24/09/2021

Turnstiles

Το ιστορικό και τα μοναδικά οφέλη των περιστροφικών πυλών!

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Σήμερα, η ασφάλεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Παραδοσιακά, οι επιχειρήσεις βασίζονταν στις εξειδικευμένες υπηρεσίες του προσωπικού ασφαλείας. Ωστόσο, με το πέρασμα του καιρού δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες για τον έλεγχο και τη διαχείριση της πρόσβασης...

Σήμερα, η ασφάλεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Παραδοσιακά, οι επιχειρήσεις βασίζονταν στις εξειδικευμένες υπηρεσίες του προσωπικού ασφαλείας. Ωστόσο, με το πέρασμα του καιρού δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες για τον έλεγχο και τη διαχείριση της πρόσβασης. Από τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν οι εισβολείς, μέχρι και τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου πλήθους που βρίσκεται εκτός ελέγχου, οι εταιρείες διαχείρισης σε ολόκληρη τον κόσμο αναγνωρίζουν τα οφέλη των συστημάτων turnstile (περιστροφικές πύλες), ως έναν από τους καλύτερους τρόπους βελτίωσης της φυσικής ασφάλειας και ως μέσο ελέγχου της πρόσβασης των εργαζομένων και των επισκεπτών.

Ένα turnstile ή turnstyle, είναι μια μορφή πύλης που επιτρέπει την είσοδο σε ένα άτομο τη φορά. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί έτσι ώστε να «επιβληθεί» η μονόδρομη κυκλοφορία των πολιτών, περιορίζοντας την πρόσβαση μόνο στα άτομα που υποδεικνύουν ένα εισιτήριο, μία κάρτα και γενικότερα οποιοδήποτε διαπιστευτήριο. Τα turnstiles μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων, όπως στάδια, πάρκα ψυχαγωγίας, γραφεία επιχειρήσεων, αεροδρόμια, χιονοδρομικά κέντρα, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καζίνο, σταθμούς μετρό κ.λπ. Ένα turnstile μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση σε δημόσιες συγκοινωνίες, σε γήπεδα ή για τον περιορισμό της πρόσβασης σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα, π.χ. στο λόμπι ενός κτηρίου.

Σήμερα οι περιστροφικές πύλες έχουν ενοποιηθεί με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας όπως κάμερες, αισθητήρες, συστήματα συναγερμού κ.λπ., προσφέροντας κάτι περισσότερο από έλεγχο και διαχείριση! Το γεγονός ότι μόνο ένα άτομο επιτρέπεται να περάσει μέσω μιας χρονικής στιγμής, επιβραδύνει το ρυθμό της κυκλοφορίας και δίνει στο προσωπικό ασφαλείας αρκετό χρόνο ώστε να εντοπίσει ένα πιθανό πρόβλημα και να παρέμβει εάν είναι απαραίτητο. Ακόμα, ένα turnstile μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών για να επιτρέψει την είσοδο. Αυτή η διαδικασία αυτο-επικύρωσης μειώνει τον φόρτο εργασίας των υπαλλήλων που βρίσκονται στη ρεσεψιόν, αλλά και του προσωπικού ασφαλείας, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Ακόμα, ένα turnstile μπορεί να παραμετροποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει μόνο την είσοδο, π.χ. το πρωί που φτάνει ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων και αντίστοιχα μόνο για έξοδο, το βράδυ κατά την αποχώρησή τους.

