22/10/2021

Η πανδημία επιταχύνει την υιοθέτηση του cloud στη φυσική ασφάλεια

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Η έλευση της πανδημίας COVID-19 οδήγησε στη μαζική υιοθέτηση του μοντέλου της απομακρυσμένης εργασίας και σε μεγαλύτερη εξάρτηση από την τεχνολογία. Ταυτόχρονα, επιτάχυνε τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού που είχε ήδη ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Η έλευση της πανδημίας COVID-19 οδήγησε στη μαζική υιοθέτηση του μοντέλου της απομακρυσμένης εργασίας και σε μεγαλύτερη εξάρτηση από την τεχνολογία. Ταυτόχρονα, επιτάχυνε τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού που είχε ήδη ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Με μία δόση υπερβολής, θα λέγαμε ότι η τεχνολογία Cloud έχει γίνει ένας σύγχρονος σωτήρας, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις να παραμείνουν λειτουργικές. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις στρέφονται σε πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης, αντικαθιστώντας με αυτό τον τρόπο το παραδοσιακό τρόπο επικοινωνίας.

Η φυσική ασφάλεια είναι ένας ακόμα κλάδος που πλησιάζει όλο και περισσότερο στο cloud, καθώς αξιοποιεί τις διαθέσιμες πλατφόρμες για να προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και άλλων επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα διάφορων ερευνών αποκάλυψαν πως τουλάχιστον το 51% των επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών, έχει χρησιμοποιήσει τεχνολογίες VSaaS (βιντεοεπιτήρηση ως υπηρεσία) και ACaaS (έλεγχος πρόσβασης ως υπηρεσία). Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξεως του 3% σε σύγκριση με τις απαντήσεις που δόθηκαν σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2019 (48%). Το αποτέλεσμα είναι η αγορά της φυσικής ασφάλειας να αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω και από τα 93.5 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2020 η αξία της και να αγγίξει τα 120.3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Η ραγδαία υιοθέτηση των εν λόγω τεχνολογιών ενισχύεται από το χαμηλό κόστος, την επεκτασιμότητα, τη μεγάλη ευελιξία και τη ζήτηση για την εξ αποστάσεως πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο, που προσφέρουν. Επιπλέον, το 70% των συμμετεχόντων, δήλωσε πως η πανδημία αύξησε την ανάγκη υιοθέτησης τέτοιων τεχνολογιών. Οι λύσεις και οι εφαρμογές που βασίζονται σε cloud, επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να παραμείνουν λειτουργικές, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς και η φυσική ασφάλεια, που χρησιμοποιεί το cloud, παρέχει ασφαλή επικοινωνία και προσβασιμότητα. Ας δούμε μερικά ακόμα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εν λόγω έρευνα που πραγματοποιήθηκε από γνωστή εταιρία:

  • Το 43% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η ασφάλεια δεδομένων / πληροφοριών ήταν ο τομέας με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο εσωτερικό της εταιρίας.
  • Η φυσική ασφάλεια έχει βελτιστοποιηθεί 28% περισσότερο από ότι η ασφάλεια δεδομένων.
  • Σε λίγα χρόνια η φυσική ασφάλεια θα να είναι ισοδύναμη με την ασφάλεια δεδομένων.

Τα Video Analytics και οι επιχειρήσεις

Οι σύγχρονες επιχειρήσεις χρειάζονται συστήματα ασφαλείας που θα μπορούν, πέρα από την ασφάλεια, να παρέχουν και χρήσιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων, όπως για παράδειγμα οι δικτυακές κάμερες. Μία IP κάμερα που είναι τοποθετημένη σε ένα γραφείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ενός υπαλλήλου που είναι θετικός στο κορωνοϊό. Με τα δεδομένα που θα λάβουμε από την κάμερα ασφαλείας μπορούμε να ειδοποιήσουμε σε πραγματικό χρόνο τους άλλους υπαλλήλους, ώστε να αποφύγουν την επαφή με το άτομο αυτό. Όμως δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός. Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν, τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα μέσω cloud, θα επιτρέψουν στους ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής να αυξήσουν το κέρδος τους και να λάβουν τις σωστές επιχειρηματικές αποφάσεις. 

Ο έλεγχος πρόσβασης μέσω Cloud

Τώρα που οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται από τα σπίτια τους, ο έλεγχος πρόσβασης ως υπηρεσία αναμένεται να γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. Το λεγόμενο Access Control asa Service επιτρέπει τον έλεγχο της πρόσβασης εξ’  αποστάσεως, την αποθήκευση δεδομένων με ασφάλεια και τη δημιουργία αντίγραφων ασφαλείας,  παρέχοντας αρχεία για το ποιος έχει πρόσβαση σε ελεγχόμενες περιοχές, πόρτες ή συστήματα. Από αποθήκες, χώρους στάθμευσης, γκαράζ, ξενοδοχεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι και επιχειρηματικά κέντρα, όλες οι παραπάνω εγκαταστάσεις διαθέτουν από ένα σύστημα για τον έλεγχο πρόσβασης. Turnstiles, κάρτες swipe, ενδοεπικοινωνία video και συστήματα συναγερμού αποτελούν μέρος ενός τέτοιου συστήματος και καθώς η ψηφιακή τεχνολογία εξελίσσεται, το AcaaS πάει την ασφάλεια σε ένα νέο επίπεδο.

Μια λύση ελέγχου πρόσβασης που συνδέεται απευθείας με τα δεδομένα που συλλέγει το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η όλη διαδικασία. Τα στελέχη που εργάζονται στο τμήμα του HR, μπορούν ανά πάσα στιγμή και σε πραγματικό χρόνο να δουν ποιοι εργαζόμενοι είναι σε άδεια, ποιοι λείπουν διακοπές κ.λπ.

Σε σύγκριση με τον παραδοσιακό έλεγχο πρόσβασης, ο έλεγχος πρόσβασης ως υπηρεσία έχει πολλά πλεονεκτήματα. Όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε απομακρυσμένους servers και έτσι δεν απαιτείται η εγκατάσταση ενός server π.χ. σε μία επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται αυτόματα το συνολικό κόστος. Ακόμα, χάρις το ACaaS ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί τις συσκευές ελέγχου από απόσταση (εφόσον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο) και να παρακολουθήσει ταυτόχρονα πολλαπλές τοποθεσίες (π.χ. γραφεία). Οι πληροφορίες που λαμβάνονται από όλες τις εγκαταστάσεις και όλα τα καταστήματα αποθηκεύονται σε ένα μόνο σημείο. Το σύστημα είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο και υποστηρίζεται από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό, κάτι που σχεδόν καμία μικρή επιχείρηση δεν μπορεί να πραγματοποιήσει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της εν λόγω λύσης, είναι πως μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερες πόρτες, να εκχωρήσουμε διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης στους κατόχους καρτών, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε υλικό ή να πρέπει να αγοράσουμε επιπλέον λογισμικό. Αν και υπάρχει ανησυχία για πιθανές επιθέσεις χάκερ, το AcaaS χρησιμοποιεί ασφαλή κρυπτογράφηση, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε για την ασφάλεια.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.