Αρθρογραφία . Αφιέρωμα
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 | 13:31

Κορωνοϊός

Πως αντιδρά η βιομηχανία της ασφάλειας και ποιες οι προκλήσεις

Με περισσότερα από 180.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 7.000 θανάτους, ο κορωνοϊός (Novel Coronavirus ή COVID 19) που εντοπίστηκε στις αρχές του έτους στην κινεζική πόλη Γουχάν, προκαλεί αναστάτωση σε παγκόσμια κλίμακα.
Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Με περισσότερα από 180.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 7.000 θανάτους, ο κορωνοϊός (Novel Coronavirus ή COVID 19) που εντοπίστηκε στις αρχές του έτους στην κινεζική πόλη Γουχάν, προκαλεί αναστάτωση σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο νέος ιός επικεντρώνεται κυρίως στην Κίνα, ωστόσο νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται στην κεντρική -νότια Ιταλία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Περίπου 10 με 20 άτομα ανά 100.000 μολύνσεις πεθαίνουν από τη γρίπη. Ο νέος ιός μεταδίδεται από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης.

Και εδώ ακριβώς η βιομηχανία της ασφάλειας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Σκεφτείτε τους χιλιάδες ανθρώπους που τοποθετούν τα δάχτυλά τους ή ολόκληρα τα χέρια τους σε βιομετρικούς αναγνώστες προκειμένου να πιστοποιήσουν την ταυτότητά τους. Οι εν λόγω συσκευές ενισχύουν την ασφάλεια και προσφέρουν άνεση και μεγαλύτερη ευελιξία π.χ. στους ταξιδιώτες. Η δημοτικότητα των βιομετρικών αναγνωστών και των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Τώρα αυτές οι συσκευές μπορούν δυστυχώς να βοηθήσουν στη εξάπλωση του ιού.

Φυσικά τα βιομετρικά συστήματα δεν επιτρέπουν την επαλήθευση της ταυτότητας ενός ατόμου μόνο με την επαφή. Δύο από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες βιομετρικές τεχνολογίες, είναι η αναγνώριση προσώπου και ίριδας. Έτσι, αν ο φόβος για τη διάδοση του ιού είναι η επαφή, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε τεχνολογίες επαλήθευσης ταυτότητας που χρησιμοποιούν μία σειρά  διαφορετικών βιολογικών χαρακτηριστικών. Ωστόσο προκλήσεις φαίνεται να αντιμετωπίζουμε και σε αυτό το σενάριο.

Αν ρίξουμε μια ματιά στους επιβάτες, τους επισκέπτες, ακόμα και τους εργαζόμενους σε οποιοδήποτε διεθνές αεροδρόμιο σήμερα, θα παρατηρήσουμε πως η πλειοψηφία αυτών των ατόμων φοράει μάσκες, γυαλιά και άλλα προστατευτικά προσώπου. Αυτά τα «αξεσουάρ» μπορούν εύκολα να νικήσουν οποιοδήποτε σύστημα αναγνώρισης προσώπου. Ακόμα και όταν οι επιβάτες αφαιρούν τη μάσκα προσώπου, η ταχύτητα και η ευκολία που πρόσφεραν τα εν λόγω συστήματα μειώνεται.

Άλλες βιομετρικές επιλογές, όπως η ίριδα του ματιού, η φωνή, ακόμα και το βάδισμα, έρχονται στο προσκήνιο. Μεταξύ αυτών, η αναγνώριση ίριδας θεωρείται από τις πιο αναπτυχθείσες τεχνολογίες σήμερα. Είναι ιδανική για πολλούς λόγους όπως για την ταχύτητα και την ακρίβειά αναγνώρισης. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιεί την εν λόγω τεχνολογία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές χρησιμοποιούν φορητούς αναγνώστες στους ασθενείς τους πριν ξεκινήσουν θεραπείες ή χορηγήσουν φάρμακα. Ένα εύλογο ερώτημα είναι, αξίζει η μετάβαση αυτή; Η αντικατάσταση συσκευών έλεγχου πρόσβασης με δαχτυλικό αποτύπωμα, από συσκευές ελέγχου με αναγνώριση ίριδας δεν θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή;

