21/04/2021

LiDAR

Μία εναλλακτική τεχνολογία για την εξάλειψη των ψευδών συναγερμών

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Κρίσιμες υποδομές όπως τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ενέργειας, το δίκτυο υδροδότησης, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και οι αερολιμένες, απαιτούν προηγμένες τεχνολογίες και εξοπλισμό ασφάλειας με χαμηλό ποσοστό ψευδών συναγερμών. Ο σύγχρονος εξοπλισμός βιντεοεπιτήρησης πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει γρήγορα και με ακρίβεια...

Κρίσιμες υποδομές όπως τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ενέργειας, το δίκτυο υδροδότησης, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και οι αερολιμένες, απαιτούν προηγμένες τεχνολογίες και εξοπλισμό ασφάλειας με χαμηλό ποσοστό ψευδών συναγερμών.

Ο σύγχρονος εξοπλισμός βιντεοεπιτήρησης πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει γρήγορα και με ακρίβεια πιθανές απειλές, έτσι ώστε το προσωπικό ασφαλείας να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα. Ωστόσο, οι παραδοσιακές τεχνολογίες ασφαλείας, όπως οι κάμερες και οι αισθητήρες κίνησης από μόνες τους συχνά δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις αυτές. Ο συνδυασμός διαφόρων τεχνολογιών μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, προσφέροντας υψηλή απόδοση και αξιοπιστία. Μία από αυτές, η τεχνολογία LiDAR (Light Detection and Ranging).

Η τεχνική LiDAR βασίζεται στην εκπομπή παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ στην ατμόσφαιρα και ακολούθως, στην καταγραφή της οπισθοσκεδαζόμενης ακτινοβολίας λέιζερ. Η ατμόσφαιρα αποτελούμενη από άτομα, μόρια, αιωρούμενα σωματίδια (αερολύματα), κ.λπ., μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση της διερχόμενης ακτινοβολίας λέιζερ. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει μόνο η σκεδαζόμενη ακτινοβολία, η όποια κρατά το αρχικό μήκος κύματος σταθερό. Η σκεδαζόμενη ακτινοβολία συλλέγεται από ένα οπτικό τηλεσκόπιο και οδηγείται στο σύστημα λήψης και καταγραφής των σημάτων LIDAR. Η τεχνική LIDAR, αναλύοντας τα οπισθοσκεδαζόμενα σήματα που προέρχονται από την αλληλεπίδραση των συστατικών της ατμόσφαιρας με την ακτινοβολία λέιζερ, είναι ικανή να καθορίσει την κατακόρυφη κατανομή των κυριότερων ρύπων και συστατικών της ατμόσφαιρας με μεγάλη χωρική (~3-7 m) και χρονική ακρίβεια (από 10-30 s έως μερικά min.).

Σε ότι αφορά το κλάδο μας, όταν ενσωματώνεται με κάμερες και λογισμικά διαχείρισης βίντεο, η εν λόγω τεχνολογία βελτιώνει τη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία ενός χώρου, επιτρέποντας την παρακολούθηση και την οπτικοποίηση των εισβολέων σε πραγματικό χρόνο. Στην πραγματικότητα τα συστήματα LiDAR συμπληρώνουν τις κάμερες παρακολούθησης που είναι τοποθετημένες σε ένα χώρο, προσφέροντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Πολλοί κατασκευαστές ανιχνευτών κίνησης έχουν ενσωματώσει την εν λόγω τεχνολογία στους ανιχνευτές κίνησης τους εξαλείφοντας με επιτυχία τους ψευδείς συναγερμούς.

Πλεονεκτήματα

Η τεχνολογία LiDAR παρέχει πολλά οφέλη, όπως υψηλή ακρίβεια, εξοικονόμηση κόστους, παρακολούθηση και ανάλυση σε πραγματικό χρόνο και εύκολη ενσωμάτωση με την υπάρχουσα υποδομή ενός συστήματος. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Υψηλή ακρίβεια, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες. Η εν λόγω τεχνολογία προσφέρει ανώτερο επίπεδο ακρίβειας, έως και 95%. Οι αισθητήρες LiDAR διατηρούν την αξιοπιστία και την υψηλή τους απόδοση ακόμη και σε εξαιρετικά φωτεινά περιβάλλοντα ή σε περιβάλλοντα χαμηλού φωτισμού, ακόμα και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες όπως ο άνεμος ή η βροχή.

