Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
28 Ιουλίου 2015 16:47

AVS Electronics Capture

Τα πάντα σε ένα ενιαίο σύστημα προστασίας

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
b3ec876a90da9bb8980edd2250434fb3 XL ee41ac54

Με αμέτρητες περιφερειακές συσκευές, συνεργασία με προηγμένους «έξυπνους» αισθητήρες, υποστήριξη GSM, επικοινωνία μέσω Web Interface ή μέσω Smartphone και συμβατότητα με NFC συσκευές (αναμένεται), καθώς και keyfobs, το σύστημα Capture οπωσδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως all in one…

Με αμέτρητες περιφερειακές συσκευές, συνεργασία με προηγμένους «έξυπνους» αισθητήρες, υποστήριξη GSM, επικοινωνία μέσω Web Interface ή μέσω Smartphone και συμβατότητα με NFC συσκευές (αναμένεται), καθώς και keyfobs, το σύστημα Capture οπωσδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως all in one, σύγχρονο κέντρο συναγερμού. Η οικογένεια συστημάτων Capture περιλαμβάνει 6 μοντέλα με διαφορετική υποστήριξη εισόδων/εξόδων και βαθμού grade 2 ή grade 3. Όλα τα μοντέλα ενσωματώνουν μονάδα κωδικοποιητή και τηλεφωνητή PSTN και προαιρετικά στη συνέχεια μπορούν να προστεθούν επιπλέον μονάδες επικοινωνίας. Οι συναγερμοί Capture υποστηρίζουν σύγχρονους τρόπους εξωτερικής διαχείρισης, είτε μέσω smartphone, είτε μέσω Web Interface, με τη χρήση κατάλληλων περιφερειακών μονάδων. Μέσα από μια πολύ μεγάλη σειρά περιφερειακών συσκευών, ο πίνακας Capture μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε εφαρμογή.

Σχεδιασμένο εξ’ ολοκλήρου από τον ιταλό κατασκευαστή AVS Electronics, το σύστημα συναγερμού Capture συνδυάζει μια σειρά από σύγχρονα χαρακτηριστικά, ακολουθώντας τις απαιτήσεις ασφαλείας, επικοινωνίας, αισθητικής και ευχρηστίας της εποχής. Για τη δοκιμή του συστήματος λάβαμε τον πίνακα Capture 16, που χαρακτηρίζεται ως grade 2, αλλά η οικογένεια συναγερμών Capture διαθέτει και μοντέλα grade 3. Όλοι οι πίνακες διαθέτουν on-board 8 ζώνες και το μεγαλύτερο μοντέλο Capture 196, μπορεί να φτάσει τις 196 ζώνες μέσα από μονάδες επέκτασης. Ο Capture 16 της δοκιμής μπορεί να υποστηρίξει έως 16 ζώνες. Αντίστοιχα, οι πίνακες είναι εξοπλισμένοι με 3 εξόδους on-board και με μονάδες επέκτασης μπορούν να φτάσουν τις 259 (μοντέλο Capture 196). Όπως θα δούμε παρακάτω, όλα τα μοντέλα συναγερμών Capture μπορούν να υποστηρίξουν μια σειρά από περιφερειακές συσκευές για να επεκτείνουν σημαντικά τις δυνατότητές τους.

Πληκτρολόγια και σειρήνες

Η σειρά πληκτρολογίων του Capture περιλαμβάνει τα μοντέλα Α500 με LED display και το touch screen πληκτρολόγιο ICE (εικόνα 1). Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα πληκτρολόγια A500PLUS και ICE τα οποία υποστηρίζουν τεχνολογία NFC, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να αξιοποιήσει το smartphone (NFS συμβατό) για την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του συναγερμού (αναμένεται η κατάλληλη εφαρμογή για τα κινητά)! Φυσικά, πέρα από τις NFC συσκευές, υποστηρίζουν κοινούς αναγνώστες proximity, με μια σειρά από keyfobs, μπρελόκ κτλ (εικόνα 2). Παράλληλα, τα A500Plus και ICE διαθέτουν ενσωματωμένο ηχείο για την ακρόαση ηχογραφημένων μηνυμάτων βοήθειας και μικρόφωνο για απομακρυσμένη ακρόαση στο χώρο.

Οι σειρήνες CITY «κατάγονται» από την Ιταλία και το δείχνουν μέσα από την ευρεία γκάμα και την ιδιαίτερη σχεδίαση των σειρήνων που συνεργάζονται (εικόνα 3). Αισθητικά διαφοροποιούνται στις οικογένειες CITY LED (λευκό χρώμα), CITY X LED (ασημί-χρώμιο) και CITY CARBON (εντυπωσιακή όψη carbon). Όλες οι σειρήνες διαθέτουν καπάκι προστασίας κατά του αφρού και η οικογένεια περιλαμβάνει το απλό μοντέλο, το ασύρματο μοντέλο (WS) και το μοντέλο με επικοινωνία RS-485 (αναμένεται στο τέλος του 2015).

