Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
5 Οκτωβρίου 2015 18:51

Τα πυρηνικά εργοστάσια «ευάλωτα σε χάκινγκ»

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F3e17a4a91fecaced6639d00a25d5480e XL

Ο κίνδυνος κυβερνοεπίθεσης σε κάποιο από τα εκατοντάδες πυρηνικά εργοστάσια του πλανήτη ολοένα και αυξάνεται, προειδοποιεί σημαντική έκθεση στη Βρετανία. Πολλά από τα συστήματα ελέγχου στις μονάδες πυρηνικής ενέργειας είναι παρωχημένα, ενώ η σύνδεση τέτοιων κρίσιμων υποδομών στο Διαδίκτυο αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο.Ο κίνδυνος κυβερνοεπίθεσης σε κάποιο από τα εκατοντάδες πυρηνικά εργοστάσια του πλανήτη ολοένα και αυξάνεται, προειδοποιεί σημαντική έκθεση στη Βρετανία.

Πολλά από τα συστήματα ελέγχου στις μονάδες πυρηνικής ενέργειας είναι παρωχημένα, ενώ η σύνδεση τέτοιων κρίσιμων υποδομών στο Διαδίκτυο αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο, διαπιστώνει η έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Chatam House, γνωστού και ως Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.

Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν τα συστήματα κυβερνοάμυνας σε πυρηνικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο για διάστημα 18 μηνών. Και τα ευρήματα δεν είναι καθόλου σημαντικά.

Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, τρομοκράτες, σπείρες του οργανωμένου εγκλήματος και χάκερ που δρουν για λογαριασμό κυβερνήσεων θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαρροή ενέργειας.

Ωστόσο, «ακόμα και ένα συμβάν κυβερνοασφάλειας σε μικρή κλίμακα σε μια πυρηνική εγκατάσταση είναι πιθανό να έχει δυσανάλογες επιδράσεις στην κοινή γνώμη και το μέλλον της πολιτικής πυρηνικής βιομηχανίας».

Η έκθεση χαρακτηρίζει «μύθο» την εντύπωση ότι τα συστήματα των πυρηνικών εργοστασίων λειτουργούν απομονωμένα από το Διαδίκτυο και επομένως δεν απειλούνται -οι συντάκτες της έκθεσης ανακάλυψαν μια πληθώρα συνδέσεων γνωστών ως εικονικά προσωπικά δίκτυα ή VPN.

Ακόμα όμως και συστήματα που δεν συνδέονται στο Διαδίκτυο θα μπορούσαν εύκολα να μολυνθούν με ένα στικάκι USB, προειδοποιεί η έκθεση. Αυτό συνέβη εξάλλου και με τον διαβόητο ιό Stuxnet, πιθανότατα δημιούργημα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ο οποίος προκάλεσε σαμποτάζ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν εστάλη μέσω Διαδικτύου.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ακόμα ότι οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να εντοπίζουν κρίσιμες υποδομές στις οποίες λειτουργούν επισφαλείς συνδέσεις VPN.

Η έκθεση έρχεται λίγους μήνες μετά το πρώτο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ειδικά για το θέμα της κυβερνοασφάλειας.

Όπως σχολίασε η Πατρίτσια Λιούις, πρώτη συγγραφέας της έκθεσης, «η πυρηνική βιομηχανία μόλις αρχίζει -έστω και με δυσκολία- να συνειδητοποιεί αυτή τη νέα, ύπουλη απειλή».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...