diagonismos
Αρθρογραφία . IP Security
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 | 19:11

Επιχειρηματική ασφάλεια

Αποτρέποντας τους πιθανούς κινδύνους της σύγχρονης εποχής

Οι σημερινές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες αυτών, αντιμετωπίζουν πληθώρα νέων προκλήσεων αναφορικά με την ασφάλεια, από ό, τι οι προηγούμενες γενιές. Η αποτροπή τέτοιων περιστατικών για έναν οργανισμό, θα πρέπει αρχικά να ξεκινάει με την αναγνώριση και την ανίχνευση των πιθανών κινδύνων...
Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Οι σημερινές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες αυτών, αντιμετωπίζουν πληθώρα νέων προκλήσεων αναφορικά με την ασφάλεια, από ό, τι οι προηγούμενες γενιές. Η αποτροπή τέτοιων περιστατικών για έναν οργανισμό, θα πρέπει αρχικά να ξεκινάει με την αναγνώριση και την ανίχνευση των πιθανών κινδύνων και στην συνέχεια με την εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας.

Μόλις αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, όπως η κλοπή ταυτότητας από βάσεις δεδομένων πελατών, η απάτη, η εσωτερική κλοπή κ.λπ., μόνο τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό για την αποτροπή αυτών των περιστατικών με τη βοήθεια επαγγελματικών συστημάτων ασφάλειας.

Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την πρόληψη των κινδύνων και των απωλειών, οι έμποροι λιανικής πώλησης των ΗΠΑ χάνουν σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτή η έρευνα δεν περιλαμβάνει τις απώλειες από κλοπή που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, τις οποίες το FBI έχει χαρακτηρίσει ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ομοσπονδία λιανεμπορίου στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι πάνω από το 90% των εταιρειών που ερωτήθηκαν, έπεσαν θύμα οργανωμένου εγκλήματος με τις απώλειες τους να αγγίζουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Εκτός αυτού, εκατομμύρια Αμερικανοί είναι θύματα κλοπής ταυτότητας κάθε χρόνο. Σύμφωνα με ετήσιες έρευνες για την απάτη των καταναλωτών, η κλοπή ταυτότητας είναι μία από τις μεγαλύτερες καταγγελίες απάτης που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δυστυχώς, αυτού του τύπου κλοπές αρχίζουν από ορισμένες εταιρείες που δεν κάνουν αρκετά, ώστε να διασφαλίσουν τις ευαίσθητες πληροφορίες των πελατών τους, μία παραβίαση που βλάπτει τους ίδιους τους πελάτες, άλλα και τη φήμη της ίδιας της επιχείρησης. Έτσι, οι επιχειρήσεις χάνουν χρήματα, προϊόντα και πελάτες με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να ωθήσει έναν άλλοτε κερδοφόρο οργανισμό σε πτώχευση! Γι' αυτό είναι σημαντικό για κάθε επιχείρηση, μεγάλη ή μικρή, να έχει μια στρατηγική για την πρόληψη της κλοπής. Εδώ, έρχεται ίσως το πιο συγκλονιστικό στατιστικό από όλα, πως μόνο λίγο περισσότερο από το ήμισυ (περίπου 55%) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ανώτατη διοίκηση κατανοεί την "πολυπλοκότητα και τη σοβαρότητα" του θέματος και ότι μόνο το 29,3% στρέφεται σε εξοπλισμό και λύσεις συστημάτων ασφαλείας για την εξάλειψη τέτοιων κινδύνων.

