Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 | 14:44

Triax THDR 16

Ότι πιο σύγχρονο και εύχρηστο σε DVR!

Η Triax κάνει μια εξαιρετικά δυναμική είσοδο στα συστήματα παρακολούθησης με μια σειρά καταγραφικών και καμερών που διαθέτουν ότι πιο σύγχρονο από τον κόσμο του CCTV. Το THDR 16 είναι ένα πληρέστατο DVR που βασίζεται στην τεχνολογία TVI, υποστηρίζοντας αναλογικές, TVI και IP κάμερες. Η υβριδική ταυτότητα του καταγραφικού το κάνει ιδανικό για αναβάθμιση CCTV εγκαταστάσεων...
Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης

Η Triax κάνει μια εξαιρετικά δυναμική είσοδο στα συστήματα παρακολούθησης με μια σειρά καταγραφικών και καμερών που διαθέτουν ότι πιο σύγχρονο από τον κόσμο του CCTV. Το THDR 16 είναι ένα πληρέστατο DVR που βασίζεται στην τεχνολογία TVI, υποστηρίζοντας αναλογικές, TVI και IP κάμερες. Η υβριδική ταυτότητα του καταγραφικού το κάνει ιδανικό για αναβάθμιση CCTV εγκαταστάσεων επιτρέποντας την χρήση των αναλογικών καμερών που είναι ήδη τοποθετημένες και αφήνοντας ανοιχτό ταυτόχρονα το ενδεχόμενο χρήσης είτε σύγχρονων HD TVI καμερών ή ακόμα και IP. Παράλληλα, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τη θύρα Ethernet, απλοποιεί στο μέγιστο την πρόσβαση μέσω smartphone ή Web Interface, με υποστήριξη Cloud τεχνολογίας. Μάλιστα, το Cloud δεν το χρησιμοποιεί μονάχα για την άμεση πρόσβαση από φορητές συσκευές, αλλά και για την αποθήκευση εγγραφών στο διαδίκτυο!

Την Triax τη γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά από τον κόσμο της τηλεόρασης και στο περιοδικό μας έχουμε παρουσιάσει αμέτρητες φορές προϊόντα της εταιρίας, αφού πρόκειται για μια από τις πρωτοπόρες εταιρίες στο χώρο. Πλέον, μέσω της AMF Electronics η Triax έρχεται στη χώρα μας και με προϊόντα στο χώρο του CCTV και στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε ένα από τα πιο σημαντικά της μοντέλα, το υβριδικό καταγραφικό THDR (εικόνα 1). Έχοντας εξοπλίσει το DVR με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει από τον χώρο του CCTV, η Triax κατασκεύασε ένα καταγραφικό που όχι μόνο καλύπτει όλες τις τεχνολογικές απαιτήσεις που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε, αλλά είναι παράλληλα εξαιρετικά εύχρηστο και μπορεί να προσαρμοστεί σε πληθώρα εφαρμογών.

Αναλογικές, TVI και IP σε όλες τις εισόδους

Το THDR 16 υποστηρίζει 16 κανάλια βίντεο συνολικά και διαθέτει 16 εισόδους BNC. Αντίστοιχα, η οικογένεια των καταγραφικών διαθέτει τα μοντέλα THDR 4 και THDR 8. Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του THDR είναι ότι στα κανάλια βίντεο μπορεί να δεχτεί είτε αναλογικές κάμερες, είτε HD TVI κάμερες, είτε IP κάμερες (εικόνα 2). Για παράδειγμα, το μοντέλο THDR 16 της δοκιμής μπορεί να δεχτεί 16 κάμερες IP (εικόνα 3)! Αυτή η δυνατότητα «λύνει» τα χέρια των τεχνικών αφού μπορούν σε οποιαδήποτε είσοδο να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε είδος κάμερας.

Χαρακτηριστικά

Οι κάμερες TVI που δέχεται το καταγραφικό μπορούν να είναι είτε ανάλυσης 720p είτε 1080p. Για την αναγνώριση των καμερών IP υποστηρίζει πρωτόκολλο ONVIF, με αποτέλεσμα να μπορεί να διαβάσει κάμερες είτε Triax, είτε άλλων κατασκευαστών. Πράγματι, στην δοκιμή μας χρησιμοποιήσαμε κάμερα IP της Triax αλλά και κάμερα της LG χωρίς πρόβλημα.

Όσον αφορά τις συνδέσεις του, το DVR παρέχει έξοδο HDMI, VGA και RCA, για τοπική προβολή με εικόνα υψηλής ανάλυσης. Για αναλογικές συνδέσεις βίντεο διαθέτει 16 BNC και για ήχο 1 RCA. Υποστηρίζει συμπίεση H.264 και στο εσωτερικό του μπορεί να φιλοξενήσει έως 2 δίσκους SATA (χωρητικότητας μέχρι 6ΤΒ ο καθένας). Μάλιστα, από το εργοστάσιο, το καταγραφικό έρχεται με δίσκο Western Digital Purple 4ΤΒ, ειδικής κατασκευής για DVR. Πλούσιο σε I/O διαθέτει 16 κανάλια εισόδου alarm και 4 κανάλια εξόδου alarm. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η θύρα Ethernet είναι υψηλής ταχύτητας 1Gbps. Όπως θα δούμε παρακάτω το DVR κάνει εκτεταμένη χρήση της θύρας RJ45.

Ότι πιο εύχρηστο κυκλοφορεί!