Η ενσωματωμένη κάρτα PSTN δεν αρκεί για επικοινωνία..;

Οι πίνακες Capture στην κεντρική τους πλακέτα διαθέτουν θέσεις για επιπρόσθετες μονάδες, όπως GSM module, voice module, Ethernet και Wi-Fi (εικόνα 4). Πέρα από τις on-board συνδέσεις, οι πίνακες υποστηρίζουν μονάδες επέκτασης μέσω BUS. Μέσα από μια σειρά σύγχρονων μονάδων επέκτασης, οι πίνακες διευρύνουν σημαντικά τις δυνατότητές τους, ανάλογα τις απαιτήσεις τις εγκατάστασης. Πολύ σημαντικές είναι οι επιλογές στις κάρτες επικοινωνίας. Εάν η ενσωματωμένη κάρτα PSTN δεν αρκεί για επικοινωνία με τον Capture, τότε ο τεχνικός μπορεί να χρησιμοποιήσει κάρτα GSM (μονάδα XGSM για on-board σύνδεση ή XGSM PRO για σύνδεση μέσω BUS), παρέχοντας πρόσβαση στον πίνακα μέσω κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, εξαιρετικά χρήσιμες είναι οι μονάδες Ethernet, που μπορεί να είναι είτε για καλωδιακή σύνδεση RJ-45 (μονάδα EWEB Plus), είτε για Wi-Fi (μονάδα EWEB Wi-Fi).

Διαχείριση μέσω υπολογιστή ή smartphone

Μέσα από τη δοκιμή του Capture εκτιμήσαμε ιδιαίτερα τις πλακέτες Ethernet αφού παρέχουν πολύ σημαντικές δυνατότητες απομακρυσμένης διαχείρισης στον πίνακα. Η πρόσβαση μέσω υπολογιστή είναι πανεύκολη αφού ο Capture μέσω της μονάδας επέκτασης υποστηρίζει Web Interface, συμβατό με οποιοδήποτε browser. Η πρόσβαση μέσω Web Browser δίνει την ελευθερία διαχείρισης από οπουδήποτε χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης προγράμματος. Ωστόσο, ο τεχνικός μπορεί τοπικά ή απομακρυσμένα μέσω Ethernet να αποκτήσει πρόσβαση στον πίνακα μέσω του λογισμικού Xwin της AVS. Τέλος, υπάρχει και τρίτος τρόπος επίβλεψης της λειτουργίας του πίνακα μέσω εφαρμογής για smartphone, δίνοντας στον τελικό χρήστη την δυνατότητα διαχείρισης του πίνακα σε πραγματικό χρόνο.

Το Xwin της AVS είναι ένα πληρέστατο πρόγραμμα τοπικής ή απομακρυσμένης διαχείρισης των συναγερμών Capture μέσω Ethernet ή USB. Στην επιλογή Syncronize PC επιλέγουμε τον τρόπο επικοινωνίας (USB link ή TCP/IP) και συνδεόμαστε αντίστοιχα στον πίνακα (εικόνα 5). Αφότου έχουμε επικοινωνία, από την καρτέλα Show/Modify του λογισμικού μπορούμε να κάνουμε πλήρη προγραμματισμό, όπως διαχείριση των ζωνών (εικόνα 6), των πληκτρολογίων, των μονάδων επέκτασης κτλ. Η BUS επικοινωνία του πίνακα με πολλές από τις περιφερειακές μονάδες, δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμού των μονάδων αυτών μέσω του Xwin, όπως σειρήνες, αισθητήρες κ.ά. Ανάμεσα στις πλούσιες δυνατότητές του, το πρόγραμμα Xwin επιτρέπει την αποθήκευση και την επαναφορά ρυθμίσεων από και προς τον πίνακα, την ρύθμιση της μονάδας ομιλίας, για αποθήκευση των φωνητικών μηνυμάτων και την αναβάθμιση του πίνακα.

Για πιο άμεση πρόσβαση, χωρίς ανάγκη εγκατάστασης λογισμικού, αλλά φυσικά, με λιγότερες δυνατότητες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Web Interface του πίνακα. Συμβατό με οποιονδήποτε Web Browser, είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για την τοπική ή απομακρυσμένη διαχείριση του πίνακα. Πέρα από υπολογιστή, το interface είναι προσβάσιμο και από browser από φορητές συσκευές και μάλιστα είναι εύκολα διαχειρίσιμο, αφού βασίζεται σε εικονίδια και touch screen interface φιλικό προς τον χρήστη. Όπως βλέπουμε στην εικόνα 7, μέσω Web μπορεί ο τεχνικός να προσθέσει την κάτοψη του χώρου και να αντιστοιχήσει τους αισθητήρες στις κατάλληλες θέσεις, έχοντας άμεση επίβλεψη για alarm και bypass. Αντίστοιχα, ο χρήστης μπορεί να δει τα events του πίνακα, όπως και να αλλάξει την κατάσταση ζωνών (εικόνα 8).