Ενώ η κλοπή κάθε είδους είναι μια αυξανόμενη απειλή που επηρεάζει τις μεγάλες και τις μικρές επιχειρήσεις, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πληθώρα λύσεων για την προστασία μίας επιχείρησης. Η παρακάτω λίστα καλύπτει ίσως μερικά από τα πιο σημαντικά μέτρα που οφείλει λάβει κάθε επιχείρηση:

Εσωτερική ασφάλεια

Για περιοχές όπου ο κίνδυνος είναι υψηλός ή για γραφεία και αίθουσες όπου φιλοξενείται ακριβός εξοπλισμός (server room) ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και ένα σύστημα ελέγχου πρόσβασης κρίνεται απαραίτητο για να παρακολουθούμε ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται από ένα χώρο. Το όλο σύστημα θα πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς (24/7), ενώ σε περίπτωση που αντιληφθούμε πως ο εν λόγω εξοπλισμός δεν λειτουργεί ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, τον αφαιρούμε και τον αντικαθιστούμε άμεσα. Ακόμα, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το σύστημα συναγερμού είναι ενεργοποιημένο ακόμα και τις ώρες που δεν υπάρχει κινητικότητα και φυσικά να διατηρήσουμε κάποιου τύπου εσωτερικό φωτισμό όταν η επιχείρηση είναι κλειστή. Είναι εκπληκτικό το πόσο συμβάλει ο φωτισμός ενός χώρου στην αποτροπή κλοπής.

Εξωτερική ασφάλεια

Κρατήστε όλες τις εξωτερικές περιοχές απαλλαγμένες από εμπόδια και καλά φωτισμένες, ειδικά τις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένες κάμερες παρακολούθησης. Οι κάμερες μπορούν πλέον να κάνουν πολλά περισσότερα από το να παρακολουθούν τις εγκαταστάσεις. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό επισκεπτών, να αναγνωρίσουν κάποιο πρόσωπο, να δώσουν συναγερμό, κ.λπ. Απλό, αλλά εξίσου αναγκαίο, είναι το κλείδωμα των παραθύρων και των πορτών σε κάθε όροφο, ακόμη και κατά τις κανονικές εργάσιμες ώρες. Ομοίως, εάν υπάρχει πρόσβαση στην οροφή του κτιρίου, θα πρέπει να ασφαλίζεται και να παρακολουθείται. Η οδός και το νούμερο του κτιρίου θα πρέπει να φαίνονται ξεκάθαρα και να μην καλύπτονται από δέντρα, θάμνους ή άλλα εμπόδια. Αυτό θα επιτρέψει σε τυχόν περαστικούς να ενημερώσουν την αστυνομία γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Έλεγχος Πρόσβασης

Βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε και ελέγχετε όλους τους πιθανούς τρόπους μέσα και έξω από ένα κτίριο. Η εφαρμογή ενός συστήματος ελέγχου πρόσβασης σε περιοχές με υψηλότερο κίνδυνο ή σε περιοχές που απλά δεν χρειάζεται να είναι προσιτές στο κοινό, είναι επιτακτική. Ταυτόχρονα, θα πρέπει η πρόσβαση των εργαζομένων να μπορεί να απενεργοποιηθεί αμέσως εάν έχει χαθεί ή κλαπεί μια κάρτα.

Εκπαίδευση

Η άρτια εκπαίδευση των εργαζομένων, όχι μόνο μπορεί να μειώσει τα περιστατικά κλοπής, αλλά και να αυξήσει συνολικά την ασφάλεια των επιχειρήσεων. Αυτό περιλαμβάνει την εκπαίδευση των εργαζομένων-σεκιούριτι σχετικά με τον τρόπο διαφύλαξης συγκεκριμένων περιοχών καθώς και τον τρόπο χειρισμού των καρτών πρόσβασης, των κλειδιών και των κωδικών πρόσβασης. Οι κάρτες πρόσβασης, τα κλειδιά και οτιδήποτε άλλο δίνει στους υπαλλήλους πρόσβαση στο κτίριο πρέπει να ανακτηθεί ή να απενεργοποιηθεί, κατά την αποχώρηση του εργαζομένου από την εταιρία.

Ανεξάρτητα από το είδος της επιχείρησης, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να κατανοήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος, να το διατηρήσει στην πρώτη γραμμή των επιχειρηματικών στρατηγικών του και φυσικά να επενδύσει σε επαγγελματικά συστήματα ασφαλείας-αποτροπής. 

Κατηγορία Τεύχος 99, IP Security
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.