Το κόστος για τις επιχειρήσεις της Κίνας, της Ιταλίας, της Αμερικής και άλλων χωρών από το ξέσπασμα του ιού, μετριέται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η αντικατάσταση των βιομετρικών αναγνωστών με δακτυλικό αποτύπωμα θα μπορούσε να κάνει αισθητή τη διαφορά. Φυσικά, αν δούμε ρεαλιστικά την όλη κατάσταση, οι εν λόγω συσκευές δεν οφείλονται για την εξάπλωση του ιού. Ωστόσο αν ο ιός εξελιχθεί σε «πανδημία», τότε ο φορείς ανά τον κόσμο θα πρέπει να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η ώρα των θερμικών καμερών

Στους δρόμους της Γουχάν, της πόλης όπου ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού, υπάρχουν 11 εκατομμύρια κάτοικοι. Το περασμένο μήνα δεν κυκλοφορούσε κανένας άνθρωπος στους δρόμους της πόλης, με τη Γουχάν να μετατρέπεται σε πόλη φάντασμα. Οι κάτοικοι της πόλης ακολουθούν τις οδηγίες μεταξύ των οποίων είναι να αποφεύγονται οι συναθροίσεις-συγκεντρώσεις και οι άσκοπες μετακινήσεις. Ήδη υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο τουριστών-επισκεπτών ή στην έξοδο των κατοίκων από την πόλη,  στην προσπάθεια περιορισμού και ελέγχου της επιδημίας, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν κλείσει.

Όμως, το εργοστάσιο της Guide Infrared Co., που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην κατασκευή εξοπλισμού θερμικής απεικόνισης είναι γεμάτο ζωή, με τους 2.600 υπαλλήλους να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να ολοκληρώσουν μια σειρά παραγγελιών για συστήματα ανίχνευσης πυρετού.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού θερμικής απεικόνισης της Κίνας, πούλησε χιλιάδες συστήματα ελέγχου για την ανίχνευση πυρετού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι αρχές και οι επιχειρήσεις βιάζονται να τοποθετήσουν τις εν λόγω λύσεις σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλους δημόσιους χώρους συγκέντρωσης. Συνήθως, η εταιρεία τυπικά πουλάει περίπου 100 συστήματα το χρόνο. Ο στρατός της Κίνας, που θεωρείται και ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του εργοστασίου, θα πρέπει να περιμένει, καθώς η εταιρία έχει σταματήσει την παραγωγή οθονών νυχτερινής όρασης και άλλων προϊόντων και έχει εστιάσει στα συστήματα ανίχνευσης πυρετού, τα οποία κυμαίνονται σε τιμές από  5.000 έως 30.000 δολάρια.

Θερμικές κάμερες έχουν τοποθετηθεί σε χιλιάδες αεροδρόμια ανά τον κόσμο για την ανίχνευση πυρετού. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν κάμερες που ανιχνεύουν την υπέρυθρη «αόρατη» ενέργεια που εκπέμπουν οι άνθρωποι και τα αντικείμενα. Στη συνέχεια ένα λογισμικό κατασκευάζει έναν χάρτη θερμότητας του εκτεθειμένου δέρματος. Ορισμένα συστήματα είναι σε θέση να έχουν μια ακριβή εικόνα ενός ατόμου που κινείται, ενώ άλλα απαιτούν από τους ταξιδιώτες να σταματήσουν μπροστά στη κάμερα και να παραμείνουν ακίνητοι για ορισμένο χρόνο. Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν ότι οι θερμικές κάμερες σε αεροδρόμια και λιμάνια μπορούν να «ξεγελαστούν» από τα αντιπυρετικά κι έτσι ένας ενδεχόμενος φορέας κορωνοϊού θα εμφανίζεται απύρετος στη θερμική κάμερα.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.