Το THDR είναι εξαιρετικά φιλικό προς τον ...τεχνικό για δύο λόγους. Καταρχήν, μέσω της λειτουργίας Trybrid επιτρέπει τη σύνδεση πληθώρας καμερών, αναλογικών, HD coax ή IP χωρίς να προβληματίζει με θέματα συμβατότητας. Έπειτα, μέσω της τεχνολογίας Cloud σε ελάχιστα λεπτά και χωρίς καμία σύνθετη παραμετροποίηση είναι προσβάσιμο μέσω φορητών συσκευών ή Web Interface (εικόνα 4).

Ξεκινώντας για πρώτη φορά, το καταγραφικό παρέχει στο OSD μενού του μια εξαιρετικά χρήσιμη καρτέλα για πρόσβαση μέσω Web Interface ή φορητής συσκευής (εικόνα 5). Διαβάζοντας το QR code που προβάλει μέσω Android ή iOS συσκευή κατεβάζουμε αμέσως την εφαρμογή της TRIAX για διαχείριση του DVR μέσω smartphone (εικόνα 6). Αφότου κατεβάσουμε το app, μπορούμε είτε μέσω αυτόματης ανίχνευσης στο τοπικό δίκτυο, είτε μέσω ανάγνωσης QR code, είτε μέσω χειροκίνητης εισαγωγής του ID του καταγραφικού να αποκτήσουμε πρόσβαση στην εικόνα των καμερών, την αναπαραγωγή εγγραφών και τις ρυθμίσεις του (εικόνα 7). Ουσιαστικά λοιπόν, πριν ακόμα ξεκινήσουμε την παραμετροποίηση του DVR έχουμε ήδη απομακρυσμένη πρόσβαση από παντού!

Δικτυακές εφαρμογές

Στο μενού APP CENTER του καταγραφικού συναντάμε όλα τα δικτυακά «καλούδια» που έχει να μας προσφέρει (εικόνα 8). Πέρα από τη δυνατότητα ρύθμισης DDNS (που ουσιαστικά δεν βρίσκουμε κάποιο ιδιαίτερο λόγο ενεργοποίησής της, αφού η P2P σύνδεση που διαθέτει, δεν χρειάζεται ούτε DDNS, ούτε static IP) υποστηρίζει αποστολή email, P2P, Cloud Storage και Push Notification. Στη λειτουργία P2P συναντάμε το QR code που αναφέραμε προηγουμένως για την αυτόματη ανάγνωση μέσω φορητής συσκευής. Το Cloud Storage είναι ένα από τα πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά στο χώρο των καταγραφικών και προσφέρει στη συσκευή τη δυνατότητα αυτόματης αποθήκευσης υλικού σε δικτυακές υπηρεσίες όπως Dropbox και Google Drive (εικόνα 9). Τέλος, μέσω δυνατότητας Push Notification μπορεί να στείλει αυτόματα ειδοποιήσεις στη φορητή συσκευή του χρήστη.

Συμβατότητα με πληθώρα καμερών

Για τη δοκιμή της συμβατότητας του καταγραφικού με τους διάφορους τύπους κάμερας χρησιμοποιήσαμε 4 κάμερες TVI, 2 κάμερες IP και 1 αναλογική κάμερα (εικόνα 10). Οι κάμερες TVI ήταν τα μοντέλα TRIAX TDV 720 Varifocal Dome, TRIAX TDF 720 Fixed Dome, TRIAX TBV 720 Varifocal Bullet και TRIAX TBF 1080 Fixed, από τις οποίες οι τρεις πρώτες αποδίδουν ανάλυση 720p και η τέταρτη ανάλυση 1080p, αποδεικνύοντας τη συμβατότητα του καταγραφικού με HD και Full HD coax κάμερες. Μέσα από το μενού του, το καταγραφικό δίνει δυνατότητα ελέγχου του OSD μενού των HD Coax καμερών μέσω του ομοαξονικού καλωδίου (εικόνα 11).

Οι IP κάμερες της δοκιμής ήταν οι TTF 4 IP της TRIAX και η LG 130W. Η IP κάμερα της TRIAX είναι τύπου dome, με υψηλή ανάλυση 4MP και η LG είναι τύπου all in one με ανάλυση 720p. Και οι δύο κάμερες αναγνωρίστηκαν άμεσα από την αυτόματη αναζήτηση IP κάμερας του καταγραφικού χωρίς κανένα πρόβλημα, μέσω πρωτοκόλλου ONVIF (εικόνα 12). Τέλος, επίσης χωρίς πρόβλημα αναγνωρίστηκε αμέσως η αναλογική κάμερα που συνδέθηκε σε μια είσοδο BNC.

Κλείνοντας

Το THDR 16 της TRIAX είναι ένα καταγραφικό που βασίζεται στις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο του CCTV ώστε να εξυπηρετεί τον τεχνικό και τον τελικό χρήστη. Η λειτουργία Trybrid λύνει τα προβλήματα συμβατότητας εξυπηρετώντας νέες ή υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ενώ οι υπηρεσίες Cloud εξασφαλίζουν πρόσβαση τοπική ή απομακρυσμένη από φορητή συσκευή ή υπολογιστή.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Λειτουργία: Tribrid
Συμβατότητα: TVI, IP, Analog
Είσοδοι βίντεο: 16x BNC
Μέγιστη ανάλυση εισόδου: 1080p @15fps
Συμπίεση: H.264
Έξοδος εικόνας: HDMI/VGA/CVBS
Ανάλυση εξόδου: 1080p
HDD: 2x SATA
USB: 2x USB 2.0
I/O: 16 alarm in / 4 alarm out
Ethernet: RJ45
Δικτυακές υπηρεσίες: Πρόσβαση Cloud, Αποθήκευση Cloud, DDNS, email, P2P, Push
INFO
  • AMF Electronics
  • Αρχιμήδους 33-35, 145 69 Άνοιξη
  • τηλ: 210-6229298
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.amfelectronics.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.