Χαμηλό ποσοστό ψευδών συναγερμών. Μία λύση που βασίζεται σε τεχνολογία LiDAR μειώνει σημαντικά το ποσοστό ψευδών συναγερμών, εξοικονομώντας παράλληλα χρόνο και κόστος. Πελάτες που χρησιμοποίησαν την εν λόγω τεχνολογία δήλωσαν πως οι ψευδείς συναγερμοί μειώθηκαν έως και 84%. Το χαμηλό ποσοστό ψευδών συναγερμών θα επιτρέψει στο προσωπικό ασφαλείας να δράσει μόνο σε περιστατικά εκτάκτου ανάγκης.

Μία πλήρως αυτοματοποιημένη λύση με εύκολη διαχείριση. Ορισμένες λύσεις παρακολούθησης που βασίζονται σε LiDAR χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση και αλγόριθμους 3D για τη σάρωση του οπτικού πεδίου του αισθητήρα, την ανάλυση δεδομένων και την παροχή μεταδεδομένων. Οι πληροφορίες της θέσης ενός εισβολέα από το σύστημα LiDAR μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αυτοματοποίηση της κίνησης της κάμερας PTZ. Έτσι από τη στιγμή της παράβασης, ο εισβολέας εντοπίζεται και παρακολουθείται αυτόματα από την εν λόγω κάμερα.

Παρακολούθηση και ανάλυση σε πραγματικό χρόνο. Με μια λύση που βασίζεται σε LiDAR, τα δεδομένα ασφαλείας είναι διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο. Η λύση αυτή,  παρακολουθεί αυτόματα μεμονωμένα άτομα και παρέχει πληροφορίες τοποθεσίας σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στο προσωπικό ασφαλείας να εντοπίζει και να ανταποκρίνεται γρήγορα όποτε είναι αναγκαίο.

Οικονομική ανάπτυξη. Εκτός από τα υψηλά επίπεδα ακρίβειας, μια λύση που βασίζεται σε LiDAR είναι επίσης εξαιρετικά οικονομική. Ορισμένοι αισθητήρες LiDAR μπορούν να παρέχουν οπτικό πεδίο 360 μοιρών, πράγμα που σημαίνει ότι μία τεράστια περιοχή μπορεί να καλυφθεί ίσως και με μία μόνο συσκευή.

Στη πράξη

Ένα πρόσφατο παράδειγμα εφαρμογής της τεχνολογίας LiDAR, είναι σε ένα λιμάνι στη Νότια Κορέα που χρειάστηκε να αναβαθμίσει τα συστήματα ασφαλείας για να βελτιώσει την ασφάλεια και να μειώσει τους ψευδείς συναγερμούς. Τα υπάρχοντα συστήματα βιντεοεπιτήρησης δεν παρείχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την προστασία αυτών των κρίσιμων εγκαταστάσεων. Χρειάστηκε μια πιο ακριβής και έξυπνη λύση για τον αξιόπιστο εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών απειλών. Στο λιμάνι αυτό έπρεπε να τοποθετηθεί  μια πλήρως αυτοματοποιημένη λύση παρακολούθησης με χαμηλό ποσοστό ψευδών συναγερμών που θα προσφέρει συνεπή αποτελέσματα ανεξάρτητα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι αρχές είχαν χρησιμοποιήσει πολλές διαφορετικές τεχνολογίες περιμετρικής ασφάλειας, όπως κάμερες, αισθητήρες υπερύθρων και άλλου τύπου αισθητήρες. Ωστόσο, αυτές οι τεχνολογίες δεν μπόρεσαν να φέρουν τα αναμενόμενα επίπεδα ακρίβειας, με αποτέλεσμα περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο άνεμος και η βροχή, να προκαλέσουν ψευδείς συναγερμούς.  Το λιμενικό τελικά, επέλεξε μια λύση υλικού και λογισμικού που αποτελείται από κάμερες PTZ, αισθητήρες LiDAR και ένα λογισμικό με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης. Η λύση με βάση το LiDAR παρείχε ακρίβεια 95%, ευρύ οπτικό πεδίο 360 μοιρών και εικόνες υψηλής ευκρίνειας, παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν στην περιοχή.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.