Το ιστορικό

Μία περιστροφική πύλη με διάφορους μηχανισμούς στο εσωτερικό και πληθώρα αισθητήρων είναι ότι πιο σύγχρονο μπορεί να συναντήσει κάποιος στις μέρες μας, ωστόσο η ιστορία δείχνει πως τα turnstiles δεν είναι μία νέα τεχνολογία! Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η πρώτη περιστροφική πύλη εγκαταστάθηκε στο δίκτυο λιανικής πώλησης Piggly Wiggly στις ΗΠΑ το 1916, από τον Clarence Saunders, ιδρυτή του καταστήματος. Εκείνη την εποχή τοποθετήθηκαν περιστρεφόμενα πτερύγια, περιορίζοντας την έξοδο των πελατών μέχρι να πραγματοποιηθεί η πληρωμή. Το 1916 αυτή η λύση θεωρήθηκε πρωτοποριακή και ήταν αυτό που σήμερα γέννησε τα turnstiles. Αλλά αν σκάψουμε βαθύτερα, θα δούμε θα δούμε ότι περιστροφικές πύλες χρησιμοποιήθηκαν και από αγρότες στο Ηνωμένο Βασίλειο τον 18ο-19ο αιώνα. Θέλοντας να προστατέψουν τα κοπάδια τους, οι αγρότες  εκείνη την περίοδο ασφάλισαν την περίμετρο του χωραφιού τους με φράκτη και στην είσοδο τοποθέτησαν μια πύλη και ένα περιστροφικό πλέγμα, το οποίο επέτρεπε την πρόσβαση σε ένα μόνο άτομο.

Μερικοί κλασικοί τύποι περιστροφικών πυλών

Waist-high: Μερικές φορές αναφέρεται επίσης ως turnstile "μισού ύψους" και είναι παραδοσιακά ο πιο δημοφιλής τύπος. Τα Waist-high turnstiles χρησιμοποιούνται συχνά σε εκθεσιακά κέντρα, αξιοθέατα,, μουσεία, κ.ά. Ο χρήστης εισάγει ένα εισιτήριο στην υποδοχή, από την οποία διαβάζεται ένας γραμμωτός κώδικας. Σε περίπτωση που επιτραπεί η πρόσβαση, ένας αισθητήρας προσδιορίζει την ταχύτητα με την οποία ο χρήστης διέρχεται και ρυθμίζει τον ηλεκτρικό κινητήρα να γυρίσει το turnstile στην αντίστοιχη ταχύτητα που έχει οριστεί. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του συστήματος. Ορισμένα έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν την είσοδο μόνο μετά από πληρωμή, ενώ άλλα επιτρέπουν την πρόσβαση μετά την ηλεκτρονική ανάγνωση μίας κάρτας ή ενός QR Code. Ένα μειονέκτημα αυτού του τύπου είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να «πηδήξουν» πάνω από το turnstile», όπως συνήθως συμβαίνει στο μετρό.

Οπτικά: Τα οπτικά turnstiles αποτελούν μια εναλλακτική λύση από το παραδοσιακό turnstile τύπου "βραχίονα" και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε χώρους όπου ένα φυσικό εμπόδιο θεωρείται περιττό. Τα οπτικά turnstiles χρησιμοποιούν μια υπέρυθρη ακτίνα για να μετρήσουν τους επισκέπτες και να αναγνωρίσουν όποιον προσπαθεί να εισέλθει σε μια τοποθεσία χωρίς έγκυρο δελτίο εισόδου.

Drop arm optical: Το εν λόγω σύστημα είναι ένας συνδυασμός της ασφάλειας ενός περιστροφικού τρίποδου και ενός πλήρως οπτικού turnstile. Οι λωρίδες μπορούν να έχουν είτε μονούς είτε διπλούς βραχίονες. Όταν επιτρέπεται η πρόσβαση σε ένα άτομο, οι βραχίονες πέφτουν σε ειδικές εσοχές.

Turnstile πλήρους ύψους: Το turnstile πλήρους ύψους (2.1 μέτρα περίπου) διαθέτει μία περιστρεφόμενη πόρτα, η οποία εξαλείφει την πιθανότητα παράνομης πρόσβασης. Είναι ιδανικά για εγκαταστάσεις που απαιτούν υψηλά επίπεδα ασφάλειας, όπως στρατιωτικές βάσεις, ακόμα και πυρηνικά εργοστάσια. Είναι επίσης κατάλληλα για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούν προβλήματα σε χρήστες με αναπηρικά αμαξίδια. Ωστόσο, αυτός ο τύπος περιστροφής λειτουργεί διαφορετικά από μια περιστρεφόμενη πόρτα, καθώς συχνά δεν επιτρέπει σε κάποιον να εισέλθει όταν ταυτόχρονα κάποιος άλλος εξέρχεται.

Κατηγορία Τεύχος 119, Access Control

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.