλων είναι η σύνδεση μεταξύ τους, με απώτερο σκοπό την δυνατότητα του χρήστη να τα ελέγχει από έναν υπολογιστή ή κινητό.
Όσο περισσότερα δεδομένα συλλέγουμε από διαφορετικά συστήματα και συσκευές, τόσο μεγαλύτερη και καλύτερη είναι η «ευφυΐα» που προκύπτει από την ανάλυση. Οι δυνατότητες των συστημάτων-συσκευών που βασίζονται σε τεχνολογία ΙΡ εξελίσσονται συνεχώς και οι πάροχοι τεχνολογίας εξακολουθούν να αναζητούν νέους και δημιουργικούς τρόπους αξιοποίησης των δυνατοτήτων τους. Οι πάροχοι IP κάμερας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του κινήματος…

Σύμφωνα με την IHS Markit, η αγορά παρακολούθησης βίντεο αναμένεται να αυξηθεί κατά 10,2% το 2018, φθάνοντας έσοδα ύψους 18,5 δισ. Δολαρίων. Αυτή η συνεχιζόμενη ανάπτυξη είναι σημαντική, καθώς οι κάμερες παρακολούθησης αποτελούν αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες βάσεις για το διαδίκτυο των πραγμάτων. Για πολλά χρόνια, οι πάροχοι εξοπλισμού βιντεοεπιτήρησης εργάστηκαν για να ενσωματώσουν στις εν λόγω συσκευές επιπρόσθετες τεχνολογίες, όπως τον έλεγχο πρόσβασης, τους αυτοματισμούς, καθώς και άλλα συστήματα που δεν έχουν άμεση σχέση με τον κλάδο της ασφάλειας.
Τα Video Analytics και τα VMS από την άλλη, έχουν πάει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο και είναι πλέον ιδανικά για ενσωμάτωση σε ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών, όπως το λιανικό εμπόριο και τις πόλεις. Τα VMS ειδικότερα, μπορούν να συλλέξουν και να συνδυάσουν πολλές και διάφορες πηγές δεδομένων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μία συνολικότερη άποψη στον εκάστοτε χρήστη-διαχειριστή του συστήματος. Οι αναλύσεις βίντεο ωριμάζουν ολοένα και περισσότερο και μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες σε ορισμένες εφαρμογές, όπως η αναγνώριση της πινακίδας κυκλοφορίας και η αναγνώριση προσώπου.
Επίσης, μία ακόμη τεχνολογία που προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για τους παρόχους ασφαλείας είναι ο IP ήχος. Η αγορά για συστήματα ήχου μέσω IP τεχνολογίας αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά. Τα πλεονεκτήματα της ενοποίησης μεταξύ του ήχου μέσω IP και του IP βίντεο, αναμφίβολα θα βελτιώσουν την ασφάλεια και θα προσφέρουν βελτιωμένη επιχειρησιακή ευφυΐα.

Όπως συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια, καμία συζήτηση για τις μελλοντικές τάσεις δεν θα ήταν πλήρης χωρίς να γίνει αναφορά για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα και όχι άδικα, καθώς θεωρείται πρωταρχική ανησυχία για τους παρόχους ασφαλείας και τους τελικούς χρήστες. Μπορεί λοιπόν η ραγδαία εξάπλωση των συνδεδεμένων συσκευών να φέρνει αμέτρητες ευκαιρίες, ωστόσο οι ευκαιρίες αυτές δεν αφήνουν άπραγους τους κυβερνοεγκληματίες, οι οποίοι συνεχώς εξελίσσουν τις μεθόδους τους με στόχο την παραβίαση των συσκευών και των ίδιων των δικτύων.

Στον νέο συνδεδεμένο κόσμο λοιπόν, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τόσο για τις εταιρείες, όσο και για τις κυβερνήσεις, ενώ μία νέα τάση είναι αυτή όπου κυβερνήσεις «επικροτούν» τις προσπάθειες hacking για δικό τους όφελος με στόχο την αποκάλυψη μυστικών.
Βέβαια, πολλοί κατασκευαστές παρέχουν εκπαίδευση, πολλαπλά εργαλεία, αλλά και εξοπλισμό, όπως οι IP κάμερες, που έχουν ρυθμιστεί από προεπιλογή με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο με τακτικές ενημερώσεις και ενημερώσεις υλικολογισμικού. Οι IP κάμερες για παράδειγμα, θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς, για να είναι σε θέση να μπλοκάρουν επιθέσεις, ενώ το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με παλαιότερα μοντέλα καμερών.

Η τεχνητή νοημοσύνη
Προς το παρόν, υπάρχει υψηλό επίπεδο ενθουσιασμού σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την βιομηχανία της ασφάλειας με αποτέλεσμα, αρκετοί πάροχοι να ενσωματώνουν αυτή την τεχνολογία στις λύσεις που προσφέρουν. Η τεχνητή νοημοσύνη ωστόσο, είναι μία αναδυόμενη τεχνολογία και είναι σημαντικό να θέσουμε ρεαλιστικές προσδοκίες σε ότι αφορά της δυνατότητές της επί του παρόντος. Η μέρα που η ΤΝ. θα αποτελέσει την νούμερο 1 γραμμή άμυνας, είναι λίγο μακριά..

Οι integrators
Στη σύγχρονη εποχή οι πάροχοι λύσεων ασφαλείας έχουν διαφοροποιηθεί κατά πολύ και πέρα από εξοπλισμό, προσφέρουν και προηγμένα εργαλεία σχεδιασμού, εγκατάστασης και συντήρησης. Αυτό θα ωφελήσει τους integrators, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολυάριθμες προκλήσεις καθημερινά, για να συνεχίσουν να ενημερώνονται για τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις και φυσικά να παραμείνουν μπροστά όσο αφορά τον ανταγωνισμό. Οι κατασκευαστές μπορούν να συνεργαστούν με τους integrators προσφέροντας την τεχνογνωσία τους, για τη δημιουργία προσαρμοσμένων λύσεων. Με άλλα λόγια ένας System Integrator θα πρέπει να συνεργαστεί με μια εταιρεία που προσφέρει προηγμένες τεχνολογίες, ένα ευρύ φάσμα λύσεων, σκέψεις σχετικά με το σύστημα, τη λύση και τα εργαλεία σχεδιασμού, για να επιτευχθεί με απόλυτη επιτυχία ένα έργο. Ακόμα, επιτακτική είναι και η αναζήτηση εταιριών με μακροζωία, αποδεδειγμένο ιστορικό και φήμη για την παροχή λύσεων υψηλής ποιότητας.
Η συνδεσιμότητα λοιπόν φέρνει νέες ευκαιρίες και νέους προβληματισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε μία επιχείρηση. Θα πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία που προσφέρεται προς όφελός μας και να συμβουλευτούμε τους ειδικούς για να είμαστε 100% προετοιμασμένοι για τις εξελίξεις του αύριο.

Με πληροφορίες από Wikipedia

{gallery}2705{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...