21/04/2021

Έξυπνα συστήματα μεταφορών

Άνεση και ασφάλεια σε πρώτο πλάνο!

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Τα ευφυή συστήματα μεταφορών (ITS-Intelligent Transport Systems) εφαρμόζονται σε οχήματα και σε οδικά δίκτυα μεταφορών με κύριο στόχο να βελτιώσουν την ασφάλεια και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των αυτοκινητόδρομων. Η χρήση τους προσφέρει πληροφόρηση, σε πραγματικό χρόνο, στους διαχειριστές των συστημάτων, καθώς και στους χρήστες του αυτοκινητόδρομου...

Τα ευφυή συστήματα μεταφορών (ITS-Intelligent Transport Systems) εφαρμόζονται σε οχήματα και σε οδικά δίκτυα μεταφορών με κύριο στόχο να βελτιώσουν την ασφάλεια και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των αυτοκινητόδρομων. Η χρήση τους προσφέρει πληροφόρηση, σε πραγματικό χρόνο, στους διαχειριστές των συστημάτων, καθώς και στους χρήστες του αυτοκινητόδρομου μέσα από ένα σύνολο διασυνδεδεμένων υποσυστημάτων.

Οι έξυπνες πόλεις εξ’ ορισμού βασίζονται σε δεδομένα, αλλά το κλειδί για την αποτελεσματικότητά τους είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτά τα δεδομένα. Μία «ψηφιακή κοινωνία» κάνει την ζωή των πολιτών εύκολη-και τα έξυπνα συστήματα μεταφορών, θεωρούνται σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι για την υλοποίηση του εν λόγω εγχειρήματος.

Όπως είναι φυσιολογικό, σε κάθε πόλη παρατηρείται τεράστια κινητικότητα και βασικό μέλημα των τοπικών αρχών είναι η αποτελεσματική κυκλοφορία των οχημάτων. Ένα ευφυές σύστημα μεταφοράς μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και να κάνει την πόλη ακόμα πιο έξυπνη. Τα εν λόγω συστήματα (ITS)  ελαχιστοποιούν τα προβλήματα κυκλοφορίας, εμπλουτίζοντας τους χρήστες με σημαντικές πληροφορίες όπως την κίνηση ενός δρόμου σε πραγματικό χρόνο, τη διαθεσιμότητα των θέσεων παρκινγκ, κ.λπ., γεγονός που μειώνει το χρόνο ταξιδιού των μετακινούμενων οχημάτων. Πέρα από τη μείωση του χρόνου, η όλη διαδικασία βελτιώνει την ασφάλεια και την άνεσή των πολιτών.

Η εφαρμογή των ITS είναι ευρέως αποδεκτή και χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες σήμερα. Η χρήση δεν περιορίζεται μόνο στον έλεγχο της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στις πληροφορίες, αλλά και στην οδική ασφάλεια. Λόγω των ατελείωτων δυνατοτήτων του, το ITS έχει πλέον γίνει ένα πολυεπιστημονικό συνδετικό πεδίο εργασίας και έτσι πολλοί οργανισμοί ανά τον κόσμο αναπτύσσουν λύσεις έξυπνων συστημάτων μεταφοράς. Ένα παράδειγμα αποτελούν τα λεωφορεία. Σε μία πόλη, το Ευφυές Σύστημα Μεταφοράς, παρέχει καθημερινά πληροφορίες στους πολίτες που χρησιμοποιούν τα δημόσια λεωφορεία. Τέτοιες πληροφορίες περιλαμβάνουν τη διαθεσιμότητα των θέσεων, το χρόνο άφιξης, την τρέχουσα θέση του λεωφορείου, το χρόνο που απαιτείται για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου προορισμού, την επόμενη τοποθεσία του λεωφορείου και τον αριθμό των επιβατών μέσα στο λεωφορείο.

Το παράδειγμα της Bosch

Τα συστήματα ITS μπορεί να περιλαμβάνουν σύστημα ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης, συστήματα διαχείρισης οδικής κυκλοφορίας για διαφορετικά όρια ταχύτητας ή κυκλοφοριακή ροή, αποφυγή και πρόληψη συγκρούσεων, αυτόματη αναγνώριση πινακίδων με τη χρήση καμερών ασφαλείας, αυτόματη ανίχνευση συμβάντων, ανίχνευση σταματημένων οχημάτων, διαθεσιμότητα θέσεων παρκινγκ με τη χρήση αισθητήρων εντοπισμού θέσης και γενικότερα πολλές τεχνικές πρόβλεψης.

Ένα παράδειγμα είναι αυτό της Bosch. Η Bosch χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα εντοπισμού θέσης στάθμευσης (Parking Lot Sensor), ο οποίος έρχεται να αποσυμφορήσει τους δρόμους από το μποτιλιάρισμα, αλλά και να γλυτώσει τον οδηγό από την ταλαιπωρία, μειώνοντας το χρόνο αναζήτησης parking κατά 35%.

bosch pls

Όπως αναφέρει η εταιρία, ο τοποθετημένος στο οδόστρωμα αισθητήρας, ελέγχει πολύ γρήγορα εάν μια θέση είναι ελεύθερη ή πιασμένη. Η πληροφορία μεταφέρεται άμεσα μέσω LoRaWAN (ανοιχτό πρωτόκολλο για συσκευές IoT) σε μια κεντρική πλατφόρμα, η οποία και αναλαμβάνει να αξιολογήσει τα δεδομένα, καθώς και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Ο PLS είναι αρκετά ανθεκτικός, περνώντας σε ποσοστό 95% τους ελέγχους, κατά τους οποίους πάνω από 50 διαφορετικοί τύποι οχημάτων δοκιμάστηκαν να περνούν από πάνω του. Ένα επιπλέον διαπιστευτήριο της ανθεκτικότητας του προϊόντος είναι, ότι έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί κανονικά σε περίπου 25 ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο αισθητήρας χώρου στάθμευσης της Bosch μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε σε ελεύθερους χώρους στάθμευσης μέσα στην πόλη και σε ιδιωτικά parking, είτε σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σε ζώνες στάθμευσης μικρής διάρκειας. Γενικότερα, ο PLS αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα πολύτιμο εργαλείο για τις πόλεις, όσον αφορά την αποτελεσματική διαχείριση των θέσεων στάθμευσής τους. Η χρήση του συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα, καθώς μειώνονται οι εκπομπές CΟ2 από τα αυτοκίνητα, τη μείωση της κυκλοφοριακής κίνησης κατά 30%, τον γρηγορότερο έλεγχο της χρήσης των υποδομών στάθμευσης και την αποτελεσματικότερη χρήση των συστημάτων παρακολούθησης της κυκλοφορίας. Επίσης, μέσω του PLS, βελτιώνεται η διαδικασία φόρτισης και η εμπειρία του χρήστη στους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και μπορούν να ανιχνευτούν έγκυρα και γρήγορα, τόσο τα περιστατικά παράνομης στάθμευσης, όσο και τα οχήματα που έχουν υπερβεί το επιτρεπόμενο χρονικό όριο παραμονής, σε ζώνες στάθμευσης μικρής διάρκειας.

Ο PLS έχει ήδη έρθει στην χώρα μας από το τμήμα Business Development της Bosch Ελλάδας, προκειμένου να δοκιμαστεί σε διάφορα projects «έξυπνη πόλης».

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.