Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 15 at 08 25 11 TM 470
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
22 Ιουλίου 2019 22:18

Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Οι έξυπνες πόλεις τη χρειάζονται

bd4daaf020b1c25ce3f6070588503f90 XL 259659fa

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί την νούμερο 1 προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, αλλά και βασικό στόχο των πόλεων ανά τον κόσμο, που δεσμεύονται και θέλουν να μετατραπούν σε «έξυπνες πόλεις».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί την νούμερο 1 προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, αλλά και βασικό στόχο των πόλεων ανά τον κόσμο, που δεσμεύονται και θέλουν να μετατραπούν σε «έξυπνες πόλεις».

Υποστηριζόμενες από τεράστιο όγκο δεδομένων και την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, οι έξυπνες πόλεις προσφέρουν μια νέα διάσταση στον τρόπο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών στις κυβερνήσεις και σε διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό μιας απειλής, αλλά και τη ποιοτικότερη παροχή βοήθειας στους πολίτες.

Μια τεχνολογία που γίνεται όλο και πιο σημαντική για τις έξυπνες πόλεις είναι η αναγνώριση προσώπου. Οι τοπικές κυβερνήσεις και οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να διατηρήσουν τη δημόσια ασφάλεια σε υψηλά επίπεδα, υιοθετώντας τις δυνατότητες της αναγνώρισης προσώπου, βελτιώνοντας παράλληλα τους παρακάτω τομείς:

Εύρεση ανθρώπων που αγνοούνται: Οι πόλεις βασίζονται ήδη σε λύσεις τύπου Video Content Analytics, για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την εύρεση αγνοουμένων. Η αναγνώριση προσώπου μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τις προσπάθειες διάφορων φορέων, όπως π.χ. της αστυνομίας. Για παράδειγμα οι συγγενείς ενός προσώπου που αγνοείται, μπορούν να δώσουν τη φωτογραφία (του αγνοουμένου) στην αστυνομία, η οποία με τη σειρά της θα προσθέσει την φωτογραφία σε μία ειδική βάση δεδομένων ή σε ένα λογισμικό διαχείρισης βίντεο, για να την «συγκρίνει» με τυχόν προηγούμενες εμφανίσεις εκείνου του προσώπου που έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Η χρήση της αναγνώρισης προσώπου για την αναζήτηση βίντεο με βάση την περιοχή και την ώρα κατά την οποία το άτομο εξαφανίστηκε, θα επιτρέψει στην αστυνομία να κατανοήσει γρηγορότερα τις κινήσεις του ατόμου, άρα και τον άμεσο εντοπισμό του.

Παρακολούθηση γνωστών/άγνωστων παραβατών: Η αντιστοίχιση προσώπων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει στην αστυνομία να παρακολουθεί και να εντοπίζει τους ανθρώπους που έχουν κάνει παραβιάσεις ή έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα στο παρελθόν. Χρησιμοποιώντας μια εικόνα ενός παραβάτη ή υπόπτου μέσα σε ένα βίντεο, οι χειριστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αναγνώριση προσώπου για να ανιχνεύσουν σε πραγματικό χρόνο το εν λόγω άτομο και γενικότερα να ανταποκριθούν σε ύποπτες συμπεριφορές, πριν να είναι πολύ αργά. Για παράδειγμα, εάν η τοπική αστυνομία έχει εντοπίσει έναν π.χ. τρομοκράτη ή ένα άτομο το οποίο πιστεύεται ότι σχεδιάζει μια επίθεση, θα είναι σε θέση να αποτρέψει ένα πιθανό έγκλημα.

Αποτελεσματική διερεύνηση και μείωση του εγκλήματος: Η αντιστοίχηση προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανίχνευση ύποπτης-κακής συμπεριφοράς σε πραγματικό χρόνο και φυσικά να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τους ανθρώπους που αναζητούν-ερευνούν στοιχεία βίντεο μετά από ένα περιστατικό. Η ικανότητα απομόνωσης συγκεκριμένων υπόπτων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση των ερευνών και την άμεση σύλληψη των εν λόγω ατόμων.

Διαχείριση του προσωπικού της πόλης και βελτίωση της παραγωγικότητας: Η αναγνώριση προσώπου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει την παραγωγικότητα και να εξασφαλίσει ότι το εργατικό δυναμικό μιας πόλης εξυπηρετεί αποτελεσματικά τις ανάγκες των κατοίκων της. Για παράδειγμα, οι αρμόδιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία αυτή για να επιβεβαιώσουν ότι το προσωπικό καθαρισμού εκτελεί τη συντήρηση που αναφέρεται ως ολοκληρωμένη, αλλά και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει συνωστισμός (π.χ. σε μία υπηρεσία). Με την απεικόνιση αυτών των δεδομένων βίντεο σε έναν πίνακα ελέγχου ή σύστημα, οι πόλεις αξιολογούν προσεκτικά τις επιδόσεις και βελτιώνουν τη διαχείριση των εργαζομένων.

Η παγκόσμια αγορά εξοπλισμού ασφαλείας στον τομέα της επιτήρησης των πόλεων έχει σημειώσει έντονη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό και τα επόμενα. Οι κάμερες με υψηλή ανάλυση 4Κ έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ και τα video analytics έχουν εξελιχθεί, σε σημείο που η αναγνώριση προσώπου έχει γίνει πιο ακριβής, οδηγώντας σε αυξημένη υιοθεσία από πολλούς φορείς. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να προβληματίζονται και προσπαθούν να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα εξισορροπήσουν τα οφέλη της τεχνολογίας και την ιδιωτικότητα των πολιτών, καθώς τα συστήματα αυτά διατηρούν, κατά κάποιο τρόπο, ένα αντίγραφο μεγάλου μέρους της ζωής μας, της καθημερινότητάς και των ενδιαφερόντων μας. Οι νόμοι που διέπουν τη χρήση της βιντεοεπιτήρησης και της αναγνώρισης προσώπου διαφέρουν από χώρα σε χώρα και κατά την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος, είναι σημαντικό να συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Οι έξυπνες πόλεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τους κατασκευαστές τεχνολογικών προϊόντων, τις κυβερνήσεις και τους κατοίκους τους, για να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη, η διαφάνεια και φυσικά η τήρηση της ιδιωτικής ζωής.

{gallery}7296{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...