Αρθρογραφία . CCTV
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 | 22:18

Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Οι έξυπνες πόλεις τη χρειάζονται

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί την νούμερο 1 προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, αλλά και βασικό στόχο των πόλεων ανά τον κόσμο, που δεσμεύονται και θέλουν να μετατραπούν σε «έξυπνες πόλεις».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί την νούμερο 1 προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, αλλά και βασικό στόχο των πόλεων ανά τον κόσμο, που δεσμεύονται και θέλουν να μετατραπούν σε «έξυπνες πόλεις».

Υποστηριζόμενες από τεράστιο όγκο δεδομένων και την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, οι έξυπνες πόλεις προσφέρουν μια νέα διάσταση στον τρόπο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών στις κυβερνήσεις και σε διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό μιας απειλής, αλλά και τη ποιοτικότερη παροχή βοήθειας στους πολίτες.

Μια τεχνολογία που γίνεται όλο και πιο σημαντική για τις έξυπνες πόλεις είναι η αναγνώριση προσώπου. Οι τοπικές κυβερνήσεις και οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να διατηρήσουν τη δημόσια ασφάλεια σε υψηλά επίπεδα, υιοθετώντας τις δυνατότητες της αναγνώρισης προσώπου, βελτιώνοντας παράλληλα τους παρακάτω τομείς:

Εύρεση ανθρώπων που αγνοούνται: Οι πόλεις βασίζονται ήδη σε λύσεις τύπου Video Content Analytics, για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την εύρεση αγνοουμένων. Η αναγνώριση προσώπου μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τις προσπάθειες διάφορων φορέων, όπως π.χ. της αστυνομίας. Για παράδειγμα οι συγγενείς ενός προσώπου που αγνοείται, μπορούν να δώσουν τη φωτογραφία (του αγνοουμένου) στην αστυνομία, η οποία με τη σειρά της θα προσθέσει την φωτογραφία σε μία ειδική βάση δεδομένων ή σε ένα λογισμικό διαχείρισης βίντεο, για να την «συγκρίνει» με τυχόν προηγούμενες εμφανίσεις εκείνου του προσώπου που έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Η χρήση της αναγνώρισης προσώπου για την αναζήτηση βίντεο με βάση την περιοχή και την ώρα κατά την οποία το άτομο εξαφανίστηκε, θα επιτρέψει στην αστυνομία να κατανοήσει γρηγορότερα τις κινήσεις του ατόμου, άρα και τον άμεσο εντοπισμό του.

Παρακολούθηση γνωστών/άγνωστων παραβατών: Η αντιστοίχιση προσώπων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει στην αστυνομία να παρακολουθεί και να εντοπίζει τους ανθρώπους που έχουν κάνει παραβιάσεις ή έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα στο παρελθόν. Χρησιμοποιώντας μια εικόνα ενός παραβάτη ή υπόπτου μέσα σε ένα βίντεο, οι χειριστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αναγνώριση προσώπου για να ανιχνεύσουν σε πραγματικό χρόνο το εν λόγω άτομο και γενικότερα να ανταποκριθούν σε ύποπτες συμπεριφορές, πριν να είναι πολύ αργά. Για παράδειγμα, εάν η τοπική αστυνομία έχει εντοπίσει έναν π.χ. τρομοκράτη ή ένα άτομο το οποίο πιστεύεται ότι σχεδιάζει μια επίθεση, θα είναι σε θέση να αποτρέψει ένα πιθανό έγκλημα.

Αποτελεσματική διερεύνηση και μείωση του εγκλήματος: Η αντιστοίχηση προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανίχνευση ύποπτης-κακής συμπεριφοράς σε πραγματικό χρόνο και φυσικά να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τους ανθρώπους που αναζητούν-ερευνούν στοιχεία βίντεο μετά από ένα περιστατικό. Η ικανότητα απομόνωσης συγκεκριμένων υπόπτων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση των ερευνών και την άμεση σύλληψη των εν λόγω ατόμων.

Διαχείριση του προσωπικού της πόλης και βελτίωση της παραγωγικότητας: Η αναγνώριση προσώπου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει την παραγωγικότητα και να εξασφαλίσει ότι το εργατικό δυναμικό μιας πόλης εξυπηρετεί αποτελεσματικά τις ανάγκες των κατοίκων της. Για παράδειγμα, οι αρμόδιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία αυτή για να επιβεβαιώσουν ότι το προσωπικό καθαρισμού εκτελεί τη συντήρηση που αναφέρεται ως ολοκληρωμένη, αλλά και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει συνωστισμός (π.χ. σε μία υπηρεσία). Με την απεικόνιση αυτών των δεδομένων βίντεο σε έναν πίνακα ελέγχου ή σύστημα, οι πόλεις αξιολογούν προσεκτικά τις επιδόσεις και βελτιώνουν τη διαχείριση των εργαζομένων.

Η παγκόσμια αγορά εξοπλισμού ασφαλείας στον τομέα της επιτήρησης των πόλεων έχει σημειώσει έντονη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό και τα επόμενα. Οι κάμερες με υψηλή ανάλυση 4Κ έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ και τα video analytics έχουν εξελιχθεί, σε σημείο που η αναγνώριση προσώπου έχει γίνει πιο ακριβής, οδηγώντας σε αυξημένη υιοθεσία από πολλούς φορείς. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να προβληματίζονται και προσπαθούν να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα εξισορροπήσουν τα οφέλη της τεχνολογίας και την ιδιωτικότητα των πολιτών, καθώς τα συστήματα αυτά διατηρούν, κατά κάποιο τρόπο, ένα αντίγραφο μεγάλου μέρους της ζωής μας, της καθημερινότητάς και των ενδιαφερόντων μας. Οι νόμοι που διέπουν τη χρήση της βιντεοεπιτήρησης και της αναγνώρισης προσώπου διαφέρουν από χώρα σε χώρα και κατά την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος, είναι σημαντικό να συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Οι έξυπνες πόλεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τους κατασκευαστές τεχνολογικών προϊόντων, τις κυβερνήσεις και τους κατοίκους τους, για να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη, η διαφάνεια και φυσικά η τήρηση της ιδιωτικής ζωής.

Κατηγορία Τεύχος 93, CCTV
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.