Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
25 Αυγούστου 2015 22:33

Dahua HD Fisheye DH-IPC-EBW81200

Πολλαπλές εικόνες μέσα από μία πανοραμική κάμερα

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
818e63810e93f81a679a5483b2c94bfe XL eecee326

Με 12MP ανάλυση, φακό Fisheye, λογισμικό για προβολή πολλαπλών εικόνων και ενσωματωμένο Video Analytics, η κάμερα DH-IPC-EBW81200 αποτελεί εξαιρετική επαγγελματική λύση για παρακολούθηση εξωτερικών ή εσωτερικών χώρων. Μια μονάχα κάμερα αρκεί για την κάλυψη ενός μεγάλου χώρου και χάρη στην υψηλή της ανάλυση αποδίδει πάντα ποιοτικότατη εικόνα.

Με 12MP ανάλυση, φακό Fisheye, λογισμικό για προβολή πολλαπλών εικόνων και ενσωματωμένο Video Analytics, η κάμερα DH-IPC-EBW81200 αποτελεί εξαιρετική επαγγελματική λύση για παρακολούθηση εξωτερικών ή εσωτερικών χώρων. Μια μονάχα κάμερα αρκεί για την κάλυψη ενός μεγάλου χώρου και χάρη στην υψηλή της ανάλυση αποδίδει πάντα ποιοτικότατη εικόνα. Η προβολή live view και η παραμετροποίησή της μπορεί να γίνει μέσω λογισμικού ή άμεσα μέσω Web Interface. Πιο συγκεκριμένα, η πρόσβαση στην κάμερα μέσω Web Interface ξεδιπλώνει αμέσως όλες τις δυνατότητες του fisheye πανοραμικού φακού με δυνατότητα προβολής πολλαπλών εικόνων ταυτόχρονα με εικονική κίνηση PTZ, μέσω μονάχα μιας κάμερας. Το λογισμικό επιτρέπει την τοποθέτηση της κάμερας είτε σε οροφή, είτε σε τοίχο (κάθετη τοποθέτηση), είτε σε δάπεδο, αφού άμεσα με μια επιλογή μπορεί να γίνει προσαρμογή της εικόνας.

Η κάμερα DH-IPC-EBW81200 συνδυάζει μια σειρά από σύγχρονα χαρακτηριστικά για να αποδώσει ένα εξαιρετικά ποιοτικό και ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Η δικτυακή κάμερα είναι εξοπλισμένη με fisheye φακό, αισθητήρα πολύ υψηλής ανάλυσης 12MP (Ultra HD) και ένα πανέξυπνο Web Interface μέσα από το οποίο ξεδιπλώνονται άμεσα όλες τις οι δυνατότητές της. Κατά τη δοκιμή της κάμερας, τις εντυπώσεις έκλεψε η λειτουργία fisheye view, που υποστηρίζει το Web Interface και το λογισμικό SmartPSS που τη συνοδεύει, μέσω της οποίας η πανοραμική εικόνα της κάμερας χωρίζεται σε πολλαπλά κάδρα για κανονική θέαση του χώρου, σαν να χρησιμοποιούμε αρκετές κάμερες παρακολούθησης, με εικονική κίνηση PTZ.

Χαρακτηριστικά

Με υψηλής ποιότητας κατασκευή IP67, αντιβανδαλική προστασία ΙΚ10 και με IR, η κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικές εφαρμογές. Βασίζεται σε αισθητήρα 1/2.3” και αποδίδει ανάλυση 12MP Ultra HD, για την κάλυψη μεγάλων χώρων. Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζει 15fps@12M(4000×3000) ή 25/30fps@3M(2048×1536). Διαθέτει πανοραμικό φακό με εστιακό μήκος 1.57mm και μέγιστο διάφραγμα F2.2. Με έγχρωμη εικόνα υποστηρίζει ελάχιστη φωτεινότητα 0.01 LUX και με τα IR ενεργοποιημένα μπορεί να λειτουργήσει στο απόλυτο σκοτάδι (ασπρόμαυρη εικόνα) για κάλυψη απόστασης 10 μέτρα. Στις συνδέσεις της κάμερας συναντάμε δικτυακή θύρα RJ-45 ταχύτητας 10/100Mbps, είσοδο και έξοδο ήχου RCA, 2 εισόδους Alarm και 1 έξοδο ρελέ. Κάτω από τη βάση της κάμερας συναντάμε θύρα microSD για τοπική εγγραφή (εικόνα 1). Δικτυακά, μέσα από το λογισμικό της μπορεί να ρυθμιστεί αποθήκευση σε FTP ή NAS. Για την επικοινωνία με NVR είναι συμβατή με ONVIF, PSIA και CGI.

Web Interface

Η κάμερα υποστηρίζει πρόσβαση και διαχείριση μέσω Web Interface, μέσω του λογισμικού SmartPSS που την συνοδεύει, μέσω app για φορητές συσκευές, ή μέσω NVR. Το Web Interface άμεσα και χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης κανενός προγράμματος, ξεδιπλώνει όλες τις δυνατότητες της κάμερας, μέσα από ένα εντυπωσιακά εύκολο μενού διαχείρισης. Αρχικά, από το πρόγραμμα Configtool εντοπίζουμε την IP διεύθυνση της κάμερας, την οποία στη συνέχεια πληκτρολογούμε στον Internet Explorer. Το Web Interface υποστηρίζει προβολή Live View των Main και Sub Stream, αναπαραγωγή εγγραφών και πλήρη παραμετροποίηση.