Για το τέλος, αφήσαμε τον τρόπο που πιθανότερα θα επιλέξουν οι περισσότεροι τελικοί χρήστες για την επίβλεψη του συστήματός του. Πρόκειται για το προηγμένο app myAVSAlarm, που είναι διαθέσιμο για iOS και Android συσκευές και επιτρέπει την πλήρη διαχείριση και επίβλεψη του συναγερμού μέσω smartphone (εικόνα 9). Η εφαρμογή, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την επίβλεψη και τη διαχείριση λειτουργίας των ζωνών (εικόνα 10), την διαχείριση λειτουργίας των εξόδων O.C., την προβολή events και την προβολή διαγνωστικών μηνυμάτων. Για την αυτόματη ενημέρωση του χρήστη σε περίπτωση alarm η εφαρμογή υποστηρίζει push notifications, εκτοξεύοντας τη χρηστικότητα του συναγερμού. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσα από την εφαρμογή ο χρήστης μπορεί να δει εικόνα από κάμερα IP που είναι εγκατεστημένη στο χώρο μέσω πρωτοκόλλου ONVIF.

Προηγμένοι Αισθητήρες

Οι πίνακες Capture συνεργάζονται με μια σειρά αισθητήρων για κάλυψη εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων (εικόνα 11). Για κάλυψη εσωτερικών χώρων με ραντάρ υπάρχει η οικογένεια τετραπλών ψηφιακών ανιχνευτών JET. Ο JET PA βασίζεται σε τεχνολογία παθητικών υπερύθρων και καλύπτει περιοχή 15 μέτρων με γωνία 90o. Ο JET DT επιπρόσθετα υποστηρίζει προστασία και με microwave, πέρα από IR. Οι δύο αυτοί ανιχνευτές είναι grade 2 και υπάρχει και το μοντέλο JET DTM που χαρακτηρίζεται grade 3, καθώς περιλαμβάνει προστασία antimask.

Για παράθυρα και πόρτες κατάλληλος είναι ο ανιχνευτής κουρτίνας WING 2 με στενή δέσμη και μικρό μέγεθος, ώστε να μπορεί να χωράει ανάμεσα στα κουφώματα. Για ιδιαίτερα απαιτητικές εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ONE. Εάν τοποθετηθούν σε ύψος 2,2 μέτρα μπορούν να καλύψουν απόσταση έως 12 μέτρα, ανοίγοντας τη δέσμη τους μόλις 10ο. Όλα τα μοντέλα ανιχνευτών ONE διαθέτουν θερμική ισοστάθμιση για αυτόματη προσαρμογή του αισθητήρα ανάλογα τις αλλαγές στη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επίσης, είναι εξοπλισμένα με επιταχυνσιόμετρο για σήμανση συναγερμού σε περίπτωση αφαίρεσης της μονάδας από τον τοίχο (σαν λειτουργία tamper). Τέλος, υποστηρίζουν anti-masking για να ανιχνεύουν εμπόδια που μπλοκάρουν τον αισθητήρα.

Μια ακόμα οικογένεια προηγμένων αισθητήρων της AVS είναι τα barriers BM, που βασίζονται σε μικροκυματική ανίχνευση και μπορούν να περιφράξουν εξωτερικούς χώρους (εικόνα 12). Ξεκινώντας από την κατασκευή τους, τα BM είναι σχεδιασμένα για να διευκολύνουν τον τεχνικό στην εγκατάσταση με ανθεκτικά υλικά για να αντέχουν σε εξωτερικές συνθήκες εφαρμογής. Με δυνατότητα λειτουργίας σε 4 διαφορετικές συχνότητες, η πιο συνηθισμένη εφαρμογή των BM είναι η χρήση τεσσάρων ζευγών για την περιμετρική κάλυψη μιας περιοχής. Σε αντίθεση με τα beam υπερύθρων τα BM σχηματίζουν μια κυκλική περιοχή κάλυψης και όχι δέσμες. Για κάλυψη μεγάλου ύψους μπορούν να τοποθετηθούν δύο ζευγάρια BM το ένα κάτω από το άλλο, σχηματίζοντας έναν απροσπέλαστο εικονικό φράχτη. Το μοντέλο BM HP επιτρέπει επικοινωνία μέσω BUS με τον πίνακα για προηγμένη διαχείριση μέσα από το Xwin.

{gallery}1760{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...