Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
28 Ιουλίου 2015 16:44

Sigma IRIS… upgraded!

Η πιο «έξυπνη» και ασφαλής σειρήνα!

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
6eee9cef32f7f18cecc8f9db6a2c7e09 XL e17bd775

Παλαιότερα είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά τις λεπτομέρειες στην κατασκευή και τη λειτουργία της πρωτοποριακής σειρήνας IRIS της Sigma. Χωρίς να εφησυχάζει, η ελληνική εταιρία πρόσθεσε πρόσφατα μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά που κάνουν πλέον την Sigma να ξεχωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παλαιότερα είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά τις λεπτομέρειες στην κατασκευή και τη λειτουργία της πρωτοποριακής σειρήνας IRIS της Sigma. Χωρίς να εφησυχάζει, η ελληνική εταιρία πρόσθεσε πρόσφατα μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά που κάνουν πλέον την Sigma να ξεχωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αναβαθμισμένη σειρήνα IRIS προγραμματίζεται με δύο μπουτόν τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό της και διαθέτει πλούσιο μενού για να προσαρμοστεί απόλυτα στις ανάγκες του χρήστη. Διαθέτει επιλογές για τον ήχο συναγερμού, τη λειτουργία των LED σε κατάσταση stand by, τη σηματοδότηση της όπλισης και αφόπλισης του πίνακα, τη στάθμη του ήχου, τον αριθμό των ενεργοποιήσεων της σειρήνας μέσα σε ένα 24ωρο, τη ρύθμιση της ευαισθησίας της σειρήνας στα χτυπήματα και τη λειτουργία του ανιχνευτή αφρού. Πέρα από τις νέες δυνατότητες προγραμματισμού της λειτουργίας, η σειρήνα διαθέτει αρκετά σημαντικές αναβαθμίσεις στο hardware, όπως τον αισθητήρα 3-axis accelerometer, αλλά και στις συνδέσεις της, προσφέροντας επιπλέον έξοδο για ένδειξη χαμηλής τάση της μπαταρίας, καθώς και έξοδο επιβεβαίωσης συναγερμού, από οποιαδήποτε αιτία. Επίσης, διαθέτει ξεχωριστές εισόδους για το συναγερμό και την πυρανίχνευση. Σύντομα, σε μία άλλη έκδοση, η IRIS θα επικοινωνεί με τον πίνακα με τρία μόνον καλώδια, μέσω του διαύλου επικοινωνίας S-BUS, επιτρέποντας τον προγραμματισμό της μέσω πληκτρολογίου ή software.

Χωρίς να αλλάζει ονομασία και χωρίς να το «φωνάζει» η IRIS της Sigma, μια από τις καλύτερες σειρήνες παγκοσμίως, γίνεται ακόμα καλύτερη, με σημαντικές προσθήκες στον τρόπο λειτουργίας, τον προγραμματισμό της και τις συνδέσεις της. Η IRIS διατηρεί την εξωτερική της εμφάνιση και τα ξεχωριστά μηχανικά της χαρακτηριστικά, όμως τεχνολογικά έχει πολύ σημαντικές αναβαθμίσεις. Τις αλλαγές αυτές τις συναντάμε στον τρόπο προγραμματισμού και λειτουργίας, όπως και στις συνδέσεις της.

Εν συντομία, να υπενθυμίσουμε τα σημαντικά μηχανικά χαρακτηριστικά της IRIS που διατηρούνται και στη νέα έκδοση. Η ηλεκτρονική πλακέτα απέχει αρκετά εκατοστά από την πλάτη του πλαισίου, ώστε στην σπάνια περίπτωση που θα περάσει υγρασία στο εσωτερικό της σειρήνας, να μην φτάσει σε αυτήν. Σε όλες τις διελεύσεις (για βίδες και καλώδια), στο πίσω μέρος του πλαισίου, υπάρχουν νεροχύτες για προστασία από τρεχούμενα νερά στον τοίχο στον οποίο εφάπτεται. Στο εσωτερικό του πλαισίου υπάρχουν οδηγοί για συγκράτηση και τακτοποίηση των διάφορων καλωδίων. Κάτω από το εξωτερικό καπάκι υπάρχει εσωτερικό μεταλλικό καπάκι για επιπλέον προστασία των κυκλωμάτων, το οποίο θηλυκώνει σε κατάλληλη βάση για να μην έλκεται από τον μαγνήτη. Τέλος, σε περίπτωση βλάβης του μεγαφώνου, αυτό μπορεί να αντικατασταθεί από μέσα χωρίς να χρειάζεται να βγει η σειρήνα από τον τοίχο.

Η μεγάλη έκπληξη, όμως, είναι η έκδοση FSD, η οποία διαθέτει ανιχνευτή αφρού, ο οποίος ανιχνεύει κάθε προσπάθεια εξουδετέρωσης της σειρήνας με αφρό, καθώς και η ενσωμάτωση του 3 Axis Accelerometer, ο οποίος ανιχνεύει κάθε προσπάθεια βανδαλισμού ή διάτρησης, καθώς και κάθε αλλαγή της κλίσης της σειρήνας για πάνω από 45ο, προς οποιοδήποτε άξονα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, εκτός από την ενεργοποίηση της σειρήνας ενεργοποιείται και ο πίνακας συναγερμού για περεταίρω ενέργειες.