Στο παράθυρο Live View αρχικά επιλέγουμε την θέση τοποθέτησης της κάμερας και ανάλογα με αυτήν την επιλογή, προβάλλονται τα αντίστοιχα παράθυρα κανονικής θέασης του χώρου, χωρίζοντας την εικόνα σε πολλαπλά κάδρα. Τα κάδρα αυτά δεν παραμορφώνουν την εικόνα όπως ο πανοραμικός fisheye φακός, αλλά μέσω λογισμικού προβάλουν την εικόνα κανονικά. Οι επιλογές που διαθέτει η κάμερα είναι εξαιρετικά πρακτικές και το interface δίνει δυνατότητα περιήγησης στο χώρο και αλλαγής της θέσης του κάθε κάδρου. Ουσιαστικά μέσα από το Web Interface είναι σαν να διαχειριζόμαστε διάφορες κάμερες PTZ στο χώρο, με απόλυτη ελευθερία επιλογής του κάδρου (εικόνα 2). Από το μενού Live View ο χρήστης μπορεί επίσης να ξεκινήσει χειροκίνητη εγγραφή, να πραγματοποιήσει ψηφιακό ζουμ, να ακούσει ήχο από την κάμερα, ή να «μιλήσει» στην κάμερα.

Αντίστοιχα εύχρηστο και πρακτικό με το Live View είναι το μενού Playback (εικόνα 3). Μπορεί να γίνει αναζήτηση στην κάρτα microSD μέσω χρόνου ή μέσω event. Στο κάτω μέρος υπάρχει timeline για γραφική αναπαράσταση των εγγραφών. Όπως στο Live View, έτσι και στο Playback υποστηρίζεται fisheye view για προβολή πολλαπλών κάδρων με κίνηση virtual PTZ. Επίσης, πολύ εύκολη είναι και η άμεση αποθήκευση των αρχείων εγγραφής ως mp4 ή dav στον υπολογιστή.

Από την πληθώρα ρυθμίσεων της κάμερας αξίζει να σημειώσουμε ότι υποστηρίζει Video Analytics (tripwire/intrusion/heatmap). Μέσω της λειτουργίας μπορεί για παράδειγμα ο χρήστης να βλέπει που μαζεύεται ο κόσμος σε ένα κατάστημα μέσα από μια μόνο κάμερα. Μία ακόμα ιδιαίτερη λειτουργία είναι η αναγνώριση έντασης δυνατού ήχου. Τέλος, για περιβάλλοντα με χαμηλό bandwidth υποστηρίζει λειτουργία ROI, μέσα από την οποία ο χρήστης ορίζει περιοχή ενδιαφέροντος (Region Of Interest) και εάν ανιχνευτεί χαμηλό bandwidth ρίχνει την ποιότητα εικόνας, αφήνοντας μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή την ποιότητα σταθερή.

SmartPSS και app

Η κάμερα συνοδεύεται από το λογισμικό SmartPSS για απομακρυσμένη πρόσβαση. Σε αντίθεση με το Web Interface, το SmartPSS έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης προβολής πολλαπλών καμερών IP, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και μια σειρά από πρόσθετες δυνατότητες, όπως λειτουργία NVR, E-Map κ.ά. Το Interface του προγράμματος είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένο με εικονίδια και μπορούν να τρέχουν ταυτόχρονα πολλές λειτουργίες σε διαφορετικές καρτέλες (εικόνα 4). Στο Live View, όπως και το Web Interface, έτσι και το SmartPSS δίνει δυνατότητα διαχωρισμού της πανοραμικής θέασης της κάμερας σε επιμέρους εικόνες με κανονική θέαση (εικόνα 5).

Για την πρόσβαση στην κάμερα από φορητή συσκευή είναι διαθέσιμη η εφαρμογή gDMSS για Android και iDMSS για iOS. Μετά την εισαγωγή της IP διεύθυνσης της κάμερας στο app αναγνωρίστηκε αυτόματα ο τύπος της και είχαμε εικόνα live view (εικόνα 6). Το εξαιρετικό feature στο app είναι ότι υποστηρίζει fish eye view βάζοντας τον χρήστη… μέσα στο χώρο! Μέσα από την εφαρμογή μπορούμε να επιλέξουμε το stream προβολής, όπως και να αλλάξουμε την ανάλυση εικόνας. Επίσης, το app δίνει δυνατότητα ενεργοποίησης αμφίδρομου ήχου. Όπως και το SmartPSS, έτσι και το app επιτρέπει τη σύνδεση σε πολλαπλές κάμερες IP (ή άλλες δικτυακές συσκευές της Dahua) ταυτόχρονα.

{gallery}1849{/gallery}

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

: 1/2.3” 12M progressive scan CMOS: Μέγιστη 15fps@12M (4000×3000), 25/30fps@3M (2048×1536): H.264 & MJPEG dual-stream encoding : Πανοραμική με δυνατότητα πολλαπλής διόρθωσης μέσω λογισμικού: DWDR, Day/Night(ICR), 3DNR, ROI, AWB, AGC, BLC: Web Interface, CMS (smartPSS), DMSS (mobile): 10 μέτρα: 1/1 Audio in/out (Ενσωματωμένο μικρόφωνο): 2 in / 1 out: Micro SD: IK10 : 12VDC, PoE

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...