Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 19 at 09 04 34 TM 471
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
17 Σεπτεμβρίου 2021 10:16

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σας σε ασφαλή χέρια;

f57ee5364658fac7f7e14099d6c2361a XL f3dd28db

Μπορεί τα διαβατήρια εμβολιασμού να διευκολύνουν την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το τι είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγουν και πόσο καλά τα προστατεύουν. Σύμφωνα με τον Tony Anscombe, τον επικεφαλής για την ενημέρωση κοινού σε θέματα ασφάλειας στην παγκόσμια εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, να τι πρέπει να γνωρίζουμε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, η τεχνολογία έχει μεν βρεθεί στο επίκεντρο, όχι όμως χωρίς να παρουσιάζει μερικά ζητήματα και προκλήσεις.

Μπορεί τα διαβατήρια εμβολιασμού να διευκολύνουν την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το τι είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγουν και πόσο καλά τα προστατεύουν. Σύμφωνα με τον Tony Anscombe, τον επικεφαλής για την ενημέρωση κοινού σε θέματα ασφάλειας στην παγκόσμια εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, να τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, η τεχνολογία έχει μεν βρεθεί στο επίκεντρο, όχι όμως χωρίς να παρουσιάζει μερικά ζητήματα και προκλήσεις.

Οι εφαρμογές, παραδείγματος χάρη, που χρησιμοποιούνται για να αποδείξει κάποιος ότι έχει εμβολιαστεί ή για να επικυρώσει αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων, είναι από τις τελευταίες στη μεγάλη λίστα των τεχνολογιών που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και οι οποίες εντείνουν την ανησυχία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια.

Και ενώ πολλές Αρχές απέφευγαν να εφαρμόσουν απαιτήσεις εμβολιασμού για την επιστροφή στην κανονικότητα – όπως το να δειπνήσουμε σε εσωτερικό χώρο ενός εστιατορίου ή να παρακολουθήσουμε μια συναυλία ή μια παράσταση – καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παραλλαγή Delta τις αναγκάζει να αναθεωρήσουν.

Καθώς χώρες, πολιτείες, και πόλεις επιστρέφουν σιγά σιγά στην καθημερινότητα και επιτρέπουν μαζικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, συχνά απαιτούν απόδειξη είτε εμβολιασμού είτε αρνητικής διαγνωστικής εξέτασης COVID-19 (ή και των δύο).

Η ανάγκη για διαβατήρια εμβολιασμού αυξάνεται και έχει δύο διακριτά στοιχεία: το πρώτο είναι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και το δεύτερο το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για να εξασφαλιστεί η επιθυμητή λειτουργικότητα.
Όποια λύση και αν προσφέρει η κυβέρνηση, η πολιτεία ή ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να προσφέρει εξ ορισμού ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικής μας ζωής, ενώ παράλληλα αυτή η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσα δεδομένα ώστε να είναι βέβαιο ότι είστε το άτομο που έκανε το εμβόλιο ή το τεστ.

Σύμφωνα με τον Tony Anscombe, Chief Security Evangelist της ESET, μερικά από τα χαρακτηριστικά που προτείνει να λάβετε υπόψη όταν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού είναι τα εξής:
1. Για να δημιουργήσει κάποιος διαβατήριο Covid απαιτούνται μόνο κάποια βασικά δεδομένα: όνομα, ημερομηνία γέννησης και ημερομηνία εμβολιασμού. Αυτά τα δεδομένα επαρκούν για να επικυρώσουν ότι έγινε ο εμβολιασμός και, αν χρειάζεται, για να γίνει διασταύρωση της ταυτοποίησης του κατόχου με κάποια άλλο έγγραφο όπως η άδεια οδήγησης.
2. Η επικοινωνία και όλα τα αποθηκευμένα δεδομένα πρέπει να είναι κρυπτογραφημένα.
3. Η πολιτική απορρήτου θα πρέπει να αναφέρει τον σκοπό της εφαρμογής και ότι καμία προσωπική πληροφορία δεν κοινοποιείται σε τρίτους.
4. Δε θεωρείται αποδεκτή καμία προσπάθεια εντοπισμού τοποθεσίας ή άσκοπη συλλογή δεδομένων, πέραν από τα δεδομένα που χρησιμοποιεί η συσκευή για τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη.
5. Η εγκατάσταση εφαρμογών θα πρέπει να γίνεται μόνο από επίσημη πηγές, όπως είναι το Apple App Store ή το Google Play Store.
6. Σε χώρες που έχουν υιοθετήσει το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) ή παρόμοια νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπως η CCPA, οι εφαρμογές θα πρέπει να δεσμεύονται από το σχετικό κανονισμό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ώστε να διασφαλίζεται ότι το υποκείμενο των δεδομένων, το άτομο, έχει την απαραίτητη προστασία της ιδιωτικής ζωής και ασφάλεια.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...