Προγραμματισμός και λειτουργία

Η αυτοτροφοδοτούμενη σειρήνα IRIS είναι πλήρως προγραμματιζόμενη όσον αφορά τις λειτουργίες της. Μέχρι τώρα, η ρύθμιση αυτή γινόταν μέσω jumper. Στην αναβαθμισμένη έκδοση, ο προγραμματισμός γίνεται από τα δύο μπουτόν MENU & SELECT και τα ενδεικτικά LEDs τα οποία βρίσκονται στην πλακέτα της σειρήνας. Έχοντας το tamper της σειρήνας ανοιχτό και πιέζοντας το μπουτόν MENU για 3 δευτερόλεπτα, μπαίνουμε στο μενού προγραμματισμού. Σε κάθε LED αντιστοιχεί η επιλογή που αναγράφεται από πάνω του. Με το SELECT αλλάζουμε επιλογή-LED, προχωρώντας κυκλικά στο μενού προγραμματισμού:

SOUND: Η σειρήνα υποστηρίζει πέντε διαφορετικούς ήχους για τον συναγερμό. Για την πυρανίχνευση ακούγεται διαφορετικός ήχος.

FLASH: Υποστηρίζει επτά διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας των πέντε LEDs στην κατάσταση stand by.

L/S: Επιλογή του τρόπου σηματοδότησης της όπλισης και της αφόπλισης του συστήματος.

Hi-Lo: Επιλογή της στάθμης του ήχου της σειρήνας κατά την έναρξη του συναγερμού. Επιλέγοντας low η σειρήνα ηχεί στη χαμηλή στάθμη ήχου κατά την έναρξη της λειτουργίας της και για διάστημα οκτώ δευτερολέπτων και, στη συνέχεια, δίνει όλη της την ένταση. Με την επιλογή High η σειρήνα ηχεί με όλη της την ένταση από την έναρξη της λειτουργίας της.

5-24: Η σειρήνα μπορεί να λειτουργεί κάθε φορά που ενεργοποιείται το σύστημα συναγερμού ή μόνο πέντε φορές και τη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου.

FLASH & Hi-Lo: Όταν ανάψουν αυτά τα δύο LEDs μπορεί να ρυθμιστεί η ευαισθησία της σειρήνας στα χτυπήματα, τα οποία ανιχνεύονται μέσω του ενσωματωμένου 3-axis accelerometer. Η λειτουργία αυτή υποστηρίζεται μονάχα στο μοντέλο IRIS FSD.

FLASH & L/S & Hi-Lo: Όταν ανάψουν τα τρία αυτά LEDs μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί ο ανιχνευτής αφρού. Η λειτουργία αυτή υποστηρίζεται μονάχα στο μοντέλο IRIS FSD.

Συνδέσεις

Στις συνδέσεις της αναβαθμισμένης IRIS συναντάμε ορισμένες πολύ σημαντικές προσθήκες. Η σύνδεση Alarm Verification, προσφέρεται για την επιβεβαίωση συναγερμού από οποιαδήποτε αιτία, ανεξάρτητα από την έξοδο Tamper. Αντίστοιχα, η έξοδος Low Battery στέλνει σήμα σε περίπτωση χαμηλής τάσης της μπαταρίας της σειρήνας ή της τάσης τροφοδοσίας της από τον πίνακα. Σε περίπτωση όπου η σειρήνα έχει συνδεθεί με πίνακα Sigma ο αφοπλισμός του πίνακα αρκεί για να ανοιχτεί το καπάκι της σειρήνας. Επίσης, και στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί με άλλον πίνακα, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι η είσοδος TC, ώστε να γίνει συντήρηση. Όπως είπαμε προηγουμένως, η σειρήνα διαθέτει διαφορετική είσοδο για συναγερμό κανονικό και διαφορετική είσοδο για συναγερμό πυρανίχνευσης. Τέλος, να αναφέρουμε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμη η έκδοση BUS, η οποία θα επιτρέπει την επικοινωνία της σειρήνας με τον πίνακα SIGMA μέσω μονάχα τριών καλωδίων. Η σύνδεση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα προγραμματισμού και ελέγχου της σειρήνας μέσω του πληκτρολογίου, όπως και μέσα από το λογισμικό διαχείρισης του πίνακα SIGMA.

{gallery}1756{/gallery}

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

: 11-14VDC: 8-20mA: 1.2Α (μαζί με το FLASH): 900-2700Hz: 122dBστο 1 μέτρο: 5x30mA: 15 λεπτά: Μόνο στο μοντέλο IRISFSD: Με την εφαρμογή ή την διακοπή θετικής ή αρνητικής τάσης: 12V / 1.3 ή 2.3 Ah: 1650 γραμμάρια: 348x245x78 mm

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...